In de Amerikaanse stad Philadelphia is het bedrijf Monsanto, een dochteronderneming van het Duitse chemiebedrijf Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2 miljard euro aan een man die kanker zou hebben gekregen nadat hij de onkruidverdelger Roundup gebruikt had.
In 2015 bestempelde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek de stof glyfosaat - het actieve bestanddeel van onkruidverdelgers zoals Roundup - als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens". Milieuorganisaties pleiten daarom al jaren voor een algemeen verbod. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren verboden.
Volgens John McKivison is zijn non-Hodgkin lymfoom, een kanker van het lymfestelsel, het gevolg van het gebruik van Roundup. De rechter volgt die redenering en heeft beslist dat Bayer, het moederbedrijf van Monsanto, een schadevergoeding moet betalen van 2 miljard euro.
Het is niet de eerste keer dat Bayer veroordeeld wordt tot het betalen van zo'n grote schadevergoeding, dat gebeurde in gelijkaardige rechtszaken ook al. De groep betwist de schadelijkheid van glyfosaat en meldt aan persagentschap AFP dat ze van plan is om in beroep te gaan tegen de beslissing.
Ook in Europa wordt gediscussieerd over de schadelijkheid van glyfosaat. Eind november heeft de Europese Commissie de vergunning voor het omstreden product nog met tien jaar verlengd. Ons land nam geen standpunt in omdat er ook binnen de Belgische regering onenigheid over is.
0 件のコメント:
コメントを投稿