2020年6月17日水曜日

Bpost sluit rangen rond in opspraak gekomen topman Van Avermaet - De Tijd

De Belgische kartelwaakhond is een onderzoek gestart naar prijsafspraken tussen de beveiligingsfirma's Securitas, Seris en G4S. Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet was jarenlang topman van dat laatste bedrijf. Vakbonden en bestuurders van Bpost sluiten evenwel de rangen rond hun topman.

De mededingsautoriteiten zijn vlak voor de coronacrisis uitbrak een onderzoek gestart naar prijsafspraken tussen de grote spelers in de beveiligingssector. Ze bekijken of G4S, Securitas en Seris met elkaar hebben afgesproken om de prijzen kunstmatig hoog te houden, meldt De Standaard. De kartelautoriteiten bevestigen het nieuws.

Het onderzoek richt zich daarmee ook op de huidige CEO van Bpost, Jean-Paul Van Avermaet. Tot 13 januari was hij CEO van G4S. 

Als de illegale marktpraktijken bewezen worden, hangt de betrokken bedrijven een boete van 10 procent van hun wereldwijde omzet boven het hoofd. Van Avermaet riskeert mogelijk ook strafrechtelijke sancties. 

De beveiligingsfirma's worden ervan verdacht jarenlang te veel voor hun diensten te hebben aangerekend. Ze zouden niet alleen prijsafspraken hebben gemaakt, maar ook afspraken over prijs­verhogingen en het doorrekenen van kosten. Verder zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan het verdelen van de markt.

Bpost zegt dinsdag 'akte te hebben genomen' van het vooronderzoek 'waarbij de medewerking van CEO Jean-Paul Van Avermaet mogelijks noodzakelijk is'.

Indien gevraagd zal ik mijn medewerking verlenen aan het vooronderzoek, waarbij ik alle vertrouwen heb in de goede afloop hiervan.
Jean-Paul Van Avermaet

De postbaas zegt alvast het volste vertrouwen te hebben in de goede afloop. 'Indien gevraagd zal ik mijn medewerking verlenen aan het vooronderzoek, waarbij ik alle vertrouwen heb in de goede afloop hiervan', zegt Van Avermaet in een schriftelijke verklaring.

Bpost wil geen verdere commentaar geven, gelet op het geheime karakter van het onderzoek.

Schandpaal

Zowel de vakbonden als de raad van bestuur van Bpost was karig met commentaar op het dossier. ‘We hebben hierover nog niet overlegd in de raad van bestuur, laat staan dat ik al de juiste informatie heb hierover’, zegt Jos Donvil, die naast Bpost-bestuurder ook CEO is van de Waalse telecomspeler VOO. De bestuurders Caroline Ven, Laurent Levaux, Saskia Van Uffelen en voorzitter François Cornelis reageerden (nog) niet op onze telefoontjes.

Ook de vakbonden houden zich op de vlakte. ‘Van Avermaet heeft ons dinsdagmorgen toelichting gegeven, en verder wachten we het onderzoek af’, zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij de socialistische bediendevakbond ACOD Post. ‘We gaan nu geen mensen aan de schandpaal nagelen. Bpost heeft door de coronacrisis pittige maanden achter de rug. We hebben nu wel andere prioriteiten dan het lanceren van voorbarige boodschappen.’

Die houding is opvallend. In de zaak rond de handel met voorkennis van voormalige Proximus-topvrouw Dominique Leroy volgde al snel kritiek uit diverse kringen. Maar Leroy was toen afscheidnemend en had daarbij ook meteen bekend gemaakt dat ze overstapte naar de Nederlandse concurrent KPN. Ze vertrok bovendien in een sociaal woelig klimaat bij het overheidsbedrijf.

Het sentiment rond Van Avermaet vandaag is helemaal anders. Bij zijn aantreden werd hij gezien als 'reddende engel' die – na een rampzalig laatste jaar onder Koen Van Gerven – de problemen bij Bpost (dalende brievenpost, een kwakkelende Amerikaanse dochter Radial en boze postbodes) eindelijk op orde zou krijgen. Door het relatief lage loonplafond van 650.000 euro voor overheidsmanagers is het bovendien niet zo makkelijk om een topmanager van enig niveau te strikken. Van Avermaet is nog maar sinds 13 januari CEO en heeft dus nog heel wat krediet. Dat kan verklaren waarom bonden en bestuurders (voorlopig) de rangen gesloten houden.

Van Avermaet, die in 2010 CEO werd van de Belgische tak van de Britse beveiligingsreus G4S, gaf er leiding aan 20.000 bewakingsagenten in België, Luxemburg, Frankrijk en Marokko. Hij staat bekend als een slimme cijferaar en een goed netwerker. Hij is al jaren voorzitter van verschillende Voka-afdelingen en is bestuurder bij De Lijn en het Festival van Vlaanderen. Twee jaar geleden circuleerde zijn naam als nieuwe CEO van de NMBS, een job die uiteindelijk naar de voormalige Electrabel-topvrouw Sophie Dutordoir ging.

Daarnaast wordt Van Avermaet bestempeld als een noeste werker die zeven dagen op zeven met het bedrijf bezig is - ‘mijn werk is mijn hobby’. Bpost-voorzitter François Cornelis roemde Van Avermaet bij zijn aantreden als peoplemanager. Dat is geen toeval, want de afstandelijke Van Gerven was weinig populair bij de postbodes, die klagen over te veel werk. Ook botste Van Gerven geregeld met de vakbonden, wat vorig jaar tot een vijfdagenstaking leidde. Logisch dat er heel wat verwacht werd van de sociale skills van Van Avermaet. Tegen Van Avermaet pleitte dat hij nauwelijks ervaring had met beursgenoteerde bedrijven, noch met postzaken of e-commerce.

Tijdens zijn periode bij Carestel kwam Van Avermaet al eens in opspraak. Hoewel hij altijd al een sterk pleitbezorger was van sociale verantwoordelijkheid en diversiteit in bedrijven, kreeg de uitbater van wegrestaurants onder zijn leiding een boete voor de uitbuiting van werknemers bij een van de onderaannemers.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9kaWVuc3Rlbi9icG9zdC1zbHVpdC1yYW5nZW4tcm9uZC1pbi1vcHNwcmFhay1nZWtvbWVuLXRvcG1hbi12YW4tYXZlcm1hZXQvMTAyMzM0NzEuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿