2020年6月9日火曜日

Waalse ABVV zet voorzitter Vertenueil opzij na ontmoeting met MR-voorzitter Bouchez - De Standaard

De voorzitter van de Franstalige socialistische vakbond, Robert Vertenueil, heeft niet langer het vertrouwen van zijn achterban en wordt opzijgezet. Hij lag onder vuur omdat hij een onderhoud had gehad met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Vertenueil had de voorbije week een ontmoeting met de MR-topman, op de hoofdzetel van het ABVV. Na afloop pleitten beiden voor een nieuw sociaal pact. Die ontmoeting en de bijhorende boodschap viel slecht bij de Waalse achterban van Vertenueil. Het kwam zelfs tot een vertrouwensstemming bij de vakcentrales over zijn lot en hij verloor die. Hem wordt nu gevraagd een stap opzij te zetten.

Het federaal bureau, met daarin zowel de Vlaamse, Brusselse als Waalse vakbondstop, moet het ontslag morgen nog bevestigen. Maar eigenlijk heeft het bureau geen andere keuze dan de vakcentralkes te volgen.

De Franstalige krant Le Soir schreef dit weekend al dat de ontmoeting van Vertenueil en Bouchez een ‘onuitgegeven, historische’ dialoog was. Maar dat gesprek en vooral het getoeter over een nieuw sociaal pact viel in slechte aarde bij een aantal bestuurders van de Franstalige socialistische vakbond. Zij vonden dat hun voorzitter te toegeeflijk was, zeker nu er in het najaar sociale verkiezingen zijn.

Een dag later probeerde Vertenueil dat beeld van een te amicale ontmoeting bij te sturen met een scherp persbericht, maar vrijdag was hij desondanks kop van Jut tijdens de bestuursvergadering. Urenlang werd er gediscussieerd om uiteindelijk te besluiten dat de verschillende centrales van de FGTB vandaag een vertrouwensstemming over Vertenueil zouden houden. Hij kreeg de centrales niet achter zich en doordat het vertrouwen werd opgezegd is zijn positie nu onhoudbaar geworden.

Vertenueil is Franstalig, en de vertrouwensstemming gebeurde door de Waalse tak van het ABVV. Maar de stemming ging wel degelijk over zijn positie als federaal voorzitter van de vakbond. Het ABVV is immers een nationale vakbond.

Nog volgens Le Soir zou Thierry Bodson Vertenueil opvolgen. Als er toch voor een Nederlandstalige kandidaat gekozen wordt, kijkt men naar Miranda Ulens, de huidige nummer twee van de vakbond. 

In een reactie zegt PS-kopstuk Magnette dat hij verbaasd is over de kwade reacties van een deel van de achterban op Vertenueil. ‘Hij heeft zijn standpunten verdedigd. Het zou een te simpele voorstelling van de zaken zijn om te zeggen dat hij een sociaal pact wil tussen het ABVV en de MR’. Magnette zegt wel de autonomie van de vakbond te respecteren.

Binnen het Waals ABVV is er een groeiende invloed van de PVDA. Ongetwijfeld ligt dat mee aan de ophef die ontstaan is binnen de vakbond over de ontmoeting van de voorzitter met MR-kopstuk Bouchez.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA2MDhfMDQ5ODUyNTHSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿