2024年2月28日水曜日

Staking bij deel van cabinepersoneel Brussels Airlines vanaf morgen, "8 op de 10 vluchten kunnen doorgaan" - VRT.be

De christelijke vakbond bij Brussels Airlines zet door met de geplande staking bij het cabinepersoneel vanaf morgen. Een overleg vandaag leidde niet tot een oplossing. De socialistische en de liberale vakbond, de twee grootste bonden, wachten een nieuwe vergadering morgenochtend af om te beslissen. Volgens Brussel Airlines zullen ongeveer 8 op de 10 vluchten kunnen doorgaan morgen.

De christelijke vakbond - met de Nederlandstalige centrale ACV Puls en de Franstalige CNE - kondigde vorige week de plannen aan om te staken van woensdag tot en met vrijdag deze week. 

Het sociaal conflict draait vooral rond verloning en werkdruk. Tijdens de coronacrisis leverde het cabinepersoneel loon in en werd de productiviteit verhoogd, onder meer door ingekorte rustperiodes. Nu het financieel weer beter gaat met Brussels Airlines, willen de stewards en stewardessen hun deel van de koek.

CNE-vakbondsman Didier Lebbe bevestigt dat het overleg vanmiddag niets heeft opgeleverd en dat de staking "onvermijdelijk" is. Hij vraagt schriftelijke voorstellen van de directie, die aan het personeel voorgelegd kunnen worden. Volgens Brussels Airlines liggen die voorstellen al op tafel.

De socialistische en de liberale vakbond nemen nog niet deel aan de staking. Ze wachten een nieuwe vergadering met de directie morgenochtend af en zullen daarna beslissen of ze mee in de staking stappen of niet, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. Het grootste deel van het cabinepersoneel is bij die twee bonden aangesloten.

"Hinder blijft beperkt"

Volgens Brussels Airlines zal het overgrote deel van de vluchten, ongeveer 8 op de 10, kunnen doorgaan morgen.

"Wij hebben de personeelsleden gecontacteerd en wij krijgen te horen dat het grote merendeel wil vliegen morgen", zegt woordvoerder Nico Cardone. "Het kan wel zijn dat we hier en daar een vlucht annuleren, bijvoorbeeld voor bestemmingen waar we meerdere keren per dag op vliegen, om op die manier ruimte te creëren om zeker alle andere vluchten te laten doorgaan."

De directie betreurt de staking en zegt dat er de voorbije dagen constructieve vergaderingen waren. Nu staken "brengt een oplossing geen stap dichterbij", klinkt het. "Er ligt een lijvig voorstel op tafel en alle vakbondsafgevaardigden gaan akkoord om op basis van dit voorstel verder te onderhandelen. Een staking heeft op dit moment dus geen zin, aangezien deze gesprekken sowieso voortgezet worden."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8yNy9icnVzc2Vscy1haXJsaW5lcy1zdGFraW5nLW92ZXJsZWctdmFrYm9uZGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿