2024年2月27日火曜日

Chocolademaker Barry Callebaut wil zo'n 500 jobs schrappen in België: vestigingen in Lebbeke, Lokeren en Halle getroffen - VRT.be

In verschillende Belgische vestigingen van chocoladeproducent Barry Callebaut verdwijnen zowat 500 jobs. Dat is op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. De reorganisatie is het gevolg van een grootschalige besparingsoperatie van de Zwitserse chocoladeproducent. 

De Zwitserse chocoladereus Barry Callebaut wil wereldwijd 2.500 banen schrappen, waaronder 900 in Europa. In september had het bedrijf al laten weten dat het, naast grote investeringen, maatregelen wilde nemen om de efficiëntie te verbeteren. "Wij vreesden toen al dat dat impact zou hebben op het personeel", zegt Hilde Verhelst van vakbond ACV Voeding en Diensten. "Maar dat het zo groot zou zijn, hadden we niet verwacht."

In ons land heeft die beslissing gevolgen voor 3 vestigingen: die in Wieze, deelgemeente van Lebbeke, die in Lokeren en die in Halle. In de Oost-Vlaamse vestigingen in Wieze, waar de grootste chocoladefabriek ter wereld staat, en in Lokeren wil het bedrijf alles samen 249 bediendejobs en 62 arbeidersjobs schrappen, weet Verhelst. In het Vlaams-Brabantse Halle zou het gaan om 160 arbeiders en 19 bedienden.

"Onbegrijpelijk"

De procedure-Renault voor collectieve ontslagen is opgestart. De bonden hopen het banenverlies nog terug te dringen via Europese en lokale onderhandelingen. "We vinden dit niet correct. Er zijn de voorbije dertig jaar niet de juiste maatregelen genomen", zegt Verhelst. Of er acties komen, is nog niet duidelijk. "Het personeel stond echt perplex."

Vorig boekjaar steeg de winst van Barry Callebaut met 20 procent. "Een bedrijf dat de winst ziet groeien, maar toch kiest voor ontslagen? Dat is onbegrijpelijk", reageert Kurt Marysse van de liberale vakbond ACLVB. "De werknemers worden op die manier het slachtoffer van het schrijnende amateurisme van de directie, die de voorbij jaren niets gedaan heeft met problemen die we hebben aangekaart."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8yNi9iYXJyeS1jYWxsZWJhdXQtc2NocmFwdC1iYW5lbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿