2024年2月27日火曜日

Bij Boeing is problemen melden problematisch: “Verwarring bij personeel” - De Standaard

luchtvaart

In januari brak tijdens een vlucht van Alaska Airlines een paneel af.© via reuters

Er zijn systematische tekortkomingen bij de kwaliteitsbewaking van vliegtuigbouwer Boeing, schrijft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA in een rapport.

Bij Boeing hebben de werknemers in de afdelingen voor commerciële vliegtuigen geen gestandaardiseerde en duidelijke manier om tekortkomingen te melden. Dat is de conclusie van de FAA-commissie die zich over de vliegtuigbouwer buigt. Het personeel begrijpt niet hoe het de verschillende rapporteringssystemen moet gebruiken, en welk systeem wanneer gebruikt moet worden.

“De procedures en de opleiding zijn complex en veranderen voortdurend, wat leidt tot verwarring bij het personeel, vooral tussen verschillende werkplekken en groepen werknemers”, staat in een maandag gepubliceerd rapport. “De experts stelden ook vast dat er op alle niveaus van het bedrijf een gebrek aan bewustzijn is over veiligheidsgerelateerde statistieken.”

Uit de gesprekken met het personeel rees ook de vraag of er voldoende gevolg wordt gegeven aan het intern melden van kwaliteitsproblemen. De commissie zegt bezorgd te zijn dat Boeing-medewerkers ontmoedigd worden om dat te doen.

Als deel van het onderzoek had de commissie Boeing gevraagd om te bewijzen dat veiligheid een topprioriteit is. Maar documenten en interviews tonen niet aan dat het bedrijf zich daarvoor zo hard inzet als het zelf beweert. In een antwoord op de bevindingen laat Boeing weten dat het maatregelen heeft getroffen om zijn kwaliteitscultuur te verbeteren.

Na een incident met een Boeing 737-9 Max begin dit jaar staat de vliegtuigbouwer onder verhoogde druk. Een paneel kwam toen in volle vlucht naar beneden. Daarbij raakte niemand gewond. De National Transportation Safety Board (NTSB) zei na onderzoek dat twee bevestigingsbouten ontbraken. Alle Boeing 737 Max 9-vliegtuigen moesten een tijdlang aan de grond blijven, maar kregen intussen weer de toestemming om te vliegen.

Het FAA-onderzoek naar de procedures bij Boeing begon al eerder, in maart vorig jaar. Individuele incidenten, zoals dat van begin dit jaar, behoorden niet tot het mandaat van de commissie, maar vergrootten wel de urgentie van het rapport.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAyMjdfOTI2Nzg3MDjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿