2020年6月10日水曜日

'Belgische economie krimpt 16 procent in tweede kwartaal' - De Tijd

De Nationale Bank verwacht een forse daling van de gezinsconsumptie en de bedrijfsinvesteringen.

Het tweede kwartaal wordt voor de Belgische economie veel slechter dan het eerste kwartaal, voorspelt de Nationale Bank. Ze ziet de economische activiteit met liefst 16 procent zakken na een terugval van 3,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

De consumptie van de gezinnen daalt fors omdat de lockdown de consumptiemogelijkheden beperkt. De niet-voedingswinkels waren in april en begin mei gesloten. De cafés en restaurants heropenden pas begin deze week hun deuren. De overheidsconsumptie stijgt lichtjes omdat de overheid meer geld uitgeeft voor gezondheidszorg.

Bedrijfsinvesteringen

De bedrijfsinvesteringen dalen nog meer dan de consumptie van de gezinnen. Ondernemingen zijn erg onzeker over de economische vooruitzichten en worstelen met financiële problemen. Twee derde van de bedrijven is van plan investeringen uit te stellen, blijkt uit enquêtes. Ook de investeringen van de gezinnen in nieuwbouw en renovatie verminderen. Het aantal vastgoedtransacties is gedaald en de bouwsector lag tijdelijk stil. Ten slotte zakken ook de uitvoer en de invoer.

De toegevoegde waarde van de privésector zakt met 20 procent. In de rest van de economie, die de overheid en de non-profit omvat, blijft de toegevoegde waarde ongeveer stabiel.

De Nationale Bank verwacht dat de Belgische economie vanaf het derde kwartaal weer groeit. Ze voorspelde maandag dat de economische activiteit over heel 2020 met 9 procent afneemt. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMie2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2Vjb25vbWllL2JlbGdpc2NoZS1lY29ub21pZS1rcmltcHQtMTYtcHJvY2VudC1pbi10d2VlZGUta3dhcnRhYWwvMTAyMzE5NjkuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿