De nieuwe eenjarige staatsbon zal een brutorendement hebben van 3 procent. Dat heeft het Agentschap van de Schuld bekendgemaakt. Wat dat de belegger effectief oplevert, hangt af van de regering. Die heeft nog steeds niet beslist of de roerende voorheffing 15 of 30 procent zal bedragen. Al lijkt de kans op een nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon bijzonder klein.
Zoals eerder aangekondigd, heeft de staatsbon een looptijd van één jaar. Wat hij effectief opbrengt, is afhankelijk van de roerende voorheffing. Dat is de belasting die je betaalt op het rendement. Bedraagt die 15 procent - zoals bij de succesvolle staatsbon afgelopen zomer - zal het nettorendement 2,55 procent bedragen. Gaat het om het standaardtarief van 30 procent dan levert je ingelegde geld 2,1 procent op.
De regering heeft nog steeds geen beslissing genomen over het tarief. De ministers zijn onderling verdeeld en hakken morgen de knoop door. Al lijkt het uitgesloten dat de verlaagde roerende voorheffing er komt. Dat liet ook Premier Alexander De Croo (Open VLD) uitschijnen in "De ochtend" op Radio 1. "Vlak voor de verkiezingen zulke maatregelen nemen, daar moeten we voorzichtig mee zijn."
Vlak voor de verkiezingen zulke maatregelen nemen, daar moeten we voorzichtig mee zijn
"We moeten opletten dat we iedereen gelijk behandelen. Het is toch vreemd dat de overheid een fiscale korting geeft voor haar eigen product, terwijl spaarders met een termijnrekening bij een bank de volle pot betalen", legt hij uit.
Van Peteghem vs Bertrand
Afgelopen week ontspon zich een openlijke strijd tussen minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD). Van Peteghem wil het succesrecept van vorig jaar – er werd toen voor 21,9 miljard euro ingetekend - herhalen en pleit voor een fiscaalvriendelijke staatsbon. Volgens Bertrand is dat vanwege de toestand van de begroting geen goed idee, ze gaf een negatief advies.
Van Peteghem denkt dat Bertrand dat negatief advies heeft gegeven omdat ze "niet wil dat de nieuwe staatsbons een succes worden." Dat pikt de staatssecretaris niet: "Het is toch wel jammer dat u van een eerder technisch debat over een verlaagde roerende voorheffing voor een Staatsbon, een persoonlijke strijd maakt", schreef ze aan haar collega.
Van Peteghem stond binnen de regering zo goed als alleen met zijn pleidooi, alleen PS toonde zich ook een uitgesproken voorstander van een verlaagd tarief.
De banken uitten in januari al hun bezorgdheid voor een eventuele halvering van de roerende voorheffing. "Wij verwachten dat de regering ervoor kiest om op een evenwichtige manier een nieuwe eenjarige staatsbon uit te geven, op basis van de noden van de Belgische staat én met een gelijke fiscale behandeling", schreef bankenfederatie toen in een persbericht. Vorige zomer deed de staatsbon miljarden euro's wegvloeien die bij de banken geparkeerd stonden. Ook de Nationale Bank kantte zich tegen een herhaling van het scenario.
Spaarrekeningen brengen meer op
Met een roerende voorheffing van 30 procent zal de staatsbon de banken weinig concurrentie aandoen. Het verlaagde tarief was de verklaring van het succes vorige zomer. Het nettorendement van 2,81 procent lag toen fors hoger dan wat spaarders kregen op een klassieke spaarrekening. Vandaag zijn er verschillende banken die spaar- en termijnrekeningen met een beter rendement aanbieden dan de staatsbon. De rente op die rekeningen ging de hoogte in als reactie op de succesvolle bon in de zomer.
Naast de eenjarige staatsbon geeft het Agentschap ook een staatsbon met een looptijd van drie jaar uit. Het brutorendement bedraagt 2,5 procent. Netto levert dat 1,75 procent op, het staat vast dat bij die bon een roerende voorheffing van 30 procent geldt.
0 件のコメント:
コメントを投稿