2024年1月27日土曜日

Huishoudapparaten herstellen en niet langer dumpen: elektro krijgt een reparatiescore - VRT.be

Elektro-apparaten krijgen vanaf 2026 een score van 1 tot 10 die aanduidt hoe eenvoudig ze te herstellen zijn. Bedoeling is dat minder elektronische toestellen op de schroothoop belanden. 

Om ervoor te zorgen dat meer mensen hun elektronische toestellen laten herstellen, krijgen ze vanaf 2026 een reparatiescore. Het wetsvoorstel van federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) is deze week goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie.

Khattabi pleit al langer voor zo'n herstelbaarheidsindex, als onderdeel van de omslag naar een meer circulaire economie. Ze hoopt dat er daardoor minder grondstoffen moeten ontgonnen worden, wat dan weer een positieve impact heeft op het milieu en het klimaat.

Hoe werkt de herstelbaarheidsindex?

In eerste instantie krijgen vaatwas- en wasmachines, stofzuigers, hogedrukreinigers, grasmaaiers, televisies en laptops een sticker met een reparatiescore. Mogelijk komen daar later nog meer toestellen bij.

"Het zijn veelgebruikte apparaten, waarvan we vinden dat ze nogal snel kapot gaan. Het is een goede eerste selectie", zegt Laura Clays van consumentenorganisatie Testaankoop in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De score wordt bepaald aan de hand van volgende criteria: 

  • De gebruiksaanwijzing, zit die er bij?
  • Hoe gemakkelijk is het apparaat uit elkaar te halen?
  • Zijn er reserve-onderdelen en zijn die snel leverbaar?
  • Wat is de prijs van de reparatie?

Het zijn de fabrikanten zelf die de score gaan opstellen, op basis van de vooropgestelde criteria.

Frankrijk als inspiratie

De reparatiescore bestaat al sinds 2021 in Frankrijk. Het is de bedoeling dat ons land de Franse index overneemt. "We zien daar dat de consumenten hun aankoopgedrag hebben aangepast. Het is een gemakkelijk systeem, je kan makkelijk vergelijken. En we zien ook dat producenten hun apparaten gaan aanpassen. Ze proberen die scores zo hoog mogelijk te krijgen", zegt Clays.

Maar Testaankoop heeft ook kritiek. "Producenten proberen ook met weinig moeite een hoge score te krijgen. Het hebben van een handleiding weegt even zwaar door in de score als het hebben van reserve-onderdelen die op tijd moeten geleverd worden. Dat kan toch beter. Dat willen we graag anders zien."

En wie gaat dat controleren? "Dat is voorlopig niet voorzien. Het is wel belangrijk dat consumenten juist geïnformeerd worden. Als de overheid het niet doet, zullen wij van Testaankoop bekijken wat mogelijk is. We zullen zeker steekproeven doen."

Zo ziet de herstelbaarheidsindex er in Frankrijk uit.

Waar blijft Europa?

Nelectra, de beroepsfederatie voor bedrijven uit de elektrosector, vindt samen met ondernemersorganisatie Unizo de invoering van een herstelbaarheidsindex op Belgische niveau "een bijzonder slecht idee". Ze pleiten ervoor om te wachten tot Europa met een overkoepelend plan komt.

"Europa is daar al mee bezig, maar dan vooral met smartphones en tablets", zegt Testaankoop. "Dat is de reden waarom ons land dat nog niet opneemt in die nieuwe index. Het is goed dat we niet wachten op Europa, want dat kan nog jaren duren."

Beluister hier het gesprek uit "De wereld vandaag":

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yNi9oZXJzdGVsc2NvcmUtb3AtaHVpc2hvdWRhcHBhcmF0ZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿