2024年2月24日土曜日

Interesse in nieuwe eenjarige staatsbon heel stuk kleiner dan vorige zomer: op eerste dag is voor 146 miljoen opgehaald - VRT.be

De interesse voor de nieuwe staatsbon, waar sinds gisteren voor kan worden ingetekend, lijkt (voorlopig) niet erg groot. Op de eerste dag is er voor 146 miljoen euro opgehaald voor de staatsbon van één jaar. Een heel stuk minder dan bij de staatsbon van vorige zomer, die toen een erg goed rendement had. 

Sinds gisteren kan er opnieuw worden ingetekend op twee staatsbonnen: een die loopt op één jaar en een over drie jaar. Voor de staatsbon op één jaar is gisteren - op de eerste dag - in totaal voor 146 miljoen euro ingetekend, zo blijkt uit cijfers voor het Agentschap van de Schuld. 

Het merendeel van dat bedrag - zowat 94 miljoen - is verzameld via het Agentschap zelf. Opvallend, aangezien in het verleden vooral werd ingetekend via de banken.  

Wat is een staatsbon?

De staatsbon is een soort overheidsobligatie, bestemd voor particulieren. Wie een staatsbon koopt, leent geld uit aan de overheid. Die betaalt je in ruil elk jaar een afgesproken intrest, de zogenoemde coupon. Op de vervaldag krijg je het geld dat je hebt gestort terug.

Het Agentschap van de Schuld geeft vier keer per jaar een staatsbon uit. Doorgaans gaat het om een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar. Net als vorig jaar in de zomer is er ook nu een staatsbon voor 1 jaar uitgegeven. 

De interesse lijkt hoe dan ook (voorlopig) kleiner dan die voor de staatsbon van vorige zomer. Die was heel succesvol. Op de eerste dag werd toen voor bijna 2,5 miljard euro opgehaald. Dat had vooral te maken met het hoge rendement voor die staatsbon. 2,8 procent netto, onder meer omdat de regering had beslist de roerende voorheffing - de belasting op de inkomsten van die staatsbon - te verlagen. 

Die lagere roerende voorheffing kwam er nu niet, zo besliste de kern van de federale regering gisteren. Daardoor moet er nu wel 30 procent worden betaald op de inkomsten van de staatsbon. Het nettorendement ligt daarmee nu op 2,1 procent. Verschillende gewone spaarrekeningen bieden momenteel meer. 

Voor de staatsbon op drie jaar is er momenteel zo'n 5,2 miljoen euro opgehaald. Daar gaat het om een netto-rendement van 1,75 procent. 

Tot en met vrijdag 1 maart kan er worden ingetekend op de nieuwe staatsbon bij de bank. Dat kan ook bij het Agentschap van de Schuld, maar daar sluiten ze een dagje vroeger af, op 29 februari. Al wil het Agentschap het opgehaalde bedrag voor deze staatsbons beperken tot 6 miljard euro. Het kan de inschrijvingen bijgevolg vervroegd afsluiten. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiPWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8yMy9zdGFhdHNib24tZWVyc3RlLWRhZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿