Bij busbouwer Van Hool is er om 9 uur een bijzondere ondernemingsraad. Verwacht wordt dat de bedrijfsleiding een zware herstructurering zal aankondigen. Naar verwachting zal het bedrijf stoppen met de productie van stadsbussen in zijn Belgische fabriek. Als dat gebeurt, zullen er honderden banen verdwijnen in Koningshooikt, waar Van Hool al sinds de oprichting gevestigd is.
Donkere wolken hangen vanochtend letterlijk en figuurlijk boven de Lierse deelgemeente Koningshooikt. Daar staat straks een bijzondere ondernemingsraad bij Van Hool op de agenda. De iconische busbouwer zit sinds corona in slechte papieren.
Om het familiebedrijf uit het slop te halen, werd begin dit jaar een crisismanager aangesteld: de Nederlander Marc Zwaaneveld. Hij kwam al snel tot de conclusie dat de bouw van bussen voor Van Hool niet meer rendabel in ons land.
Honderden jobs bedreigd
Verwacht wordt dat de directie daarom een harde boodschap zal brengen op de bijzondere ondernemingsraad: dat de productie van bussen in Koningshooikt zal stoppen en dat een groot deel van de 2.500 werknemers bijgevolg er hun baan zullen verliezen.
Volgens het crisisplan zou een groot deel van de productie verhuizen naar de Van Hool-vestiging in Noord-Macedonië, waar het een stuk goedkoper is om bussen te bouwen. Bedoeling zou zijn om bij Van Hool te stoppen met de productie van stadsbussen en om zich voortaan te concentreren op touringcars.
Vlaamse steun?
De Vlaamse regering heeft een al extern studiebureau aangesteld om het herstructureringsplan van Van Hool te analyseren. De Vlaamse regering wil enkel extra investeren als er ook een private partner met vers geld gevonden wordt.
"We moeten er alles aan doen om een doorstart mogelijk te maken, maar niet onvoorwaardelijk”, zo zei Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) gisteren in het VRT NWS-programma De Zevende Dag. “De Vlaamse regering is geen busbouwer,” benadrukte Brouns nog, “en we staan nu al garant voor 30 miljoen euro.”
Brouns stelde nog dat het belangrijk is dat er een sterk plan op tafel komt, met sterke verankering in Vlaanderen. “We gaan geen jobs financieren in Noord-Macedonië. En het is belangrijk dat de banken sterk geloven in dat plan. En onze steun zou tijdelijk zijn." Vanmiddag zou de Vlaamse regering hierover samenzitten met de banken en de Vlaamse Participatiemaatschappij.
0 件のコメント:
コメントを投稿