2019年3月4日月曜日

Banken lanceren eindelijk supersnel betalen - De Tijd

Dankzij het nieuwe systeem van instantbetalingen dat de Belgische banken vanaf maandag uitrollen kan je in enkele seconden geld overschrijven van de ene naar de andere bankrekening.

Terwijl het bij een klassieke overschrijving een tot meerdere dagen kan duren voor de betaling wordt verwerkt is het bij flitsbetalingen net de bedoeling dat alles op luttele seconden afgehandeld wordt. Of de begunstigde nu klant is bij dezelfde bank of niet: het geld staat nagenoeg meteen op diens rekening. Ook tijdens weekends of feestdagen is dat mogelijk. 

De Belgische banken werkten zo'n drie jaar aan het systeem, maar de invoering ervan liet wel langer op zich wachten dan voorzien. Aanvankelijk was het de bedoeling dat supersnel betalen al in november mogelijk zou worden, maar die deadline werd niet gehaald om technische reden. Toen klonk het dat het systeem net na Nieuwjaar actief zou worden, maar ook die deadline werd uiteindelijk niet gehaald omdat er nog tests liepen.

Geleidelijk ingevoerd

Vanaf maandag zijn flitsbetalingen dus mogelijk, al wil dat nog niet zeggen dat elke bank het systeem al aanbiedt. De eerste instantoverschrijvingen worden geleidelijk gelanceerd bij het grote publiek, maar niet elke overschrijving zal standaard instant zijn, stelt de bankenkoepel Febelfin in een persbericht.

Op dit moment starten een tiental banken, inclusief hun dochterbanken, met supersnel betalen: Argenta, BanK J. Van Breda, Bank Nagelmackers, Belfius, BNP Paribas Fortis, Crelan, ING België, KBC en VDK Bank. Ook AXA Bank heeft al aangekondigd op termijn te zullen starten met instantbetalingen. 

Of je als klant ook extra moet betalen voor die service, is niet duidelijk. Voorlopig hebben de banken nog niet bekendgemaakt of ze bijkomende kosten zullen aanrekenen voor supersnelle betalingen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/banken-lanceren-eindelijk-supersnel-betalen/10103935.html

0 件のコメント:

コメントを投稿