2024年1月13日土曜日

Aantal bedrijfswagens in België stijgt niet langer en neemt zelfs af bij jongeren - VRT.be

In 2023 is voor het eerst in jaren het aantal bedrijfswagens niet meer gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van hr-dienstenbedrijf SD Worx waarover De Standaard bericht en die bevestigd zijn aan VRT NWS. Omdat meer met elektrische auto's wordt gewerkt, stijgen de kosten voor de werkgever, terwijl werknemers minder vaak vragende partij zijn. Zeker bij jonge werknemers zijn de cijfers opvallend. 

Vorig jaar maakte een auto voor 14,6 procent van de werknemers in de privésector deel uit van het loonpakket, tegenover 14,8 procent in 2022. Daarmee zijn bedrijfswagens voor het eerst in vele jaren in populariteit verminderd. SD Worx maakte de berekening op basis van data van 1,2 miljoen werknemers in de privésector met ruim 175.000 bedrijfswagens.

Ter vergelijking: in 2018 kreeg maar 11,5 procent van de werknemers een bedrijfswagen. De jongste cijfers betekenen een trendbreuk. 

"In het algemeen zien we een stagnatie, terwijl het vooral bij jongere werknemers om een daling gaat", vertelt Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij SD Worx, aan VRT NWS. 

Bij jonge werknemers is de daling effectief heel uitgesproken. Het percentage zakte van 3,3 naar 2 procent bij werknemers onder de 25. Tegelijk zijn bedrijven minder snel met het toekennen van een bedrijfswagen. Voor de werknemers die minder dan een jaar in dienst zijn, zakte het percentage van 7,3 naar 1,8 procent. 

Duurder voor werkgever, minder een must bij jongere werknemers

De grootste oorzaak ligt bij de grotere kosten voor werkgevers. Zowat alle auto's zijn in sneltempo duurder geworden de jongste jaren. Door de omslag naar elektrische auto's en het feit dat voertuigen op fossiele brandstoffen fiscaal minder gunstig worden, zijn bedrijfsauto's ook steeds vaker elektrisch, wat het prijskaartje opdrijft. Een trend die niet te stoppen is. 

De helft van de auto's bleek vorig jaar duurder dan 40.000 euro. In 2018 was die zogenoemde mediaanprijs 32.500 euro.  

Bij jonge werknemers staat een bedrijfswagen minder vaak met stip op 1 

Veerle Michiels; mobiliteitsexpert SD Worx

Bovendien, zegt Veerle Michiels, hebben jonge werknemers ook minder trek in een bedrijfswagen dan vroeger. "Bij een jongere werknemer staat het nu gemiddeld minder vaak met stip op 1 bij het maken van keuzes. Zeker als ze in de stad wonen, wordt er al eens vaker nagedacht. Hebben we die bedrijfswagen wel nodig, is het een lust of een last? Ze kijken al eens sneller naar alternatieven. Er is heel wat aan het bewegen op de mobiliteitsmarkt."  

Opvallend: bij jongeren die dan wél voor een bedrijfswagen kiezen, ligt de mediaanprijs met ongeveer 31.000 euro zowat een kwart lager dan gemiddeld.  

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8xMy9hYW50YWwtbmlldXdlLWJlZHJpamZzd2FnZW5zLWdyb2VpdC1uaWV0LW1lZXIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿