2024年1月29日月曜日

Philips treft schikking over slaapapneu-apparaten en incasseert half miljard euro verlies - De Morgen

NieuwsRode jaarcijfers Philips

Problemen met apneutoestellen achtervolgen Philips al enkele jaren. Beeld Rob Engelaar
Problemen met apneutoestellen achtervolgen Philips al enkele jaren.Beeld Rob Engelaar

Technologieconcern Philips klimt langzaam uit zijn diepe dal. In 2023 leed het bedrijf 463 miljoen euro verlies, het jaar ervoor nog 1,6 miljard euro. Bovendien trof het een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FDA in de slepende kwestie over gebrekkige slaapapneu-apparaten.

In de afgelopen drie jaar verloor Philips twee derde van zijn marktwaarde en kondigde het aan zo’n tienduizend banen wereldwijd te schrappen. De belangrijkste oorzaak is de kostbare affaire met zijn slaapapneu-apparaten, die mogelijk gezondheidsschade aanrichtten door afbrokkelend purschuim. Het bedrijf is er nog niet helemaal bovenop, blijkt uit de maandag gepresenteerde jaarcijfers. Toch denkt de bedrijfstop dat de nabije toekomst er een stuk zonniger uitziet.

Philips hoopt de kwestie met de apneutoestellen eindelijk af te kunnen wikkelen, nu het een deal heeft gesloten met de Amerikaanse medische toezichthouder FDA. Die overeenkomst moet het op termijn mogelijk maken weer nieuwe slaapapneu-apparaten te verkopen op de belangrijke Amerikaanse markt. Tot het bedrijf uitputtend heeft aangetoond dat de toestellen aan alle Amerikaanse voorschriften voldoen, zal het geen nieuwe apparaten verkopen in de VS, maakte Philips maandag bekend.

Hoelang dit zal duren is niet duidelijk, maar het bedrijf schrijft over ‘een meerjarenplan’. Eind vorig jaar schreef Philips als gevolg van de deal 363 miljoen euro af aan saneringen, voorraadvernietigingen en het opzeggen van contracten. De schikking wacht nog op goedkeuring van een rechter.

De omzet van het bedrijf groeide intussen met 7 procent tot 18,2 miljard euro. Roy Jakobs, topman van Philips, spreekt in een schriftelijke verklaring bij de jaarcijfers over “sterke resultaten”. Er is “meer werk te doen”, maar volgens hem heeft het bedrijf een “solide basis” gelegd voor een financieel gezonde toekomst.

Dure grap

Al bijna drie jaar is Philips in de greep van de affaire met zijn slaapapneu-apparaten. Geluidswerend schuim in de machine bleek te kunnen afbrokkelen. Hierdoor zouden patiënten purschuimdeeltjes, die mogelijk kankerverwekkend zijn, hebben ingeademd.

Philips wijst op studies die erop duiden dat het wel meevalt met de gezondheidsschade. Niettemin is de kwestie een extreem dure grap voor het bedrijf. Zo moest het 5,5 miljoen apparaten terugroepen. Ook schikte het vorig jaar voor bijna een half miljard euro met Amerikaanse patiënten voor de financiële schade die zij hebben geleden. De imagoschade kost bovendien klanten.

De gebrekkige apneutoestellen blijven hun schaduw over de bedrijfsvoering werpen. Afgelopen oktober waarschuwde de FDA dat het opvallend veel meldingen binnenkreeg over oververhitting van een nieuw slaapapneu-apparaat van Philips. Pardoes raakte het bedrijf 10 procent van zijn beurswaarde kwijt.

Ondertussen hebben duizenden patiënten, voornamelijk Amerikanen, schadeclaims ingediend. Roy Jakobs verwacht daar later dit jaar nieuws over te kunnen melden, zei hij maandagochtend. Ook loopt in de Verenigde Staten nog een strafrechtelijk onderzoek naar de gang van zaken. Daarvan verwacht Jakobs pas in 2025 resultaten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvcGhpbGlwcy10cmVmdC1zY2hpa2tpbmctb3Zlci1zbGFhcGFwbmV1LWFwcGFyYXRlbi1lbi1pbmNhc3NlZXJ0LWhhbGYtbWlsamFyZC1ldXJvLXZlcmxpZXN-YjNhN2I5MzMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿