2024年1月22日月曜日

Gehackte informatie van Limburg.net mogelijk openbaar na verstrijken van aftelklok - VRT.be

Cybercriminelen van de Medusagroep beweren dat ze alle gehackte informatie van Limburg.net op het internet gezet hebben. De afvalintercommunale moest tegen zaterdagmiddag 100.000 euro losgeld betalen, wilden ze dat de 311.000 gehackte rijksregisternummers en adressen niet aan het publiek getoond werden. Maar Limburg.net had laten weten niet op die eis in te gaan. Of ook alle informatie effectief beschikbaar is, is nog niet duidelijk.

Zaterdagmiddag sprong de aftelklok op groen en kondigde de criminele organisatie Medusa aan dat de gehackte informatie van Limburg.net kon gedownload worden. Ze toonden daarbij veel voorbeelden van gegevens. Maar of ook effectief alle 311.00 rijksregisternummer en adressen van gezinshoofden gepubliceerd werden, is niet zeker. “De gegevens circuleren op het Dark Web, de onderste laag van het internet. En daar geraak je niet zomaar op”, zegt dataspecialist van VRTNWS Tim Verheyden. 

Phishing

“Maar het vervelende is dat die informatie vaak verhuist van het Dark Web naar de veel toegankelijkere berichtendienst Telegram. En daar wordt die informatie verhandeld. Daarmee kan je dan mensen heel gericht phishingmails sturen die erg realistisch lijken. De kans dat mensen bedrogen worden, wordt op die manier groter.”

Extra personeel

Bij Limburg.net hebben ze dit weekend extra personeel ingeschakeld om de situatie op te volgen.”zegt Hans Roggen, woordvoerder bij Limburg.net. "Maandag komt er een nieuw overleg en kijken we of we nog extra mensen moeten inschakelen".

Toch blijft de directe schade beperkt, gaat Roggen verder. "Het gaat om twee oude lijsten uit 2014 en 2015 waar het toenmalige adres, de naam en het rijksregisternummer van 311.000 mensen op staat." Op de servers stonden namelijk geen telefoonnummers, paswoorden, mailadressen of bankkaart- en rekeningnummers."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yMS9nZWhhY2t0ZS1pbmZvcm1hdGllLXZhbi1saW1idXJnLW5ldC1tb2dlbGlqay1vcGVuYmFhci1uYS12ZXJzdHJpL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿