2020年6月16日火曜日

Extra stimulus stuwt beurzen - De Tijd

De extra stimulusmaatregelen van centrale banken en overheden zetten de beurzen stevig in de plus.

De ommekeer begon maandag bij de Amerikaanse beurzen. Wall Street opende in de min maar het tij keerde ten goede nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) een wijziging in haar beleid aankondigde. De Fed zal vanaf nu bij het opkopen van bedrijfsobligaties een indexbenadering te volgen om zo een breder spectrum aan ondernemingen te kunnen steunen.

De beurzen krijgen dinsdag een extra duwtje in de rug door berichten dat de Amerikaanse regering grootschalige investeringen in infrastructuur overweegt. De omvang van het pakket zou 1.000 miljard dollar bedragen. Voorts komt ook de Japanse centrale bank met meer maatregelen over de brug om bedrijven te ondersteunen. 

Reizen en banken

De reisaandelen spurten gemiddeld meer dan 3 procent vooruit. Cruisemaatschappij Carnival vaart bijna 8 procent hoger, toerismegroep Tui schiet 7,1 procent hoger en luchtvaartmaatschappijen easyJet vliegt 6,4 procent omhoog. 

Verder maken de banken een opwaartse beweging. De Nederlandse bank ABN Amro veert met 5,5 procent op, het Ierse Bank of Ireland wint een stevige 11 procent en het Franse BNP Paribas klimt 4,3 procent. Banken zouden profiteren van meer economische stimulus, omdat dat goed is voor de inkomsten van ondernemers. En ondernemers die meer inkomsten krijgen, hebben een kleinere kans om failliet te gaan. Aangezien banken sinds de coronacrisis bedrijven aan een grote hoeveelheden kredieten hebben geholpen is het dus niet vreemd dat deze financiële spelers hoger gaan. 

Conjunctuurgevoelig

Ook in Brussel staan er winsten op de borden. Vooral de conjunctuurgevoelige aandelen doen het goed. Maker van roestvrij staal Aperam staat aan de leiding met een winst van 4,7 procent, gevolgd door chemiespeler Solvay dat 4,5 procent opveert. Door hun gevoeligheid aan de economische conjunctuur worden dat soort aandelen hard geraakt bij slecht economisch nieuws, maar het zijn ook de eersten die terugveren bij hoop op economische stimulus. 

AB InBev borrelt met 4,4 procent op. De Belgische bierreus heeft een hoge schuld, waardoor het noodzakelijk is de omzet op peil te houden. Daardoor reageert het feller op economische schokken, zoals nu dus aankondigingen van meer economische stimulus. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2V4dHJhLXN0aW11bHVzLXN0dXd0LWJldXJ6ZW4vMTAyMzM1MTYuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿