NieuwsChina
Een Hongkongse rechter heeft maandag de liquidatie van de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande bevolen. De ontbinding van het bedrijf kan een nieuwe schok vormen voor de al worstelende Chinese economie.
De uitspraak van de rechter kwam op vraag van buitenlandse obligatiehouders, die hopen nog een deel van hun investeringen in Evergrande te recupereren. De uitspraak betekent dat een vereffenaar wordt aangesteld om Evergrande te ontbinden en stuk voor stuk te verkopen. Het vastgoedbedrijf heeft meer dan 300 miljard euro aan schulden, tegenover 220 miljard euro aan bezittingen.
De opgelegde liquidatie van Evergrande is een nieuwe klap voor de Chinese vastgoedsector, die al drie jaar in crisis verkeert. De huizenverkoop blijft dalen, ondanks overheidsmaatregelen om de markt te kalmeren.
Het nieuws kan ook negatief effect hebben op de kapitaalmarkt, nu blijkt dat China niet in staat is een groot bedrijf als Evergrande te herstructureren. De Chinese beurzen bereikten vorige week al hun laagste peil in vijf jaar. De handel in aandelen van Evergrande werden maandag stilgelegd, nadat hun waarde met 21 procent was gedaald.
Ontbinding kan jaren duren
De ontbinding van Evergrande kan volgens experts vele maanden of jaren duren. Het gigantische bedrijf heeft meer dan duizend dochteraannemingen en lokale afdelingen, vaak met nauwe politieke banden.
Het is ook onduidelijk of en hoe snel het liquidatiebevel van de Hongkongse rechter zal worden toegepast door rechters op het Chinese vasteland, waar de meeste bezittingen van Evergrande gelegen zijn. Chinese en Hongkongse rechters hebben sinds 2021 een protocol om elkaars aanstellingen van vereffenaars te erkennen, maar dat is nog maar twee keer eerder toegepast.
De Chinese rechtsspraak is erg ondoorzichtig en vaak gericht op bescherming van lokale belangen. Evergrande moet nog voor zo’n 77 miljard euro aan vooraf betaalde, maar nog onafgewerkte appartementen opleveren. De Chinese overheid wil dat Evergrande eerst deze kopers tegemoetkomt, om een aantasting van de sociale stabiliteit in China te vermijden.
Riskante leningen
Het in 1996 opgerichte Evergrande was ooit de grootste projectontwikkelaar van China, dankzij een agressieve uitbreidingsstrategie en riskante leningen. Toen de Chinese president Xi Jinping in 2020 met strenge regels een einde maakte aan de ongeremde schuldopbouw in de vastgoedsector, ging het bedrijf als eerste onderuit. Vanaf eind 2021 kon het niet langer aan zijn verplichtingen voldoen.
De problemen bij Evergrande sloegen over naar de hele vastgoedsector, en meer dan vijftig Chinese projectontwikkelaars bleven sindsdien in gebreke. De crisis in de vastgoedsector, die een kwart tot een derde van het Chinese BNP uitmaakt, en waar veel Chinezen hun vermogen in hebben gestoken, heeft de Chinese economie in een negatieve spiraal gestort.
Lees ook
De ineenstorting van Country Garden weerspiegelt de snelheid en ernst van de vastgoedmeltdown in China
Niemand weet hoe groot het probleem is: Chinese economie in neerwaartse spiraal
De leiding over Evergrande werd eind 2021 overgenomen door een risicomanagementcomité met sterke overheidsbanden, dat zich vooral richtte op de oplevering van onafgewerkte bouwprojecten. Met het herstructureringsplan voor buitenlandse obligatiehouders maakte het weinig vaart.
In juni 2022 begonnen enkele obligatiehouders een liquidatieprocedure om de bedrijfsleiding onder druk te zetten. In september leken de partijen dicht bij een akkoord, maar dat viel in het water toen Evergrande-oprichter Xu Jiayin onder politietoezicht werd geplaatst. Dat is doorgaans de voorbode van een strafrechtelijke vervolging.
0 件のコメント:
コメントを投稿