2024年2月17日土曜日

Al 2.733 premies voor elektrische wagens aangevraagd in minder dan een week - VRT.be

In minder dan een week zijn al 2.733 premies aangevraagd voor een elektrische wagen. Er werden eerder al vragen gesteld bij de betaalbaarheid van de maatregel, maar tot nu toe blijft er nog geld over van de voorziene 20 miljoen euro om premies toe te kennen aan mensen die hun elektrische auto's in 2024 inschrijven. 

Vanaf deze week kon iedereen die een zero-emissiewagen ingeschreven had vanaf 1 januari 2024 en die ten vroegste besteld werden op 25 september 2023 terecht bij het elektronisch loket van de Vlaamse overheid voor een premie. 

Dat het hard zou gaan, maakten de eerste cijfers al duidelijk. De eerste 3 uren na de opening van het digitale loket waren er al meer dan 1.400 aanvragen ingediend. Nu, 4 dagen later, zit dat aantal al aan 2.733. 

Het grote deel van de aanmeldingen is voor nieuwe voertuigen: er waren 2.334 aanmeldingen voor nieuwe voertuigen (85,4 procent) en 399 aanmeldingen voor tweedehandsvoertuigen (14,6 procent). 

Niet alleen burgers kunnen de premie aanvragen, ook 56 aanbieders van autodeelsystemen hebben 96 voertuigen aangemeld voor een premie, net zoals 22 vzw's en stichtingen. Zij vroegen voor 33 voertuigen een premie aan.  

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) had voor de premies voor elektrische wagens 20 miljoen euro uitgetrokken. Met bijna 3.000 premies is dat totaalbedrag dus nog niet overschreden.  

Het is nog afwachten hoeveel van die 2.733 voertuigen ook echt een premie zullen krijgen. Alle aanvragen worden nog bekeken en beoordeeld of ze aan de eisen voldoen om kans te maken op de premie. 

Waar gaat dit over?

Om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en de aankoop van zero-emissiewagens te stimuleren, kondigde de Vlaamse regering vorig jaar een premie voor elektrische wagens aan.

Bedoeling was dat mensen die in 2024 een nieuwe elektrische wagen van maximaal 40.000 euro aanschaffen een premie kregen van 5.000 euro. Voor een tweedehands model met een oorspronkelijke prijs van maximaal 60.000 euro zou de overheid 3.000 euro bijleggen. 

In het totaal heeft Peeters daar 20 miljoen euro voor uitgetrokken, goed voor minstens 4.000 premies.

Oorspronkelijk was er een ook een premie voorzien voor zij die in 2025 of 2026 een elektrische wagen aankopen, maar de Vlaamse regering heeft vorige week beslist dat die premie maar één jaar zal bestaan. 

Betaalbaarheid werd terecht in vraag gesteld

De betaalbaarheid van de maatregel werd eerder al in twijfel getrokken. Zo zei de Raad van State in een advies dat het voorziene budget mogelijk niet genoeg is om aan elke aanvraag tegemoet te komen. Dan zou niet iedereen dezelfde premie kunnen krijgen, en daarmee zou het gelijkheidsbeginsel geschonden worden. 

Ook EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit, berekende dat de Vlaamse regering heel wat meer geld nodig had voor de premies. Op basis van verkoopcijfers van vorig jaar verwacht dat er dit jaar 9.000 elektrische voertuigen verkocht worden, twee keer zoveel als in 2023. Dat zou betekenen dat de Vlaamse regering dit jaar alleen al 45 miljoen euro aan premies moet uitbetalen.

Er werd een stormloop verwacht en op maandag kwamen er in het totaal 2.053 aanvragen binnen. "Er was een duidelijke piek bij het openzetten van het loket, maar daarna gebeurden er elke dag steeds minder aanmeldingen. De afgelopen vier dagen waren er 629 aanmeldingen", klinkt het bij het kabinet van Peeters. 

Wat nu?

Zodra de regelgeving over de premie in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, kan de volgende stap in de aanvraag gezet worden. Iedereen wordt dan op de hoogte gebracht en gevraagd om de aanvraag te vervolledigen. 

Nu er op minder dan een week al zoveel premies zijn aangevraagd, blijft de vraag zich stellen hoelang die 20 miljoen euro genoeg zal zijn om het hele jaar nog premies uit te keren. "We hebben nu beslist dat als er te weinig geld zou zijn, we het bedrag van de premie zeker niet zullen aanpassen. We zullen naar oplossingen zoeken bij de begrotingscontrole als blijkt dat 20 miljoen niet voldoende is", zei Peeters daar eerder al over. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiQ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8xNi9wcmVtaWVzLWVsZWt0cmlzY2hlLXdhZ2Vucy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿