De Vlaamse regering kondigt een nieuw pakket relancemaatregelen af. Er komt onder meer een ‘welvaartsfonds’ om burgers aan te moedigen te investeren in bedrijven.
“Er is extra kapitaal nodig om de bedrijven draaiende te houden en massaal jobverlies zoveel mogelijk te vermijden”, onderstreepte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag op een persconferentie. “Voor alle duidelijkheid: zelfs met deze extra injectie zullen we niet alle bedrijven kunnen redden. Dat is onmogelijk. Onze leidraad is altijd geweest: bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten we er door trekken.”
Zo wil Vlaanderen 500 miljoen euro bij elkaar krijgen in een welvaartsfonds om bedrijven van nieuw kapitaal te voorzien. De Participatiemaatschappij Vlaanderen stopt 240 miljoen euro in dit fonds. De overige 260 miljoen moet van investeerders en gezinnen komen. Particulieren krijgen drie jaar lang een fiscaal voordeel van 2,5 procent op het bedrag dat ze investeren. “De focus ligt op start-ups en scale-ups”, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Een andere maatregel is de uitbreiding van het zogenaamde vriendenaandeel. Het was al mogelijk om via de win-winlening eenvoudig geld te lenen aan een bevriend bedrijf, maar nu kan er ook worden geparticipeerd in het kapitaal. Er kan tot 75.000 euro worden geïnvesteerd in een firma van vrienden of familie, met een fiscaal voordeel van 2,5 procent gedurende vijf jaar. Ondernemingen kunnen op deze manier tot maximaal 300.000 euro verwerven.
De Vlaamse waarborgen voor bedrijven worden verhoogd tot 2 miljard euro bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen en 3 miljard euro bij Gigarant. En er wordt nog eens 250 miljoen extra aan achtergestelde leningen voorzien. “We zetten hier een eerste stap naar het economisch herstel”, zegt minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). “We geven het signaal dat we uit de crisis treden en de fundering leggen om verder te bouwen aan de economie.”
De federale ‘superkern’ – de vergadering waar de volmachtenregering-Wilmès samenzit met de partijen die haar ondersteunen – heeft zaterdag nog geen beslissing genomen over een extra pakket relancemaatregelen. Het gaat onder meer over een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca, een verlenging van het corona-ouderschapsverlof en een eenmalige premie voor leefloners, mensen met een beperking en ouderen met inkomensgarantie. Het is de bedoeling zijn om zaterdag een akkoord te bereiken. Veel inhoudelijk verzet is er niet.
0 件のコメント:
コメントを投稿