De Vlaamse regering heeft een voorwaardelijke omgevingsvergunning afgeleverd voor de bouw en de uitbating van een ethaankraker door chemieconcern Ineos, in de haven van Antwerpen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond laten weten.
Afgelopen donderdag raakte al bekend dat de ethaankraker van Ineos een voorwaardelijk gunstig advies zou krijgen van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie. De beslissing van Demir van vandaag ligt in lijn met dit voorwaardelijk gunstig advies.
Ook de adviezen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), het departement Zorg, Natuur en Bos (ANB), het departement Omgeving, de OVAM, de Vlaamse Waterweg en het Antwerpse stadsbestuur waren gunstig, luidt het in een persmededeling.
"Roeien met de riemen die we hebben"
Volgens het agentschap Natuur en Bos betekent de ethaankraker "geen betekenisvolle aantasting voor de instandhoudingsdoelstellingen van de speciale beschermingszones in Vlaanderen". Ook heeft INEOS verduidelijkt dat de stikstofdepositie van Project One "verwaarloosbaar" is. Volgens Demir is de stikstofuitstoot uit het Antwerpse havengebied in de periode 2015–2021 trouwens met 21 procent afgenomen.
"Het spreekt voor zich dat het beter was een stikstofdecreet te hebben alvorens deze vergunningsbeslissing te nemen, omdat zo de rechtszekerheid nog meer gegarandeerd zou zijn", zegt Vlaams minister Demir. "Door de politieke spelletjes en vertragingsmaneuvers van de oppositie is dat op dit moment niet mogelijk, dus roeien we met de riemen de we nu hebben."
Duidelijke voorwaarden
Er is nu ook meer duidelijkheid over de voorwaarden die Ineos moet respecteren:
- Binnen de 10 jaar na de start moet Ineos de uitbating klimaatneutraal maken, als de technieken daarvoor beschikbaar zijn.
- Ineos moet om de twee jaar rapporteren over die technische haalbaarheid.
- Ineos krijgt dezelfde strenge lozingsnormen voor onder meer PFAS en PFOS in het grondwater opgelegd als die voor andere bedrijven.
- Ook de andere uitstoot- en lozingsnormen voor het bedrijf moeten strikt worden gerespecteerd.
"Deze vergunning gaat over veel meer dan de aanvrager zelf. Dit gaat over Vlaamse onderaannemers, Vlaamse jobs en Vlaamse welvaart", aldus Demir. "Ik reken erop dat de aanvrager de vergunningsvoorwaarden strikt naleeft, zodat ook het evenwicht met de omgeving gegarandeerd is."
Vorige omgevingsvergunning was geweigerd
In juli vorig jaar had de Raad voor Vergunningsbetwistingen een vorige omgevingsvergunning voor de ethaankraker Project ONE vernietigd. Volgens de Raad had de Vlaamse regering onvoldoende aangetoond dat de bijkomende stikstofuitstoot van de ethaankraker geen risico voor het nabijgelegen natuurgebied "Brabantse Wal" vormt, net over de Nederlandse grens.
De Vlaamse regering had zes maanden gekregen om een nieuwe vergunning toe te kennen. Die deadline wordt nu dus gehaald.
"Eindelijk duidelijkheid"
"Met de verlening van een omgevingsvergunning voor Project ONE is de weg open voor de bouw en exploitatie van de meest duurzame ethaankraker van Europa", reageert Ineos vanavond.
"Deze beslissing brengt eindelijk duidelijkheid voor alle betrokken medewerkers en onderaannemers van INEOS Olefins Belgium, en geeft hoop aan andere bedrijven in Vlaanderen met dergelijke projecten."
De chemiereus wil zo snel mogelijk de werkzaamheden voor de ethaankraker heropstarten. Het gaat om een investering van zo'n vier miljard euro, de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. Ineos mikt op eind 2026 als opstartdatum voor de uitbating. De investering zal naar verwachting 450 directe jobs creëren en duizenden indirecte jobs.
Een ethaankraker is een fabriek waar ethyleen gemaakt wordt door de moleculen van ethaangas op hoge temperatuur te "kraken". Milieubewegingen klagen aan dat zo'n ethaankraker nog altijd op fossiele grondstoffen draait.
Ethaangas is een bijproduct van schaliegas, dat onder meer in de Verenigde Staten wordt gewonnen via de milieuvervuilende fracking-techniek. Het gas wordt uit ondergrondse rotslagen gehaald, en die wordt opgebroken door er een mix van water, zand en chemicaliën in te spuiten.
Ethyleen is een bouwsteen voor plastics of voor kunststof die onder meer verwerkt wordt in auto-onderdelen, waterleidingen, wieken van windmolens, kleding, voedingsverpakkingen, smeermiddelen of ontsmettende handgels.
0 件のコメント:
コメントを投稿