2019年3月12日火曜日

Ethische hacker vindt database met gegevens van 1,8 miljoen Chinese “kweekrijpe” vrouwen - Het Nieuwsblad

Victor Gevers werkt voor The GDI. Foundation, een ngo die zich inzet voor privacy en veiligheid op het internet. De onderzoeker vond de gegevens naar eigen zeggen toen hij speurde naar onversleutelde Chinese databases. Afgelopen weekend postte hij enkele screenshots op Twitter.

“China kampt met een tekort aan vrouwen”, schrijft Gevers op Twitter, “dus is er een organisatie die een database is beginnen te bouwen om (de gegevens van, nvdr.) 1,8 miljoen vrouwen op te slaan.” De jongste vrouw in de database is vijftien jaar oud, de jongste met ‘BreedReady’-status is achttien. Ruim 82 procent woont in Peking.

In de database staan onder meer telefoonnummers, adressen, leeftijden, ID-nummers en burgerlijke status. Daarnaast ook de opvallende ‘BreedReady’-status, vrij vertaald: “Klaar om te kweken.” Dat is vermoedelijk een onelegante vertaling van het Chinees naar het Engels. Ook zijn er velden “political”, “hasvideo” en links naar schijnbare Facebookpagina’s. Dat is opvallend gezien Facebook verboden is in China.

Het is voorlopig niet duidelijk of de database het werk is van de Chinese overheid of – pakweg – een datingapp. In 2015 werd de Chinese datingsite Jiayuan al gehackt en op Chinese privacyfora wordt gespeculeerd dat de data mogelijk afkomstig is uit het lek. Aan de andere kant zitten de geboortecijfers in China al jaren in het slop. Activisten vrezen al een tijdlang dat de Chinese overheid haar burgers bespioneert en achten het mogelijk dat ze dit type informatie zou compileren.

“Dit is voorlopig alles wat we hebben”, zegt Gevers nog aan The Guardian. De database stond op een server in China, wie eigenaar van de server is, is niet duidelijk. “Het belangrijkste is nu dat de database snel versleuteld en beveiligd wordt.” Intussen werd de database offline gehaald.

(adm)

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190311_04245475

0 件のコメント:

コメントを投稿