2024年1月25日木曜日

ECB houdt rente ongewijzigd - De Standaard

Financien

© afp

De ECB houdt de depositorente op 4 procent. De financiële wereld wacht met spanning op aanwijzingen over een mogelijke verlaging.

Ruben Mooijman

De rente in de eurozone volgt het traject van het zogenaamde Tafelberg-model. Die berg, bij Kaapstad in Zuid-Afrika, is van boven plat. Zo ziet ook de rentecurve eruit: na een sterke reeks stijgingen, waarbij de rente van -0,5 naar 4,0 procent werd opgetrokken, blijft het tarief nu langere tijd ongewijzigd. Met de handhaving van dat relatief hoge peil hoopt de centrale bank de inflatie af te remmen die na de pandemie en de Russische inval in Oekraïne tot recordniveaus was gestegen.

De inflatie in de eurozone is volgens de laatste meting van Eurostat wel weer wat gestegen, van 2,4 naar 2,9 procent. Dat is voor de ECB evenwel geen reden om van het uitgestippelde pad af te wijken. De inflatie-opstoot heeft vooral technische redenen. De structurele trend blijft neerwaarts. Dat blijkt ook uit de daling van de zogenaamde kerninflatie, waar volatiele elementen als energie en verse voeding uit verwijderd zijn.

Beleggers kijken vooral uit naar aanwijzingen over de timing van een mogelijke renteverlaging. Misschien dat daarover meer aanwijzingen komen tijdens de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde. Daarover later meer.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAxMjVfOTQ3OTYwMDnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿