2024年1月20日土曜日

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw na heisa over belastingcijfers Colruyt: "Het was fout die zo voor te stellen" - VRT.be

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt door te zeggen dat Colruyt slechts 0,27 procent belastingen betaalde. Dat zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Hij wilde naar eigen zeggen het debat rond belastingen - en de achterpoortjes daarin - openen, maar deed dat dus met foute cijfers. 

"De Colruyt Group boekte in 2022 liefst 1,8 miljard euro winst. Daarop betaalde ze in totaal 0,27 procent belastingen. 0,27 procent! Wablief?!" Met die uitspraak stak Raoul Hedebouw het vuur aan de lont, op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. 

Het leverde hem bakken kritiek op, want de bewuste uitspraak klopt niet. Het cijfer is afkomstig uit de individuele jaarrekening van de holding van Colruyt Group, en niet van de geconsolideerde jaarrekening.

Dat is misleidend, want Colruyt Group betaalde wél belastingen, via de dochterondernemingen. Volgens de geconsolideerde jaarrekening betaalde Colruyt Group ongeveer 24,8 procent aan vennootschapsbelasting. Hoe dat precies zit, ontdek je in de factcheck die VRT NWS daarover deze week bracht

Hedebouw zelf zag deze week niet echt een probleem in zijn uitspraak. Hij benadrukte dat zijn partij bewust keek naar de jaarrekening van de holding, omdat hij het debat wil voeren over de "achterpoortjes" die grote bedrijven hebben om weinig belastingen te betalen. 

Hij verwees daarbij naar een dividend dat werd uitbetaald in Luxemburg. Daar betaalde de Luxemburgse dochteronderneming - vrij weinig - belastingen op in Luxemburg, daarna ging het geld naar het Belgische moederbedrijf en werd het bedrag hier niet meer belast. Dat is voor alle duidelijkheid volledig legaal. "Maar net dat debat wilden we voeren", zei de PVDA-voorzitter. 

Vijf dagen na de uitspraak klinkt het verhaal genuanceerder. "Het was fout dat we deze cijfers hebben voorgesteld zonder rekening te houden met de geconsolideerde jaarrekening", zegt Hedebouw vanavond in "De afspraak op vrijdag" op VRT Canvas. 

"Hoe dit gebeurd is? Daar wil ik heel eerlijk over zijn", zo zegt hij. "We wilden als partij een politiek punt maken, dat de belastingen oneerlijk verdeeld zijn in België. Om dat te illustreren, zijn we gaan zoeken naar bedrijven met merkwaardige cijfers. We zijn dan uitgekomen op het cijfer van Colruyt, waarbij geld van Luxemburg naar België kwam."

Onze partij probeert het thema fiscaliteit op tafel te leggen

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw

Volgens PVDA was het niet de bedoeling om "de discussie met Colruyt aan te gaan". "Maar het is ook niet dat er geen problemen zijn. Die fiscale optimalisatie is legaal, maar net dat wilden we aankaarten."

"Het was een communicatiefout, maar anderzijds is er deze week ook een groot debat geweest over fiscaliteit", zo klinkt het nog. "Volgens mij wordt dit de inzet van de verkiezingen. Mensen zijn bezig met fiscaliteit, onze partij probeert dat thema op tafel te leggen."

"Partijen hebben een verantwoordelijkheid"

"Ik denk dat de excuses op een goed moment komen", zegt politiek analist Alain Gerlache. "De vraag is vooral: wat heeft het publiek onthouden? Verkeerde informatie blijft vaak langer hangen dan de correcte achteraf. Dat is gevaarlijk in de komende campagne en in de maatschappij. Ik vind dat democratische partijen daarin een verantwoordelijkheid hebben. Ze mogen niet voor de makkelijkste weg kiezen en gewoon wat dingen vertellen en erna corrigeren. Dat is gevaarlijk voor de democratie."

De volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag" is vanaf 20.35 uur te zien op VRT Canvas, VRT NWS en VRT MAX.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiU2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8xOS9yYW91bC1oZWRlYm91dy1jb2xydXl0LWJlbGFzdGluZ2VuLXJlYWN0aWUv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿