2024年1月22日月曜日

Vlaanderen investeert opnieuw 21 miljoen euro om Einsteintelescoop naar Limburg te halen - VRT.be

Vlaams minister voor Wetenschap en Innovatie Jo Brouns (CD&V) maakt opnieuw 21 miljoen euro vrij voor de Einsteintelescoop. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws is aan onze redactie bevestigd. Het geld gaat naar bedrijven en onderzoeksinstellingen die nieuwe technologieën ontwikkelen voor het ondergronds observatorium. België, Nederland en Duitsland zijn samen kandidaat om die telescoop in hun grensgebied te installeren. 

Met de investering van 21 miljoen euro wil Vlaanderen zich verder voorbereiden op de komst van de Einsteintelescoop in het drielandenpunt bij Voeren. Het ondergronds observatorium, dat onderzoek moet doen naar de zwaartekrachtgolven en de oorsprong van het heelal, kan een grote hefboom betekenen voor de economie in Vlaanderen. Direct en indirect wordt gemikt op 40.000 jobs. 

Naast het grensgebied is enkel nog het Italiaanse Sardinië in de running om de telescoop te bouwen. Want alleen op die twee locaties is de ondergrond geschikt. "Maar ook als de telescoop niet naar België komt, zijn de investeringen niet verloren", maakt Brouns zich sterk."De nieuwe ontwikkelingen die met deze subsidies verwezenlijkt worden, zullen ook kunnen ingezet worden in andere sectoren."

De totale kosten voor de bouw van de Einsteintelescoop worden geschat op 1,7 miljard euro. Maar voor elke euro die erin geïnvesteerd wordt, zou er op termijn 3,6 euro terugvloeien naar de lokale economie. Tegen 2026 beslist Europa waar de telescoop gebouwd zal worden. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yMS92bGFhbmRlcmVuLWludmVzdGVlcnQtb3BuaWV1dy0yMS1taWxqb2VuLWV1cm8tdm9vci1laW5zdGVpbnRlbGVzL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿