2024年2月22日木曜日

Computerchipfabrikant Nvidia ziet omzet verdrievoudigen dankzij artificiële intelligentie - VRT.be

De Amerikaanse chipfabrikant Nvidia heeft het afgelopen kwartaal een omzet van meer dan 22 miljard dollar geboekt, dat is ruim 3 keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Nvidia groeide de laatste jaren uit tot een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld en dankt het succes aan het belang van krachtige computerchips in de recente evoluties rond artificiële intelligentie. "En het bedrijf zal nog niet meteen van de troon gestoten worden", denkt computerwetenschapper Jeroen Baert.

Nvidia is op dit moment de eenzame marktleider op vlak van het ontwikkelen van krachtige computerchips en het bedrijf boekt dan ook mooie financiële resultaten. Het afgelopen kwartaal steeg de omzet met maar liefst 265 procent, meer dan een verdrievoudiging dus ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Nvidia is misschien nog geen klinkende naam bij het brede publiek, maar in de tech- en gamingwereld is het bedrijf al jaren een van de grote spelers. "Oorspronkelijk maakte het bedrijf grafische kaarten. Dat zijn stukjes hardware die je in je computer of spelconsole steekt om videogames vlot te laten draaien", verklaart computerwetenschapper Jeroen Baert in "De ochtend" op Radio 1. 

De laatste jaren zijn computerchips veel belangrijker geworden en dat heeft het Amerikaanse concern volgens Baert geen windeieren gelegd. "We willen allemaal snellere en betere chips en nu blijkt ook nog eens dat die chips heel goed zijn in het rekenwerk verrichten dat nodig is bij AI-toepassingen rond artificiële intelligentie."

Concurrentie op komst

Ook op de beurs scheert Nvidia hoge toppen. Het heeft zich in het lijstje van meest waardevolle beursbedrijven ter wereld genesteld.

Beleggers lijken in eerste instantie onder de indruk van de meest recente kwartaalcijfers, want het aandeel van Nvidia ging in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street gisteren flink omhoog.

De concurrentie -  gevestigde waarden als Microsoft, Apple, Amazon, en Alphabet (het moederbedrijf van Google) - koopt op dit moment nog computerchips aan bij Nvidia, maar investeert ondertussen ook in het ontwikkelen van eigen krachtige chips. 

Voorlopig denkt Baert echter dat Nividia "niet snel van de troon zal gestoten worden". "De voorsprong is gewoon nog te groot." Het bedrijf zelf verwacht wel dat de spectaculaire groei de komende jaren wat zal vertragen. 

Beluister: het volledige gesprek met computerwetenschapper Jeroen Baert in "De ochtend" op Radio 1:

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiP2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8yMi9rd2FydGFhbGNpamZlcnMtbnZpZGlhL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿