2020年6月8日月曜日

Van Ranst over de protestacties: “Twee maanden geleden was dit dodelijk, nu gaan er zeker mensen ziek worden” - Het Laatste Nieuws

Tim Dirven/VTM NIEUWS
Tienduizend betogers die samentroepten in Brussel. Tientallen manifestanten in Antwerpen die op elkaar gepropt stonden in een Lijnbus, nadat ze opgepakt waren. Virologen zien de taferelen van het ‘Black Lives Matter’-protest met lede ogen aan. “Hier gaan zeker mensen ziek van worden”, stelt Marc Van Ranst. Ook professoren Steven Van Gucht en Erika Vlieghe vinden de protesten gevaarlijk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De meeste aanwezigen droegen een mondmasker, maar dat was dus niet altijd het geval. “Twee maanden geleden was dit zonder twijfel dodelijk geweest”, weet van Ranst. “Vorige maand was dit supergevaarlijk geweest. Vandaag kunnen we ons iets meer permitteren, maar niet dit. Geen 10.000 man. Hier gaan zeker mensen ziek van worden.”

BELGA

Waar de viroloog zich ook zorgen over maakt, is welk effect de beelden van de manifestaties zullen hebben op de rest van de bevolking die nu braaf thuiszit. Hun bubbel is al bij al nog steeds vrij beperkt. “Het is heel vervelend dat ik nu zal moeten uitleggen dat een barbecue met elf mensen in uw tuin niet mag, terwijl er in Brussel 10.000 mensen samen stonden.”

AFP

“Zulke bijeenkomsten zijn sterk af te raden op een ogenblik dat het coronavirus nog steeds circuleert”, vult zijn collega Steven Van Gucht aan. “Alle levens zijn belangrijk en dit virus maakt geen onderscheid tussen overtuigingen of kleuren. Belangrijk is om afstand te houden én een masker te dragen.”

De volledige reactie van Van Ranst kan u lezen in dit ‘De Morgen’-stuk.

Ook professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEES, is allesbehalve opgezet met de protesten. “Dit is niet verstandig. Gevaarlijk zelfs”, aldus Vlieghe. “Zo’n betoging – ook al is het voor de goede zaak – kan het virus weer doen opflakkeren.”

“Allesbehalve verstandig”

“Ik wil geen enkel negatief oordeel vellen over de emoties die deze mensen voelen en wat hen drijft om hun stem te laten horen, maar vanuit epidemiologisch oogpunt is dit uiteraard allesbehalve verstandig”, zucht professor Vlieghe. “Het is gevaarlijk zelfs. Ook wanneer iedereen mondmaskers zou dragen, kunnen we in deze fase van de strijd tegen Corona niet zo’n grote massa mensen bij elkaar laten komen. Het virus circuleert momenteel veel minder dan weken geleden en de grote meerderheid van de deelnemers waren ook jongere mensen, maar dan nog is dit gevaarlijk en kan het virus weer opflakkeren hierdoor. We zullen de gevolgen pas over twee weken zien.”

Professor Erika Vlieghe
BELGA Professor Erika Vlieghe

Verbieden?

Moet er bekeken worden om dit soort bijeenkomsten toch bij voorbaat te verbieden? “De emoties bij de deelnemers lopen hoog op en verbieden is geen garantie dat de situatie dan niet uit de hand loopt. Het is een lastig dilemma en dit speelt in veel landen momenteel. Maar vanuit epidemiologische hoek komt dit ongelegen. Dat het voor de goede zaak is kan geen vrijgeleide zijn, want dan kunnen de klimaatbetogingen pakweg volgende week ook weer starten en dat is echt niet wat we nu kunnen gebruiken. Zo’n zaken kunnen het virus weer meer laten rondgaan en de problemen groter maken.” 

In de wetenschap dat onder meer begrafenissen, sportwedstrijden, muziekevenementen en trouwfeesten waarop vele mensen samenkomen nog steeds strikt verboden zijn – óók met mondmasker - logen de reacties over de betoging op sociale media er niet om. “Dit is ook heel moeilijk om te begrijpen”, zegt Vlieghe. “Hopelijk was dit een eenmalig statement en zullen we de volgende weken gespaard blijven van dit soort bijeenkomsten. Nogmaals: ik heb begrip voor de strijd die deze mensen voeren, maar er zijn ook alternatieve manieren om protest kenbaar te maken die onze strijd tegen deze pandemie niet verstoren.”

AFP
EPA
Links: een beeld van het Black Lives Matter-protest in Brussel. Rechts: in Antwerpen werden manifestanten samengedreven en nadien afgevoerd in Lijnbussen. Zonder social distancing, welteverstaan.
AFP Links: een beeld van het Black Lives Matter-protest in Brussel. Rechts: in Antwerpen werden manifestanten samengedreven en nadien afgevoerd in Lijnbussen. Zonder social distancing, welteverstaan.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMimAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2Jpbm5lbmxhbmQvdmFuLXJhbnN0LW92ZXItZGUtcHJvdGVzdGFjdGllcy10d2VlLW1hYW5kZW4tZ2VsZWRlbi13YXMtZGl0LWRvZGVsaWprLW51LWdhYW4tZXItemVrZXItbWVuc2VuLXppZWstd29yZGVufmFlMzYzM2FhL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿