2024年1月31日水曜日

Duurdere treintickets en gratis psychologische zorg voor jongeren: dit verandert op 1 februari - De Standaard

Treinkaartje wordt duurder

De spoorwegmaatschappij NMBS trekt de meeste tarieven met 5,9 procent op. De prijsstijging heeft betrekking op de gereguleerde tarieven zoals woon-school- en woon-werkabonnementen, het Standard Ticket, de Senior en Youth Tickets 2e klas en het ticket met korting Verhoogde tegemoetkoming. Ook de niet-gereguleerde tarieven, zoals meerrittenkaarten Youth Multi, Standard Multi en Local Multi, worden duurder.

Alleen de prijzen van de City Pass in Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik, en het fietssupplement blijven ongewijzigd.

Gratis psychologische hulp

Kinderen en jongeren tot en met 23 jaar kunnen gebruikmaken van een gratis aanbod bij geconventioneerde eerstelijnspsychologen en -orthopedagogen. Het gratis aanbod maakt deel uit van een nieuwe overeenkomst tussen het Riziv en de 32 netwerken geestelijke gezondheidszorg.

Het aantal terugbetaalde interventies over een periode van 12 maanden hangt af van het type zorg en het type netwerk, afhankelijk van de leeftijd. De ziekteverzekering neemt het grootste deel van de prijs per sessie voor zich en doet dat onmiddellijk, via de derdebetalersregeling.

Concreet gaat het bijvoorbeeld om gemeenschapsgerichte interventies zoals groepssessies met minimaal 10 personen bij het CLB, in scholen of in OverKop-huizen. Ook psychologische eerstelijnszorg bij het CLB, op school, in de praktijk of thuis wordt gratis, voor maximaal tien sessies. Verder zal ook voor kortdurende behandelingen voor kinderen en jongeren met “lichte tot matige problemen” geen remgeld meer betaald moeten worden bij maximaal twintig sessies.

Advocaten kunnen lopende dossiers digitaal inkijken

Advocaten zullen dossiers van lopende gerechtelijke onderzoeken kunnen inkijken via Just-on-web, de webapplicatie van justitie. Tot nu toe konden advocaten alleen de stand van zaken van een onderzoek nagaan door het dossier fysiek op te vragen bij de griffie van de rechtbank.

Sinds juni 2022 kunnen strafdossiers al digitaal worden ingekeken via de applicatie JustConsult op Just-on-web, maar dat gold alleen voor dossiers waarin het onderzoek is afgesloten. Vanaf nu zullen advocaten strafdossiers ook tijdens het gerechtelijk onderzoek kunnen inkijken.

Koopkrachtverhoging voor poetshulpen van I-mens

Dienstenchequebedrijf I-mens verhoogt zijn klantenbijdrage om zijn poetshulpen meer loon te geven. Vanaf februari zal het bedrijf 5 euro per uur aanrekenen in plaats van 1,40 euro. Voltijdse werknemers daardoor kunnen rekenen op een opslag van 100 euro per maand.

“Door de klantenbijdrage te verhogen hebben wij als bedrijf onze nek uitgestoken, ook in het belang van ons personeel. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen als werkgever en betalen onze poetshulpen een welverdiend en correct loon”, aldus algemeen directeur Karin Van Mossevelde.

Aanvullende verbouwpremie

Vanaf 1 februari is het mogelijk om als eigenaar-bewoner van een appartement een aanvullende verbouwpremie aan te vragen voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. De eigenaar-bewoners hebben zo recht op dezelfde premies als eigenaar-bewoners van eengezinswoningen voor soortgelijke werken.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAxMzFfOTM3MDU1MDDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿