2024年1月31日水曜日

Amerikaanse rechter blokkeert megabonus van 55 miljard dollar voor Elon Musk - VRT.be

De Amerikaanse ondernemer Elon Musk krijgt geen megabonus ter waarde van 55 miljard dollar (ongeveer 51 miljard euro). Een rechter in de Amerikaanse staat Delaware vindt het bedrag "buiten proportie". Het bestuur van het bedrijf Tesla had de bonus in 2018 toegekend aan Musk voor zijn werk. Door de beslissing is hij niet langer de rijkste persoon ter wereld.

"Richt nooit een bedrijf op in de Amerikaanse staat Delaware", luidt de conclusie van Tesla-topman Elon Musk na de beslissing van de rechtbank in Delaware. Die oordeelde dat de megabonus van Musk ter waarde van 51 miljard euro, destijds het grootste beloningspakket ooit, te hoog was. "De goedkeuring van die bonus was een foute beslissing", oordeelt de rechter.

De rechtszaak kwam er nadat enkele aandeelhouders van Tesla naar de rechter stapten omdat ze de waarde van het pakket, dat vooral uit aandelenopties bestond, buitensporig vonden. Ook vonden ze het bestuur van de Tesla niet onafhankelijk, omdat onder meer de broer van Musk in de raad van het bedrijf zetelde.

De advocaten van het bedrijf weerleggen die claims. Ze vinden dat het oordeel van het bestuur wel ontvankelijk is, omdat het met een ruime meerderheid werd goedgekeurd. Volgens hen is het bedrag ook niet buitensporig, omdat de beloning werd uitgereikt in 2018, toen Tesla ongeveer 54 miljard dollar waard was. Ondertussen is de waarde van het bedrijf vertiendubbeld, en zo ook waarde van het pakket aandelen.

Bovendien heeft de topman van het bedrijf geen contract, en dus ook geen recht op een salaris. Zonder de bonus zou Musk dus niet gecompenseerd worden voor zijn werk, argumenteren ze. De rechter weerlegde die argumenten echter, omdat de aandelen die Musk bezit hem al tientallen miljarden opleverden.

De beslissing van de rechtbank veroorzaakt een verschuiving aan de top van rijkste mensen ter wereld. Musk moet zijn plaats als meest bedeelde man ter wereld nu afstaan aan de Franse zakenman Bernard Arnault, oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton. Ook Amazon-oprichter Jeff Bezos komt nu voor Musk te staan.

Musk kan wel nog tegen de uitspraak in beroep gaan bij het Hooggerechtshof van Delaware.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8zMS92cy11cy12ZXJlbmlnZGUtc3RhdGVuLWVsb24tbXVzay10ZXNsYS1ib251cy1yZWNodGVyL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿