2024年3月1日金曜日

Horeca stapt naar Grondwettelijk Hof tegen nieuwe wetgeving flexi-jobs: “Schieten met een kanon op een mug” - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

De drie horecafederaties van ons land stappen samen naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe wetgeving rond flexi-jobs. “Het systeem werd duurder, complexer en minder interessant”, aldus Horeca Vlaanderen.

Michaël Temmerman

Het systeem van de flexi-jobs, waarbij gepensioneerden en bepaalde werknemers aan gunstige voorwaarden een centje kunnen bijverdienen, werd begin dit jaar uitgebreid naar meer sectoren, maar tegelijk werden ook enkele beperkende maatregelen opgelegd. Drie van die maatregelen willen Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel en Horeca Wallonië nu opnieuw geschrapt zien en daarom trokken ze samen naar het Grondwettelijk Hof. “We doen dit voor ondernemers die willen groeien en voor de keuzevrijheid van wie extra wil werken”, aldus Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen.

LEES OOK. Meer keuze én meer loon door uitbreiding, maar wie kan zo’n flexi-job doen en is dat systeem wel efficiënt?

“Nu de dagen beginnen te lengen, lonken we opnieuw naar een terrasje. Maar goed weer vraagt ook om meer werkkrachten in de horeca en om piekmomenten op te vangen zijn flexi-jobbers broodnodig. Helaas kunnen die sinds 1 januari niet meer zo makkelijk ingezet worden”, zegt De Caluwé. “Het systeem werd complexer, duurder en minder interessant.”

“Dit is schieten met een kanon op een mug. Als er mogelijke misbruiken zouden zijn, dan bekijken we zoals steeds graag hoe we die samen kunnen aanpakken”

Matthias De Caluwé

CEO Horeca Vlaanderen

De maatregelen die de horecafederaties vernietigd willen zien worden:

  • Alleen voor de eerste 12.000 euro die een werknemer verdient (op jaarbasis) geldt nog een volledige fiscale vrijstelling. “De maatregel treft misschien maar een beperkt aantal mensen, al zijn de centen voor hen vaak net broodnodig. Bovendien wordt deze grens niet geïndexeerd.”
  • Een flexi-loon mag nog maximaal 150 procent van het minimumloon bedragen. “Terwijl werkgevers hun personeel steeds vaker een hoger loon bieden, onder meer bedoeld als compensatie na drukkere periodes of als uiting van dankbaarheid. Het is toch niet aan de overheid om een maximumloon op te leggen in de privésector?”
  • Het verbod om een flexi-job uit te oefenen in een verbonden onderneming van je werkgever waarmee je al een arbeidsovereenkomst hebt. “Zo mag een zaalmedewerker die in de week in een restaurant werkt, niet in het weekend bijspringen in de feestzaal waarvan zijn baas de (mede)eigenaar is. Terwijl hij bij de concurrentie wel aan de slag zou mogen.”

Het systeem rond flexi-jobs is immens populair in de horeca: minstens twee derde van alle restaurants en cafés maken er gebruik van en ongeveer de helft van de 125.000 flexi-jobbers is actief in de horeca. “In 2022 verdienden flexi-jobbers in de horeca ruim 224 miljoen euro aan netto-koopkracht bij en leverde het de overheid ook nog meer dan 56 miljoen euro aan werkgeversbijdragen op”, meldt Horeca Vlaanderen.

“Schieten met kanon op een mug”

De maatregelen van de overheid werden vooral genomen om misbruik te voorkomen. Bijvoorbeeld om tegen de gaan dat werknemers naar een 4/5-regeling overstappen om tijdens de vrijgekomen dag of uren op een veel minder belaste manier te gaan bijverdienen in een andere zaak van hun baas. “Dit is schieten met een kanon op een mug”, vindt De Caluwé. “Als er mogelijke misbruiken zouden zijn, dan bekijken we zoals steeds graag hoe we die samen kunnen aanpakken. Maar met deze maatregelen beperk je heel wat correct werkende ondernemers die zorgen voor de welvaart binnen onze samenleving. Dat kan voor ons niet. Op het terrein stellen er zich echt problemen sinds de invoering van de nieuwe maatregelen.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMjI5Xzk3Mjg1OTA20gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿