2019年3月12日火曜日

Aandeel Boeing zwaar onderuit op Wall Street - De Standaard

Het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing is bij de opening van de beurs op Wall Street meteen ruim 12 procent lager gedoken. Na een crash in Ethiopië rijzen er vragen over het toestel 737 MAX 8, dat al in verschillende landen aan de grond moet blijven.

De crash van de gloednieuwe Boeing 737 Max-8 van Ethiopian Airlines zondag leidt wereldwijd tot ongerustheid. Zowel in Ethiopië als in China blijven deze Boeings voorlopig aan de grond staan. 

In ons land blijft Tui vliegen met de toestellen.

Zondag stortte vlucht ET302 van Ethiopian Airlines kort na het opstijgen neer nabij Addis Abeba. Alle 157 inzittenden kwamen daarbij om. Het ongeval leidt tot veel ongerustheid: het is de tweede keer in vijf maanden dat een nieuw toestel van dit type kort na opstijgen neerstort. Dat is hoogst uitzonderlijk.

Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Op de plaats van de ramp is maandag wel de zwarte doos aangetroffen. Die kan mogelijk duidelijkheid brengen over de omstandigheden van het ongeval.

Beurs

Dat experts vrezen dat er een probleem met het toestel zelf zou kunnen zijn, zet beleggers ertoe aan het aandeel te dumpen. Al bij het luiden van de openingsbel verloor het aandeel op de beurs van Londen zo'n 10 procent. Dat is de ergste terugval van het bedrijf in bijna twee decennia. Door de daling is zo'n 24 miljard euro aan marktwaarde verdampt. De voorbije drie jaar was het aandeel zowat verdrievoudigd in waarde. 

En ook op Wall Street opent Boeing fors lager. Het aandeel is er meteen ruim 12 procent lager gedoken.

Geen vluchten

Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines houdt al haar toestellen van het type Boeing 737 Max-8 na de crash van zondag aan de grond. ‘Als gevolg van het tragische ongeval met vlucht ET 302 heeft Ethiopian Airlines besloten om, vanaf 10 maart en tot nader order, haar vloot van Boeings 737 Max-8 te immobiliseren’, laat de maatschappij weten.

Risico

De Chinese overheid gaat nog een stap verder. China legt het verband met de crash van een Boeing 737 Max-8 van luchtvaartmaatschappij Lion Air in oktober. Vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s mogen vliegtuigen van dit type er daarom tot maandagavond niet opstijgen, klinkt het.

China heeft een van de grootste Boeing-vloten ter wereld. Het land heeft 97 vliegtuigen van het type 737 Max-8.

Onderzoek

Boeing zelf verspreidde zondagavond een mededeling over de crash. De luchtvaartmaatschappij zegt ‘diep bedroefd’ te zijn over het ongeval. Technici van Boeing zullen meewerken aan het onderzoek, klinkt het.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190311_04245372

0 件のコメント:

コメントを投稿