Na alweer een nieuw proces over de schadelijkheid van onkruidverdelger Roundup moet chemiereus Monsanto 2,25 miljard dollar schadevergoeding betalen aan een man die kanker kreeg nadat hij het product jarenlang gebruikte.
Monsanto, een dochteronderneming van de Duitse reus Bayer, is vrijdag in het Amerikaanse Philadelphia veroordeeld tot het betalen van 2,25 miljard dollar schadevergoeding. Het geld is bestemd voor een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker zou hebben veroorzaakt. Hij gebruikte het in zijn tuin. Volgens John McKivison, de man, in kwestie, is zijn non-Hodgkin lymfoom, een kanker van het lymfestelsel, het gevolg van het gebruik van Roundup, waarvan glyfosaat het actieve ingrediënt is. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat. De groep meldde aan persagentschap Afp dat ze van plan is om in beroep te gaan tegen de beslissing.
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf zo’n veroordeling te slikken krijgt. In november kregen nog drie Amerikanen die kanker kregen na langdurig gebruik van de onkruidverdelger elk een vergoeding van 500 miljoen dollar toegewezen. Die uitspraak leidde er toen toe dat de beurskoers van Bayer een diepe duik maakte en zijn slechtste beursdag in de geschiedenis kende.
Er valt echter niet altijd een lijn te trekken op de uitspraken. Zo won Bayer ook al meerdere rechtszaken over Roundup, waarbij de jury dus geen verband zag tussen de onkruidverdelger en de ontwikkeling van kanker.
Twee jaar geleden zette Bayer, dat Monsanto in 2018 overnam, 16 miljard dollar opzij om meer dan 100.000 zaken af te handelen over de impact van Roundup op de gezondheid.
In 2015 werd glyfosaat geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend” door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In Europa is er eveneens veel discussie over het gevaar van glyfosaat voor de gezondheid, maar de EU-lidstaten raken het niet eens over de toekomst van het middel. Bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) klonk het dat wat betreft de impact van glyfosaat op de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu, er geen onoverkomelijke punten van bezwaar zijn die een vernieuwing van de vergunning in de weg staan. EFSA erkende wel dat er een gebrek is aan gegevens. En omdat het onderzoek naar mogelijke schadelijke effecten nog loopt, werd recentelijk de vergunning met tien jaar verlengd.
0 件のコメント:
コメントを投稿