Sinds het dieptepunt op 17 maart is de Bel20 al met meer dan 38 procent gestegen.
Waar beleggers enkele weken geleden nog in extreme somberheid leefden door de ingrijpende gevolgen van het coronavirus, zijn ze nu weer lyrisch. De Europese beurzen gaan ruim 2 procent hoger. Dat komt door twee zaken. Als eerste is er de wereldwijde afbouw van de zware quarantainemaatregelen, terwijl we ondertussen geen opflakkering zien in het aantal nieuwe besmettingen. Daarnaast is er stimulus, veel stimulus.
De laatste stimulans kwam van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB kondigde aan voor 600 miljard extra obligaties op te kopen voor haar PEPP-programma. Daardoor komt de totale omvang van PEPP uit op 1.350 miljard euro. Bovendien zal de ECB ook gedurende een langere periode obligaties blijven kopen. Ze is van plan om minstens tot juni 2021 schuldpapier aan te kopen. Tot dusver liep het aankoopprogramma tot eind 2020. De ECB zal de cash van obligaties die op de vervaldag komen minstens tot eind 2022 herinvesteren.
Laatsten zullen de eersten zijn
Op beurzen zijn het vooral de grootste slachtoffers van corona die nu de winsten pakken. De auto-aandelen racen vooruit. Volkswagen geeft gas met 5 procent, Renault accelereert met bijna 8 procent en BMW gaat meer dan 4 procent hoger. De autosector - die het al niet makkelijk had - werd hard getroffen door corona omdat fabrieken en showrooms moesten sluiten door de quarantainemaatregelen.
Ook zwaar getroffen reissector vakantiesector vliegt vooruit. De reisgroep Tui staat met ruim 4 procent in het zonnetje, cruisemaatschappij Carnival vaart 10 procent sneller en de vliegtuiggroep IAG stijgt met 11 procent op.
Voorts gaan de bankaandelen stevig hoger. Niet vreemd, want goede ontwikkelingen op economische gebied hebben op deze sector veel impact. De lockdownmaatregelen zorgden bij bedrijven voor enorme liquiditeitsproblemen, omdat ze geen inkomsten meer kregen terwijl de vaste uitgaven gewoon doorliepen. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan zijn betalingen kon voldoen werd door overheden naar banken gekeken om voldoende kredieten te verstrekken. Dat gebeurde dan ook, maar daardoor zijn banken nu extra blootgesteld aan de grillen van de economie.
De flinke koerswinsten voor banken stuwen ook de Bel20 : de sterindex gaat 1,6 procent vooruit. ING veert met bijna 5 procent op en KBC snelt 2,3 procent vooruit. Ook elders in Europa staan de banken op winst: het Nederlandse ABN AMRO wint bijna 7 procent, het Franse Société Générale schiet 8 procent hoger en het Duitse Commerzbank staat met 6,8 procent in het groen.
Technologie
Hoewel de grote winsten nu vooral opgetekend worden in de 'oude economie', begon de 'nieuwe economie' - de techaandelen - al veel eerder aan zijn herstel. Daardoor heeft de Amerikaanse Nasdaq - een graadmeter volgepropt met technologiewaarden - al zijn coronaverliezen alweer bijna goedgemaakt. Het is dan ook goed mogelijk dat de Nasdaq vrijdagavond op een nieuw hoogtepunt bereikt.
Beleggers zien de coronacrisis als een versterker voor de langlopende trend van digitalisering, omdat bedrijven door de coronacrisis en masse moesten overgaan op thuiswerken. Daardoor is de vraag naar cloudruimte en naar software die onlinecommunicatie mogelijk maakt flink gestegen. Daarnaast konden consumenten hun niet-essentiële producten tijdens de quarantaine niet meer in de winkel kopen, waardoor onlinereuzen als Amazon een enorme toename zagen in de vraag naar hun diensten en producten.
0 件のコメント:
コメントを投稿