2024年2月26日月曜日

Ryanair doet prijzen stijgen door gebrek aan vliegtuigen, zegt O'Leary - De Standaard

luchtvaart

Ryanair verwachtte om van april dit jaar tot maart volgend jaar 205 miljoen passagiers te vervoeren, maar moet dat aantal bijstellen.© reuters

In het komende zomerseizoen kunnen de ticketprijzen bij Ryanair tot 10 procent hoger liggen dan vorige zomer, waarschuwt ceo Michael O’Leary. De luchtvaartmaatschappij kampt met capaciteitsproblemen, nu de leveringen van de nieuwe Boeings vertraagd zijn.

Ryanair verwachtte aanvankelijk om van april dit jaar tot maart volgend jaar 205 miljoen passagiers te vervoeren, tegenover 183,5 miljoen van april 2023 tot en met maart 2024. “Maar met minder toestellen moeten we dat getal misschien terugbrengen van 205 naar 200 miljoen passagiers”, zei topman Michael O’Leary in Dublin. “Het kunnen er net iets minder dan 200 miljoen zijn, dat weten we op dit moment nog niet. Dat betekent waarschijnlijk dat zelfs onze groei dit jaar beperkt zal zijn in Europa, en ik denk dat dat zal leiden tot hogere ticketprijzen in heel Europa voor komende zomer.”

In de zomer van 2023 stegen de tarieven bij Ryanair al met 17 procent. “Zo’n stijging zullen we dit jaar niet zien”, verwacht O’Leary. “We gaan in onze budgetten uit van een toename met vijf à tien procent, wat mij redelijk lijkt. Het kan meer zijn, het kan minder zijn – we weten het niet echt.”

Minder Boeing-toestellen

Ryanair heeft 57 nieuwe vliegtuigen besteld bij Boeing, en die zouden tegen maart volgend jaar geleverd moeten zijn. Maar de Ieren verwachten tegen dan slechts 40 à 45 toestellen gekregen te hebben.

De Amerikaanse luchtvaartwaakhond zit Boeing volgens O’Leary “in de nek”, nadat begin dit jaar een paneel van een Boeing 737 Max 9 in volle vlucht naar beneden is gevallen. Doordat het aantal beschikbare vliegtuigen beperkt is, zullen Europese luchtvaartmaatschappijen volgens O’Leary moeite hebben om tijdens het hoogseizoen te voldoen aan de vraag naar reizen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAyMjZfOTI1NDk5MDHSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿