2020年6月8日月曜日

Kwetsbare gezinnen krijgen tijdelijke toeslag van 40 euro per kind, premie van 2.000 euro voor ondernemingen met zwaar omzetverlies - Het Laatste Nieuws

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Photo News Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
De Vlaamse regering heeft op een persconferentie aanvullende steunmaatregelen aangekondigd in het kader van de coronacrisis voor kwetsbare gezinnen en zelfstandigen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) deelde mee dat er 45 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Ook voor bedrijven en zaken werden bijkomende maatregelen bekendgemaakt. Ondernemingen en winkels die hun omzet met 60 procent hebben zien dalen tegenover dezelfde maand vorig jaar kunnen bij de Vlaamse regering een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro aanvragen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Jambon wees er bij de start van de persconferentie op dat het gaat om een “update van de reeds bestaande steunmaatregelen”. Het gaat nog niet om de voorstelling van het grote relanceplan, waar nog aan gewerkt wordt en dat uit een “economisch en maatschappelijk” luik zal bestaan. Dit relanceplan “voor de lange termijn” zal de komende weken uit de doeken worden gedaan, aldus Jambon.

Vervolgens maakte de minister-president bekend dat er 45 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor armoedebestrijding. Zo gaat er 15 miljoen euro naar een Covid-19-toeslag voor gezinnen die hun inkomen zagen dalen tot onder de 2.213 euro. “Wie permanent of tijdelijk terugvalt op een inkomen onder de 2.213 euro, krijgt gedurende drie maanden 40 euro per kind extra”, verduidelijkte minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Het gaat om 126.000 kinderen die hiermee kunnen gesteund worden.”

Daarnaast gaat er 15 miljoen euro naar armoedebestrijding via de lokale besturen. Tot slot gaat er nog eens 15 miljoen euro naar een eenmalig consumptiebudget voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Verlenging van dagpremies

Ook voor bedrijven en zaken werden bijkomende maatregelen aangekondigd. Nu veel winkels en horecazaken de deuren opnieuw mogen openen, vervalt voor hen de mogelijkheid om gebruik te maken van de Vlaamse hinderpremie. Maar omdat een hele reeks andere zaken zoals bijvoorbeeld bioscopen, discotheken en feestzalen nog niet mogen starten en omdat veel ondernemingen en winkels draaien aan een verminderde omzet, voorziet de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen.

Zo komt er een verlenging van de dagpremies, kondigde minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aan. Ondernemers die nog steeds hun locatie verplicht moeten sluiten kunnen ook na 12 juni (de dag waarop de Vlaamse hinderpremie normaal zou aflopen) een beroep doen op de dagpremie van 160 euro per extra sluitingsdag. De premie wordt toegekend tot het moment dat de fysieke locatie van de onderneming kan heropenen op basis van een beslissing van de Veiligheidsraad.

Aanvullende compensatiepremie

Voor de ondernemers en winkels die wel de deuren kunnen heropenen, maar die door de coronabeperkingen te kampen hebben met een fors verlaagde omzet, komt er een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro. De voorwaarde is een omzetverlies van minstens 60 procent in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar. Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie. Crevits wijst er nog op dat wie misbruik maakt van het systeem, gesanctioneerd zal worden.

Lees ook:

De Vlaming mag weer op café: “Gezonde zenuwen en zwaar bier om 9 uur ’s morgens” (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMilAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2Jpbm5lbmxhbmQvdmxhYW1zZS1vdmVyaGVpZC1rZWVydC1hYW52dWxsZW5kZS1wcmVtaWUtdmFuLTItMDAwLWV1cm8tdWl0LWJpai1vbXpldHZlcmxpZXMtdmFuLW1pbnN0ZW5zLTYwLXByb2NlbnR-YWZkODRmMjYv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿