2024年3月5日火曜日

1 op de 3 Vlamingen ontdekte vorig jaar AI: Tuur, Jessica en Stephane vertellen hoe ze het gebruiken in hun job - VRT.be

Een derde van de Vlamingen kent en gebruikt artificiële intelligentie (AI), zoals tools om teksten en afbeeldingen te genereren. Dat blijkt uit de 'imec.digimeter'. Tegelijk maakt een grote groep zich zorgen om de impact van AI. De digitale kloof krijgt zo een extra dimensie.

De komst van ChatGPT heeft artificiële intelligentie tastbaar gemaakt voor de Vlaming, zoveel is duidelijk. Een derde van de Vlamingen proefde in 2023 van AI, vaak in de vorm van ChatGPT of andere tools om tekst en beeld automatisch te genereren. 1 Vlaming op de 5 gebruikt maandelijks AI-tools bij het werken of studeren. Vooral 18- tot 24-jarigen zijn er intussen mee vertrouwd, 42 procent gebruikt regelmatig ChatGPT.

Daarmee is de snelle en brede verspreiding van AI ongeëvenaard. "Netflix en TikTok, de 2 platformen met de grootste impact in de voorbije 10 jaar, hadden na hun lancering 3 en 6 jaar nodig om zo'n bereik te hebben. AI gaat veel sneller", zegt Lieven De Marez, professor nieuwe communicatietechnologieën aan de UGent.

ChatGPT?

ChatGPT is een gratis online computerprogramma dat alle vragen beantwoordt die je stelt. Het kan ook op commando teksten schrijven en ingewikkelde rekensommen oplossen. Daarbij doet het aan machine learning en traint het zichzelf om beter te worden. Op die manier kan het teksten produceren die amper te onderscheiden zijn van teksten die door mensen zijn geschreven.

Nieuwe digitale kloof

Artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk, maar niet iedereen is enthousiast. "Na het internet en de smartphone vormen AI-tools de volgende grote digitale golf. Maar wie nog niet volledig mee was met die vorige stappen, dreigt nu helemaal verloren te lopen", zegt De Marez. Vaak zijn de toegankelijkheid en de instructies een obstakel.

"Dit kan nieuwe ongelijkheid creëren. Een goede student die 3 maanden bezig is om alle literatuur voor een vak door te nemen en in te studeren, kan plots worden ingehaald door iemand die in één week alles met ChatGPT verwerkt."

Daarnaast maakt een groeiende groep zich zorgen om AI. De Vlaming ligt vooral wakker van de impact op zijn privacy en de betrouwbaarheid van informatie die AI verstrekt. Ook zijn we bezorgd over het moeilijke onderscheid tussen wat door een mens en wat door AI gemaakt is. En de vrees dat AI onze job zal overnemen, blijft bestaan.

VRT NWS sprak met drie mensen die in het dagelijks leven AI gebruiken. Zij delen hun ervaringen met AI-tools die hun taken net iets makkelijker maken.

Bedreiging of aanvulling?

Daar ligt Tuur Mattheeuws alvast niet van wakker. Als ICT-medewerker en grafisch ontwerper werkt hij vaak met Photoshop en andere Adobeprogramma's, die sinds kort een ingebouwde AI-tool hebben.

Het resultaat ligt in mijn handen
Tuur Mattheeuws, grafisch ontwerper

"Neem nu iets eenvoudigs als een persoon op een foto uitsnijden. Vroeger moest ik handmatig het silhouet aflijnen en dan loopt het al eens mis, bijvoorbeeld bij het haar. Nu kan AI de voor- en achtergrond perfect scheiden. Of, wanneer ik niet helemaal tevreden ben met de kleuren in een poster, suggereert de AI-tool enkele opties. Ik kan zelfs het kleurenpalet van een bestaande afbeelding aanreiken, AI doet de rest." 

"De opties zijn eindeloos: om een element toe te voegen aan je afbeelding, hoef je gewoon in te geven wat je wil en waar op de afbeelding het moet komen. Of testen hoe een logo er zou uitzien op een product of verpakking? Voor AI geen probleem."

Tuur maakt zich dus geen zorgen over zijn toekomst. "Ik denk niet dat AI mijn job gaat overnemen, want AI automatiseert nu die kleine dingen die ik telkens handmatig moest doen. Het is een ondersteuning, maar de grote zaken doe ik zelf en ook AI maakt soms foutjes. Het eindresultaat ligt nog altijd in mijn handen."

Tuur Mattheeuws

AI in het onderwijs

Ook in het onderwijs kan AI van pas komen. Jessica Morseau begeleidt zij-instromers in het onderwijs aan de Howest-hogeschool, en staat daarnaast zelf voor de klas in het middelbaar. Ze geeft leerkrachten tips over omgaan met AI, en probeert haar leerlingen slim en kritisch met AI-tools te laten werken. "Helaas is AI vaak betalend en is hiervoor nog niet echt een budget."

Jessica doceert naast Engels het vak Mens en Samenleving, ook in het Engels. Lesmaterialen ontwikkelen en cursusinhoud schrijven was vroeger een hele klus, maar AI helpt vandaag een handje. "Er bestaan tools die een Nederlandstalig lesfilmpje omzetten naar het Engels, of die online artikels herschrijven op verschillende taalniveaus. Als je dat allemaal zelf doet, vraagt dat veel meer tijd."

AI verlicht het routinewerk

Jessica Morseau, leerkracht

Daarnaast levert AI inspiratie. "Het is soms zoeken naar originele werkvormen, discussievragen, sjablonen voor een remediëringsopdracht of een heldere samenvatting. AI verlicht dat routinewerk wat. Niet elke leerkracht is ermee bezig, maar de interesse groeit en dus ook de vraag naar opleiding."

"Als leerkracht zie ik AI als copiloot, het eindresultaat beoordeel je nog altijd beter zelf. Maar de uitdaging is er, zowel leerkrachten als leerlingen moeten er verstandig en kritisch mee omspringen. Dat betekent soms dat we lessen of opdrachten moeten omdenken."

Tijdwinst en transparantie

Stephane Criel is advocaat bij de Gentse afdeling van Monard Law, dat investeerde in 2 AI-gestuurde systemen. Het eerste, Lexor, houdt automatisch bij hoeveel tijd aan welk dossier wordt gespendeerd. "In onze job ben je bezig met verschillende cliënten en dossiers tegelijk. We kunnen werken in documenten en mails, telefoontjes doen... Lexor registreert netjes wat we doen en koppelt het aan een dossier."

"Zo valt er voor mij dagelijks zeker een halfuur aan administratie weg. Die gewonnen tijd kan ik aan cliënten of aan het bijstaan van collega's wijden, dat is het belangrijkste." Daarnaast biedt het de cliënt transparantie over aangerekende uren. 

Je kunt van ChatGPT basaal juridisch advies krijgen, maar dat mist voorlopig context of nuances

Stephane Criel

Een tweede systeem, Henchman, maakt het makkelijker om contracten op te stellen en aan te passen, maar laat nu ook toe om de tekst verder te bewerken met behulp van AI. Toch vindt Stephane Criel AI nog vooral een hulpmiddel, een menselijke tussenkomst of controle blijft essentieel. "Je kunt van ChatGPT wel een basaal juridisch advies krijgen, maar dat mist voorlopig vaak context of nuances."

Over de toekomst durft hij geen uitspraken doen. "Het gaat zodanig snel, dat ik niet durf te voorspellen waar we binnen 2 jaar staan. Maar ik vind het belangrijk om te experimenteren met AI, want dat gebeurt volgens mij nog te weinig in de advocatuur."

Stephane Criel

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8wNC9lZW4tZGVyZGUtdmFuLWRlLXZsYW1pbmdlbi1nZWJydWlrdGUtdm9yaWctamFhci1haS1tYWFyLXZsYW1pbmcv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿