2020年6月14日日曜日

Vier Europese landen kopen 300 miljoen dosissen van nog onafgewerkt Brits vaccin - Het Laatste Nieuws

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca.
Photo News Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca.
Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië kopen 300 miljoen dosissen van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen. Dat meldt de Nederlandse minister van Volksgezondheid. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie. Het middel moet wel nog verder getest worden.

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden al binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Niettemin hebben de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen doses gereserveerd.

De kans bestaat om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa

Nederlands minister van Gezondheid Hugo de Jonge

Door de order "bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa", schrijft Gezondheidsminister Hugo de Jonge aan het Nederlandse parlement. AstraZeneca kan volgens hem door de opdracht van het vierkoppige 'coronaverbond' nu alles al klaar maken om het middel op grote schaal te gaan maken. De bestelde partij wordt dan stapsgewijs beschikbaar. Zou zou Nederland mogelijk eind dit jaar al "enkele honderdduizenden" dosissen van het middel krijgen.

De koop zou vrijdag al gesloten worden, maar viel slecht bij de Europese Commissie en sommige andere EU-lidstaten. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep in de wielen gereden.

Verdeeld over EU

Het vierlandenverbond benadrukt dat alle lidstaten straks mogen meedelen. Als het vaccin veilig en effectief blijkt en op de Europese markt wordt toegelaten, houden de vier landen niet de hele aangekochte partij voor zichzelf. Die wordt eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, die 446 miljoen inwoners telt.

Hoeveel mensen dan kunnen worden ingeënt, is nog onduidelijk. Misschien moet de prik bijvoorbeeld worden herhaald. De Jonge en zijn drie collega’s hebben een optie op nog eens 100 miljoen doses. Wat de vier landen op tafel leggen voor het vaccin, is geheim. De fabrikant benadrukt dat het de vaccins tegen kostprijs verkoopt. De VS hebben 1 miljard neergelegd voor de ontwikkeling van het vaccin en een contract voor 400 miljoen doses.

“Deze overeenkomst zal ervoor zorgen dat honderden miljoenen Europeanen toegang hebben tot het vaccin van Oxford University als dit is goedgekeurd”, zegt de baas van fabrikant AstraZeneca, Pascal Soriot, over de deal met de Europese kopgroep. Hij bedankt de betrokken overheden voor hun “toewijding en snelle handelen”.

Lees ook: 

“We hadden veel sneller een vaccin kunnen hebben”: professor Jan De Maeseneer legt vinger op de wonde (+)

Belgisch hoofd van Oxford-ziekenhuizen: “Tegen september zouden wij 20 miljoen vaccins kunnen hebben” (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiiAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvd2V0ZW5zY2hhcC1wbGFuZWV0L21lZGlzY2gvdmllci1ldXJvcGVzZS1sYW5kZW4ta29wZW4tMzAwLW1pbGpvZW4tZG9zaXNzZW4tdmFuLW5vZy1vbmFmZ2V3ZXJrdC1icml0cy12YWNjaW5-YWUwMDIyNzAv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿