De discussie over de nieuwe eenjarige staatsbon heeft de onenigheid binnen Vivaldi pijnlijk bloot gelegd. Op enkele maanden van de stembusgang lijkt de campagne volledig begonnen. "Wat Van Peteghem deed leek meer op een verkiezingscampagne voeren dan op beleid verdedigen", zegt journalist Michaël Van Drogenbroek in de podcast "Onder ons: politiek".
Gisteren besliste de regering dat er geen staatsbon met verlaagde roerende voorheffing komt. Aan die beslissing ging een hevige discussie – ook in de kranten en op tv – vooraf.
Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) stonden lijnrecht tegenover elkaar. De christendemocraat pleitte voor een verlaagde roerende voorheffing op het rendement van de staatsbon, Bertrand ging dwarsliggen.
Het is gênant dat de ministers net op dit thema al aan de verkiezingscampagne begonnen lijken te zijn
"Ik vond het heel verregaand. Van Peteghem was echt heel hard, zeker voor zijn doen. Hij haalde stevig uit", zegt Van Droogenbroeck. Hij ziet er een voorbeeld in van hoe Vivaldi op zijn laatste benen loopt. De regering krijgt het steeds moeilijker om overeenstemming te vinden omdat de verkiezingen naderen. "Het is gênant dat de ministers net op dit thema al aan de verkiezingscampagne begonnen lijken te zijn."
Oost-Vlaamse strijd
Het valt moeilijk te ontkennen dat er electorale motieven meespelen. "De strijd werd gevoerd via Bertrand, maar eigenlijk ging dit over premier De Croo", zegt De Vadder. Die staat net als Van Peteghem op de federale lijst in Oost-Vlaanderen. In juni strijden ze dus om de stem van dezelfde groep kiezers.
"Ook Groen verzette zich tegen een verlaagde roerende voorheffing. Waar woont groene minister Petra De Sutter? Toevallig ook in Oost-Vlaanderen. Men gunt het hem niet", concludeert De Vadder.
Een nieuwe voordelige staatsbon zou een iets te mooi cadeau geweest zijn
"Een nieuwe voordelige staatsbon zou een hele mooie trofee zijn voor Van Peteghem", legt Van Droogenbroek uit. "De rest van de regering vindt dat een iets te mooi cadeau denk ik." De minister hoopte het succesrecept van de staatsbon afgelopen september te herhalen. Die haalde toen bijna 22 miljard euro op.
"Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij heeft zichzelf zo in de belangstelling gewerkt en heeft zeker aan bekendheid gewonnen. Dat nu op enkele maanden van de verkiezingen nog eens overdoen zou een heel mooie trofee zijn."
Beluister hier de podcast:
0 件のコメント:
コメントを投稿