2024年1月24日水曜日

Parket start onderzoek naar hacking, ook klachten tegen Limburg.net voor gebrekkig databeheer - VRT.be

Het parket Limburg is een onderzoek gestart over de 383.000 bestanden die bij afvalintercommunale Limburg.net zijn gestolen. Het gaat om verschillenden onderzoeken: naar de hackers zelf, maar er zijn ook klachten van bezorgde burgers over de manier waarop hun gegevens door de afvalintercommunale bewaard werden.

Limburg.net is slachtoffer van een van de grootste datadiefstallen ooit in ons land. Zo’n 383 000 bestanden werden gestolen bij de afvalintercommunale. Daarbij onder andere meer dan 300 000 rijksregisternummers, maar ook nog andere zeer gevoelige en persoonlijke gegevens.

Het gerechtelijk onderzoek is in handen van de Computer Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie zegt Bruno Coppin van Parket Limburg: “Zij gaan onderzoeken wie er achter de hacking zit en het spreekt voor zich dat een grootschalige diefstal van gegevens strafbaar is. Ook mensen die deze gegevens kopen, downloaden, verspreiden of gebruiken zijn strafbaar.”

Onderzoek naar Limburg.net

Veel Limburgers vragen zich af of Limburg.net de vertrouwelijke persoonsgegevens wel veilig genoeg bewaard heeft. Ook dat wordt onderzocht na een aantal klachten zegt Coppin: “Er zijn aangiftes binnengekomen van burgers die erg bezorgd zijn over dit datalek. Zij hebben klacht ingediend tegen Limburg.net voor het onzorgvuldig bewaren en beheren van persoonlijke gegevens. Ook dat zou een inbreuk kunnen zijn op de wet, en ook dat wordt serieus genomen en onderzocht.”

Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert vindt het positief dat het parket ook een onderzoek is gestart naar de beveiliging bij Limburg.net. Dat zegt hij in "De afspraak". "Het ging blijkbaar om een oude server die niet meer aangesloten mocht zijn op het internet en ook nog eens slecht beveiligd was."

Hij wijst er op dat mensen die in de toekomst schade ondervinden een schadevergoeding kunnen claimen. Op voorwaarde natuurlijk dat het parket oordeelt dat Limburg.net hun gegevens niet voldoende had beveiligd én dat slachtoffers kunnen aantonen dat de schade rechtstreeks terug te brengen is tot dit datalek. 

Afvalintercommunale Limburg.net heeft altijd gezegd dat het alles heeft gedaan om gegevensdiefstal te voorkomen en zou nu ook bijkomende beveiligingsmaatregelen hebben genomen. Of dat zo is, is dan weer mogelijk het voorwerp van een onderzoek door de Gegevensbeschermingsautoriteit. Dat is een onafhankelijk orgaan dat toeziet op de bescherming van persoonsgegevens.

Woordvoerder Aurélie Waeterinckx: “Bij een hacking of een datalek moeten bedrijven of organisaties ons op de hoogte brengen. Dat heeft Limburg.net ook gedaan. Wij zijn nu alle informatie aan het analyseren en als daaruit blijkt dat er mogelijk overtredingen zijn gebeurd door de afvalintercommunale dan kan de Gegevensbeschermingsautoriteit ook een officieel onderzoek starten.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yMy9wYXJrZXQtbGltYnVyZy1vbmRlcnpvZWt0LWhhY2tpbmctYmlqLWxpbWJ1cmctbmV0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿