2024年1月20日土曜日

Gouverneur Nationale Bank vindt dat de banken de spaarrente nog kunnen verhogen - VRT.be

De banken hebben nog altijd ruimte om de spaarrente op te trekken. Dat zegt gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank in "De markt" op VRT 1. In vergelijking met andere Europese landen zijn de rentevoeten op spaarrekeningen in ons land nog altijd aan de lage kant en zijn die op termijnrekeningen hoog. De banken verklaren de lage spaarrente door het hoge aantal hypothecaire leningen met een vaste rente.

Wie een spaarboekje heeft, weet dat dat niet veel oplevert. Begin vorig jaar vond gouverneur Wunsch de spaarrente te laag, intussen hebben de banken de rente opgetrokken. Maar er is nog een beetje ruimte, vindt Wunsch. "Als ze marge hebben, is het logischer om te geven", stelt de gouverneur. Hij wijst er wel op dat het een proces is dat "niet snel zal gaan".

Vorig jaar was er een stormloop op de eenjarige staatsbon. Het leverde de schatkist een recordbedrag van 21,9 miljard euro op. In september dit jaar krijgen de mensen dat geld terug.

Wunsch: "Het zal banken wellicht aansporen aantrekkelijke spaarproducten aan te bieden. Het gaat om verschillende producten en meestal moet de klant nog een zekere inspanning doen om toegang te krijgen tot rekeningen."

Die "andere producten", dat kan ook een termijnrekening zijn. En terwijl de rente op spaarrekeningen in ons land bij de laagste in Europa zijn, zijn die op termijnrekeningen dan weer bij de hoogste. Wie winst wil, moet moeite doen, zegt Wunsch.

Termijnrekening versus spaarrekening
Op een termijnrekening staat je geld vast voor een bepaalde periode. De rente die grootbanken bieden op hun termijnrekening is vaak afhankelijk van klant tot klant en staat gedurende de hele looptijd vast.

Febelfin: "Lage rente door veel hypotheekleningen met vaste rente"

Volgens Karel Baert van Febelfin, de federatie van de Belgische bankensector, is de lage spaarrente in ons land het gevolg van een "unieke situatie" in ons land.

"Het grootste aandeel van hypotheekleningen op langere termijn zijn leningen met een vaste rente van 20 tot 25 jaar. Mensen kunnen daar jaren van genieten. In andere landen is dat in veel mindere mate. Daar komen nu mensen in sociale problemen omdat ze plots een veel hogere rente moeten betalen. Dat hebben we hier niet. Die unieke situatie biedt ook voordelen."

Voor Febelfin is het belangrijk om verantwoord om te gaan met het spaargeld van klanten. "We moeten dat te allen tijde beschermen. We mogen geen overmatige risico's nemen, of in de verleiding komen om dat te doen, want dan pas is er echt een probleem."

"Drie golven van renteverhogingen"

Baert spreekt ook tegen dat de grootbanken onder een hoedje spelen en afspraken maken om de rente op spaarboekjes laag te houden. "Een onderzoek van de mededingingsautoriteit heeft op geen enkel moment vastgesteld dat er afspraken zijn. Dat is alleszins een kwakkel."

Het is aan elke bank individueel om haar rentepolitiek te bepalen. En dat gebeurt op basis van een specifieke risico-inschatting en de balans-situatie. Sinds eind 2022 zijn er "drie golven van renteverhogingen op spaarrekeningen" geweest, zegt Baert.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yMC9nb3V2ZXJuZXVyLXd1bnNjaC16aWV0LW5vZy1ydWltdGUtb20tc3BhYXJyZW50ZS1vcC10ZS10cmVra2VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿