2024年1月23日火曜日

Minister van Landbouw Brouns wil stikstofdecreet in huidige vorm goedkeuren: "Anders brengen we Vlaanderen tot stilstand" - VRT.be

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) wil dat het stikstofakkoord in zijn huidige vorm wordt goedgekeurd. "Wat de Raad van State vraagt, is Vlaanderen tot stilstand brengen en daar kunnen we niet in meegaan", heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Hij reageerde daarmee op het meest recente advies van de Raad van State dat opnieuw kritisch is over het stikstofdecreet zoals het nu voorligt. 

De Raad van State is ook in een nieuw advies kritisch over het stikstofdecreet. De oppositiepartijen hadden eind vorig jaar om een nieuw advies gevraagd. Als gevolg daarvan kon het decreet niet meer goedgekeurd worden voor het einde van het jaar. 

De Raad van State zegt dat het decreet strijdig is met de Europese regels en wil dat de Vlaamse regering het decreet bijstuurt. Zo zijn er onder meer kritische opmerkingen over het gebruik van de impactscore. Die drukt uit wat de bijdrage is van een project op de hoeveelheid stikstof die een natuurgebied aankan. Ook de eerdere kritiek op de vergunningsverlening "op krediet" blijft volgens de Raad van State overeind. 

Wat doet de Vlaamse regering?

Het lijkt erop dat de Vlaamse regering het advies (dat niet bindend is) naast zich gaat neerleggen. Zonder decreet dreigt er een vergunningenstop voor bedrijven en burgers. De Boerenbond heeft al laten weten dat ze naar het Grondwettelijk Hof stappen als de regering doorzet met het stikstofakkoord zoals het nu voorligt en dan loopt men het risico dat het decreet vernietigd wordt. 

"Als je het goed leest, is het een zeer streng advies", reageert minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). "Maar wat wij doen, is ook zeer streng. Wat voorligt, vergt zeer grote inspanningen van al wie onderneemt in Vlaanderen. Wij brengen de stikstof terug van 37.000 ton naar 18.000 ton, dus dat zijn zeer grote inspanningen."

"Wat de Raad van State nu vraagt, is als het ware Vlaanderen tot stilstand brengen en daar kunnen we absoluut niet in meegaan", gaat hij verder. "We moeten verder verduurzamen, maar om te verduurzamen moet je vernieuwen. Dat wil zeggen dat je een oude stal moet kunnen afbreken om een nieuwe stal te kunnen bouwen die veel minder emissies uitstoot. Vandaag niets doen, is naar de chaos gaan en rechtsonzekerheid creëren." 

Vandaag niets doen, is chaos en rechtsonzekerheid creëren

Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

Maar critici van het stikstofakkoord, onder wie de Boerenbond, zeggen dat ermee doorgaan ook rechtsonzekerheid creëert. Wanneer de Boerenbond naar het Grondwettelijk Hof stapt, is de kans volgens experts trouwens zeer reëel dat het decreet vernietigd wordt. 

Dat Vlaanderen op dat moment nog verder af zou staan van een oplossing voor de stikstofproblematiek, lijkt Brouns op dit moment niet te deren. "Elke minuut dat we niets doen, is een verloren minuut voor de verdere verduurzaming van de economie, van de landbouw en van heel onze welvaart."

Minister Brouns gaat ervan uit dat het decreet "morgen in de schoot van de verschillende meerderheidsfracties een meerderheid kan krijgen in het parlement". 

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Waarover gaat dit?
 
  • Er wordt te veel stikstof uitgestoten in Vlaanderen, wat slecht is voor de natuur.
  • De Vlaamse regering probeert die uitstoot te beperken, maar daarover heerste lange tijd onenigheid binnen de regeringsploeg.
  • In november vorig jaar bereikte de Vlaamse regering voor de derde keer een akkoord over een nieuw stikstofdecreet, waarbij de regels voor de boeren minder streng zijn. 
  • Net zoals bij de tweede versie van het stikstofakkoord oordeelt de Raad van State erg kritisch over de derde versie van dat akkoord. De kritiek is grosso modo dezelfde: de regels zijn niet duidelijk genoeg uitgewerkt.
  • In tegenstelling tot de vorige keer lijkt de Vlaamse regering van plan om het stikstofakkoord niet te herwerken maar het door te drukken.
  • Omdat het advies van de Raad van State niet wordt gevolgd, lijkt de juridische onderbouw van het nog goed te keuren stikstofdecreet minder stabiel.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yMy9icm91bnMtcmVhY3RpZS1yYWFkLXZhbi1zdGF0ZS1zdGlrc3RvZmRlY3JlZXQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿