Colruyt Group heeft slechts 0,27 procent belastingen betaald op een winst van ruim 1,8 miljard euro: dat verklaarde PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Experts zijn duidelijk: de cijfers mogen niet op die manier worden geïnterpreteerd.
In het kort
Wat? Volgens PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw betaalde de Colruyt Group slechts 0,27 procent belastingen op een winst van meer dan 1,8 miljard euro. Met die uitspraak hekelde de voorzitter het fiscale systeem in ons land.
Maar? Het cijfer van 0,27 procent is afkomstig uit de individuele jaarrekening van de holding van Colruyt Group, en niet van de geconsolideerde jaarrekening. Dat is misleidend, want Colruyt Group betaalt als geheel wel degelijk belasting via de Colruytdochters. Volgens de geconsolideerde jaarrekening betaalde Colruyt Group circa 24,8 procent aan vennootschapsbelasting.
“Het zijn altijd de kleintjes die de volle pot moeten betalen, de grote vissen ontspringen de dans”, zei PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. “Neem nu Colruyt Group. Die boekte in 2022 liefst 1,8 miljard euro winst. Daarop betaalde ze in totaal 0,27 procent belastingen.”
Het duurde niet lang vooraleer Colruyt Group zelf ook reageerde. “Deze informatie is kort door de bocht en daar zouden we graag de nodige toelichting bij geven”, klonk het.
“Colruyt Group en haar dochtervennootschappen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting in de landen waar ze actief zijn. In België bedraagt het tarief 25 procent. Zoals blijkt uit de jaarrekening over het boekjaar 2022/23 (…), werd over een groepswinst van 250,9 miljoen euro 62,2 miljoen euro aan vennootschapsbelasting betaald, wat neerkomt op circa 24,8 procent.”
Maar vanwaar komen die cijfers nu en hoe moeten we ze begrijpen?
Kijken naar de geconsolideerde jaarrekening
Colruyt Group heeft een reeks dochtervennootschappen. Denk maar aan bijvoorbeeld buurtwinkels Okay of Bio-Planet. Die dochtervennootschappen publiceren jaarlijks allemaal elk hun individuele jaarrekeningen. De groep, Colruyt Group in dit geval, verwerkt die samen tot één geheel: de geconsolideerde jaarrekening.
Vanwaar komt het cijfer dat PVDA uitbracht? “De partij heeft een van die individuele jaarrekeningen geraadpleegd, namelijk die van de holding, of de moedervennootschap van Colruyt Group”, zegt professor fiscaal recht Luc De Broe (KU Leuven) aan VRT NWS.
Die vennootschap is sinds 10 oktober 2023 van naam veranderd naar Colruyt Group NV, maar is op de website van de Nationale Bank - waar de jaarrekeningen geraadpleegd kunnen worden - nog terug te vinden onder de naam “ETN Franz Colruyt NV.”
Volgens de individuele jaarrekening betaalde deze moedervennootschap iets minder dan 5 miljoen euro belastingen, of 4.987.156 euro om precies te zijn, op een resultaat van 1,8 miljard euro. Dat komt inderdaad neer op 0,27 procent, zoals PVDA zei.
Experts zeggen dat die cijfers niet op die manier mogen worden begrepen. “Om een beeld van de belastingen te krijgen, dien je naar de geconsolideerde jaarrekeningen te kijken”, aldus De Broe. “Enkel naar de holding kijken volstaat niet: die ontvangt de winsten van alle groepen die eronder staan, maar betaalt er geen belastingen op omdat die belastingen al door de dochterondernemingen betaald werden. ”
Al belaste winsten
“De inkomsten van de holding bestaan uit dividenden, of winstuitkeringen, van de dochterbedrijven”, zegt ook professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). “Als je louter bekijkt wat de winst daar is en wat de vennootschapsbelasting is, dan kom je inderdaad op zeer lage percentages uit.”
Maar helemaal juist is het niet om enkel naar de individuele rekening te kijken, zegt Maus. Eerlijker is het om de geconsolideerde rekening van de groep te bekijken omdat die toont welke eerdere belastingen wel al betaald werden. Volgens de geconsolideerde rekening werd op een groepswinst van 250,9 miljoen euro ongeveer 62,2 miljoen euro aan vennootschapsbelasting betaald, wat neerkomt op ongeveer 24,8 procent.
“Een moederholding verkrijgt inderdaad belastingvrije dividenden van haar dochtervennootschappen, maar enkel omdat de winst reeds normaal belast werd bij de dochter”, klinkt het. “Stellen dat amper belasting wordt betaald, klopt dus niet helemaal.”
“Colruyt Group betaalt als geheel wel degelijk belasting via de Colruytdochters, maar de Colruytmoeder kan inderdaad genieten van een belastingvrijstelling op de dividenden en op de meerwaarden van de aandelen van de Colruytdochters. Dit noemt men in het jargon de DBI-aftrek, de aftrek voor “Definitief Belaste Inkomsten”.
Waarom 1,8 miljard winst op holdingniveau, maar niet op groepsniveau?
In een groep toont een individuele jaarrekening slechts een onderdeel van de totale belastingbijdrage op groepsniveau. Om tot een groepsbeeld te komen, heeft een geconsolideerde jaarrekening ook oog voor technische correcties, zoals het elimineren van transacties tussen groepsvennootschappen.
In zakenkrant De Tijd pleit ook bedrijfsrevisor Johan De Mol ervoor om eerder naar de geconsolideerde jaarrekening te kijken, en niet naar de individuele jaarrekening van de holding. Daar zitten immers ook cijfers van de bewegingen binnen de groep vervat.
“Als de ene dochtervennootschap een participatie verkoopt aan een andere, leidt dat op het niveau van de holding tot een belastingvrije meerwaarde, maar eigenlijk wordt er geen euro gecasht.” Of hij verwoordt het ook eenvoudiger: “Als ik mijn auto voor 100.000 euro verkoop aan mijn echtgenote, ben ik er persoonlijk op vooruitgegaan. Maar ons gezin heeft er niks bij gewonnen.”
Volgens Colruyt Group verklaart dit waarom de financiële opbrengsten van 1,8 miljard euro, zoals gerapporteerd in de individuele jaarrekening van ETN Franz Colruyt NV, geen onderdeel uitmaken van de winst op groepsniveau.
Hedebouw: "Om het debat over het fiscaal systeem te voeren"
Volgens PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw kijkt de partij met opzet naar de jaarrekening van de holding om een debat over het fiscaal systeem te kunnen voeren. Dat is volgens hen niet voldoende transparant en er zijn te veel achterpoortjes waardoor grote bedrijven te weinig belastingen betalen.
“Colruyt geeft zelf aan dat de hoge winst voornamelijk komt uit een dividend van 1,6 miljard euro dat werd uitbetaald door een Luxemburgse dochteronderneming. (…) Door internationale fiscale constructies op te zetten, worden veel belastingen ontlopen."
"Een belangrijk mechanisme hiervoor is het regime van de Definitief Belaste Inkomsten (DBI): dat wordt uitvoerig gebruikt. Dat is soms terecht, maar soms ook zeer ontransparant. Zeker wanneer het gaat om belastingen die betaald zijn in buitenlandse vennootschappen via financiële constructies. We willen dat het debat hierover gaat en dat er een hervorming van de wet komt.”
Conclusie
- Colruyt Group betaalde niet “slechts 0,27 procent belastingen”: de cijfers moeten anders geïnterpreteerd worden. We beschouwen dit daarom als onwaar.
- Het cijfer van de 0,27 procent belastingen komt uit een individuele jaarrekening van de holding van Colruyt Group, maar eerlijker is het om naar de geconsolideerde jaarrekening te kijken, die ook de eerder betaalde vennootschapsbelastingen toont.
- Colruyt Group betaalt als geheel wel degelijk belasting via de dochterondernemingen, maar de Colruytmoeder geniet inderdaad van belastingvrijstelling op de dividenden die al belast werden bij de Colruytdochters.
- Volgens de geconsolideerde jaarrekening betaalde Colruyt Group circa 24,8 procent aan vennootschapsbelasting.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.
Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.
Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.
VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.
0 件のコメント:
コメントを投稿