Als je als werknemer opslag krijgt, dan hou je daar netto steeds minder aan over terwijl het je baas in verhouding meer kost. Dat meldt het ACV in Het Laatste Nieuws. Krijg je bijvoorbeeld 500 euro opslag op een loon van 2.500 euro bruto, dan zal je van die opslag volgens de vakbond minder dan 100 euro overhouden. Het ACV vraagt daarom dringend een fiscale hervorming.
De studiedienst van de christelijke vakbond ACV heeft berekend hoe het gesteld is met de zogenoemde "promotieval". Eenvoudig uitgelegd betekent dat als je opslag krijgt op het werk dat je baas daar veel meer voor betaalt, dan jij er uiteindelijk aan overhoudt. Dat heeft alles te maken met belastingen en sociale bijdragen.
Die promotieval wordt volgens de berekeningen van het ACV steeds groter. "Een werknemer die bijvoorbeeld 2.500 euro bruto verdient en 500 euro loonkost opslag krijgt, zal minder dan 100 euro netto extra verdienen", legt Ive Rosseel, fiscaal expert bij het ACV uit in "De ochtend" op Radio 1.
Ter vergelijking: diezelfde werknemer zou volgens de berekeningen 10 jaar geleden netto zowat het dubbele hebben overgehouden aan die loonsverhoging.
"De laatste jaren zijn er allerhande fiscale en parafiscale kortingen bijgekomen voor de laagste lonen", gaat Rosseel voort. Concreet gaat het onder meer over de federale werkbonus en de Vlaamse jobbonus. Het zijn 2 manieren om mensen met lagere lonen iets meer te laten verdienen. "Die kortingen verdwijnen snel zodra je meer verdient", zegt Rosseel daarover.
De federale werkbonus doet dat door een vermindering op de sociale lasten voor lonen tot 3.100 euro bruto. Die is het grootst als je minder dan 2.000 euro bruto verdient, maar daalt daarna fors. De Vlaamse jobbonus is een jaarlijks bedrag bovenop je loon dat je van de overheid krijgt als je een laag loon hebt.
"De extra’s die de laagste lonen krijgen, worden heel snel afgebouwd of verdwijnen volledig naarmate ze meer en meer verdienen", zegt Rosseel. "De verhoging van het minimumloon en de verhoging van de Vlaamse jobbonus hebben het effect nog erger gemaakt."
ACV: "Dringend fiscale hervorming nodig"
Het ACV vraagt daarom dringend een fiscale hervorming. Concreet denken ze aan het langer uitfaseren van de werkbonus en jobbonus, waardoor de overgang tussen wel of geen bonus krijgen afgevlakt wordt en de promotieval kleiner wordt.
Tegelijk kunnen ook de lasten op arbeid verlaagd worden. "Er zijn veel andere zaken nog onbelast", zegt Rosseel. "Heel veel fiscale koterijen die zijn bijgebouwd in de (para)fiscaliteit kunnen aangepakt worden. Ook de meerwaarde op aandelen wordt nauwelijks belast."
Beluister hier het gesprek in "De ochtend":
0 件のコメント:
コメントを投稿