2020年6月15日月曜日

“Mondmaskers van Avrox nog gevaarlijker dan eerst gedacht” - Het Laatste Nieuws

De stoffen mondmaskers die vanaf vandaag bij de apotheker kunnen worden opgehaald.
Belga De stoffen mondmaskers die vanaf vandaag bij de apotheker kunnen worden opgehaald.
Drie Belgische industriefederaties trekken aan de alarmbel over de 18 miljoen mondmaskers die de Luxemburgse postbusvennootschap Avrox heeft geleverd aan Defensie. De kapjes zijn “nog gevaarlijker dan eerst gedacht”, klinkt het. Ze zouden behandeld zijn met een techniek die een “risico vormt voor mens en milieu”, waarschuwen Creamoda, Febelsafe en FBT in een gezamenlijk persbericht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanaf vandaag worden de maskers die het kabinet van minister van Defensie Philippe Goffin (MR) aankocht bij Avrox uitgedeeld aan de bevolking. Dat gebeurt via de apothekers. Eerder ontstond al ophef over de wasvoorschriften van de maskers en nu worden vragen gesteld bij een behandeling van de kapjes tijdens het productieproces.

Volgens Creamoda, Febelsafe en FBT  zouden de maskers behandeld zijn met een biocide op basis van zilverionen. Een biocide is een behandeltechniek die elk levend organisme doodt. In het geval van de mondmaskers werd hiervoor zilver aangewend in de vorm van ionen, legt Jo Van Landeghem van Creamoda uit aan HLN. Kenmerkend voor zilverionen is dat die zich nooit permanent binden en altijd vrijkomen. “Ze blijven dus nooit in het product. En al zeker niet in katoen- of polyesterweefsels, waar altijd vezels losbreken.”

Mensen gaan de ionen ook inademen, waardoor die rechtstreeks in het bloed terechtkomen

Sokken

Dergelijke zilverfinish is te vinden op medische kleding voor mensen met beenwonden bijvoorbeeld, maar tegenwoordig wordt de coating ook vaak gebruikt voor de reguliere kledingmarkt. Denk aan sokken, die met een zilverfinish voorkomen dat zweetbacteriën zich kunnen vermenigvuldigen, waardoor de consument minder last heeft van vieze geurtjes. De zilvercoating doodt simpel gezegd alle bacteriën die op het lichaam leven en die een mens gezond houden. “Terwijl dat helemaal niet nodig is, want die bacteriën zijn een deel van uw bescherming”, zegt Van Landeghem.

Wereldwijd is de techniek controversieel omdat ze massaal wordt gebruikt en “zeker en vast schade aan mens en milieu zal berokkenen”. “Doordat de techniek werd aangewend voor het maken van de mondmaskers, gaan mensen de ionen ook inademen, waardoor die niet eerst door de huid moeten dringen, maar rechtstreeks in het bloed terechtkomen”, aldus de zegsman.

“Te absurd”

Het tweede probleem volgens Creamoda, Febelsafe en FBT is dat de maskers behandeld zijn met nano zilverpartikels. “Die zijn zó absurd klein dat ze door elke natuurlijke barrière in uw lichaam kunnen doordringen”, verduidelijkt Van Landeghem. En dus kunnen ze in lichaamsdelen en -cellen terechtkomen waar ze normaal niet thuishoren. Over hoe groot de schade kan zijn voor mens en milieu bestaat er bovendien nog onvoldoende onderzoek. “Wij focussen vooral op de volksgezondheid van de mensen en dit is echt wel absurd. Het tart elke verbeelding”, aldus Van Landeghem.

Ook het Bureau voor Normalisatie (NBN), de Belgische overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het opstellen van normen, waarschuwt voor het gebruik van zilverionen, benadrukken de sectorfederaties in hun persbericht. Landen als Zweden bijvoorbeeld raden het gebruik ervan af in producten voor dagelijks gebruik en in niet medische toepassingen.

Opnieuw zijn we verbaasd hoe onzorgvuldig met de veiligheid van de bevolking wordt omgegaan

Controles

Van Landeghem hekelt ten slotte dat nog steeds niet duidelijk is hoe de controles van de maskers zijn verlopen. “De eerste vraag die wij altijd hebben gesteld, is ‘wie heeft deze controles gedaan?’. Maar vermits dat het dossier volledig onder geheimhouding staat bij Defensie hebben wij nooit kunnen nakijken wie het heeft getest en op wat er is getest.” Elke preventieadviseur zal bevestigen dat een stoffen mondmasker behandeld met een biocide zoals zilver een potentieel risico inhoudt voor de gebruiker, klinkt het nog. “Opnieuw zijn we verbaasd hoe onzorgvuldig met de veiligheid van de bevolking wordt omgegaan”, besluiten de federaties.

Lees ook:

Benadeelde firma dient klacht in na mondmaskerdeal: geklungel of gesjoemel? (+)

Opnieuw ophef over stoffen mondmaskers die nu eindelijk zijn aangekomen: “Slechts wassen op 30 graden? Levensgevaarlijk” (+)

Omstreden firma zet federale regering voor schut: 15 miljoen mondmaskers beloofd, maar 2,7 miljoen geleverd (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC8tbW9uZG1hc2tlcnMtdmFuLWF2cm94LW5vZy1nZXZhYXJsaWprZXItZGFuLWVlcnN0LWdlZGFjaHR-YTg4ODE2YWIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿