2024年2月23日金曜日

De ECB verhoogde de rente, en moet nu zelf op de blaren zitten - De Standaard

BankenBanken

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB.© reuters

De ECB heeft voor het eerst in bijna twintig jaar verlies geboekt. En niet zo’n beetje. De bank zakte voor 1,3 miljard ­euro in het rood.

Ruben Mooijman

Eigenlijk was het verlies van de Europese Centrale Bank (ECB) nog veel groter. Het verschil ­tussen inkomsten en uitgaven beliep 7,9 miljard euro. Maar omdat de bank haar reservepotje van 6,6 miljard euro volledig leeghaalde, kon het nettocijfer een stuk lager liggen. Dat reservepotje werd ook vorig jaar al aan­gesproken. Dankzij die ingreep kon de ECB toen een nulresultaat publiceren.

Op het monetaire beleid zal het megaverlies geen invloed hebben, zegt de bank. De resultaten van een centrale bank verschillen van andere banken, omdat de ECB zelf de knop van de geldpers bedient. In principe kan de bank zoveel geld bijdrukken als nodig. Maar een herkapitalisatie is voorlopig niet aan de orde. De ECB rekent erop dat de verliezen in de toekomst gecompenseerd zullen worden doordat de winst over enkele jaren zal terugkeren.

Obligaties

Toch zijn de verliezen zeker niet betekenisloos. Het belangrijkste gevolg is dat de ECB de winst niet kan uitkeren aan haar aandeelhouders, de nationale centrale banken. Ook de Nationale Bank van België (NBB) zal daardoor diep in het rood zakken, is de verwachting. Over het boekjaar 2022 werd al een verlies geboekt van 580 miljoen euro. Toen kondigde de NBB aan dat er naar verwachting pas in 2027 weer winst geboekt zal worden. Tot die tijd zal het resultaat dus ook niet bijdragen aan de begroting van de overheid.

De ECB-verliezen zijn ontstaan doordat de bank een reeks renteverhogingen heeft door­gevoerd om de inflatie te bekampen. Daardoor moest ze veel meer rente betalen, terwijl de extra inkomsten als gevolg van de hogere rente geen gelijke tred hielden met de uitgaven. Dat komt doordat de activa van de ECB (vooral obligaties) lange looptijden en een vaste rente hebben. In 2022 ontving de ECB 900 miljoen euro rente, in 2023 moest ze 7,2 miljard euro betalen. De extra rentelasten hadden grotendeels te ­maken met tegoeden in het kader van het zogenoemde target-systeem, waarmee de lidstaten van de eurozone onderlinge geldtransfers afrekenen. De vergoedingen op deposito’s, onder meer van de commerciële banken, droegen in mindere mate bij aan de hogere rentelasten. Hogere personeelslasten kostten 24 miljoen extra, een peulenschil in vergelijking met de andere lasten.

Financieel robuust

De afgelopen jaren werd het ­resultaat van de ECB systematisch slechter. In 2019 was er nog een winst van 2,4 miljard euro, het jaar erop werd 1,6 miljard verdiend. In 2021 ging het nog om 192 miljoen euro, het jaar daarop gevolgd door een nulresultaat. Ook de komende jaren zal het ­resultaat nog onder nul blijven hangen, waarschuwt de bank. Wanneer er weer geld verdiend zal worden, is grotendeels afhankelijk van de renteontwikkelingen. “Maar door het kapitaal en de meerwaarden, die eind 2023 samen 45,8 miljard euro bedroegen, is de bank financieel robuust.” De ECB zegt dat de verliezen geen gevaar vormen voor de dagelijkse werking en de uitvoering van het mandaat om de inflatie te bekampen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAyMjJfOTU1MTU3MTXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿