De economische impact van de coronacrisis in België wordt dag na dag duidelijker. In twee dagen kondigden bedrijven aan dat ze samen bijna 1.000 jobs gaan schrappen.
Donderdag kondigde het Britse cateringbedrijf Compass aan 550 of een op drie jobs in België te schrappen. Het is de grootste herstructurering ‘postcorona’ sinds die van Brussels Airlines midden mei.
Compass bereidt maaltijden voor scholen, evenementen, bedrijven en sportwedstrijden. Het bedrijf is midscheeps getroffen door de coronacrisis. De Belgische topman Bart Matthijs hoopt niet op snelle beterschap en ziet een structureel effect. ‘Afstandsonderwijs, telewerk en de anderhalvemetermaatschappij hebben een blijvende impact op onze activiteiten.’ In het najaar van 2021 verwacht hij nog maar aan 75 procent van de precrisisomzet te zitten.
Woensdag waren de Volkswagen-importeur D’Ieteren Auto en het Limburgse VCST, dat tandwielen voor de autosector maakt, aan de beurt met respectievelijk 211 en 171 jobs die verdwijnen.
Dit is nog maar het begin. De meeste ontslagen - in winkels, horeca en kmo’s - halen de krant niet.
Die bijna 1.000 geschrapte banen in twee dagen zijn maar het topje van de ijsberg. Als één schakel in de economische ketting hapert, volgen andere schakels. ‘Dit is nog maar het begin’, zegt Bart Van Craeynest, de hoofeconoom van de werkgeversorganisatie Voka. ‘En de meeste ontslagen - in winkels, horeca en kmo’s - halen de krant zelfs niet.’
Veel bedrijven hielden zich de voorbije maanden overeind dankzij de tijdelijke werkloosheid en andere overbruggingsmaatregelen. ‘Nu ze opnieuw opstarten, gebeurt dat niet op volle toeren. Het herstel is traag en dan komen de problemen naar boven. Ze kunnen overmacht niet blijven inroepen en snoeien in het personeelsbestand’, zegt arbeidseconoom Stijn Baert.
De crisis heeft de mismatch op de arbeidsmarkt extra in de verf gezet.
‘Het is duidelijk dat bedrijven deze crisis niet doorkomen met tijdelijke maatregelen’, zegt Van Craeynest. ‘Bij veel van onze leden is het besef doorgedrongen dat de business zelfs volgend jaar nog niet op een normaal peil zal zijn.’ Hij voorspelt dit jaar een economische krimp van 11 procent in België, om slechts met 4,5 procent te herstellen in 2021.
Beide economen benadrukken dat het heropleiden van werklozen meer dan ooit nodig is voor de relance. ‘De crisis heeft de mismatch op de arbeidsmarkt extra in de verf gezet’, zegt Baert, verwijzend naar de meer dan 100.000 vacatures bij de VDAB. ‘Vorige week zijn er 19.000 bijgekomen. Er zijn wel jobs, maar werkzoekenden hebben vaak niet het juiste diploma of de juiste vaardigheden.’
0 件のコメント:
コメントを投稿