2024年2月15日木曜日

Babboe-bakfietsen onveilig, bedrijf mag ze niet meer verkopen: “Grote risico's genomen” - De Standaard

De afgelopen jaren zijn honderden frames van de fietsen gebroken, maar Babboe deed geen goed onderzoek naar de oorzaken en nam geen maatregelen, leert onderzoek van de NVWA. Volgens de controledienst had Babboe de defecten zelf moeten melden, maar dat deed het bedrijf niet. “Daarmee hebben ze de wet overtreden”, aldus een woordvoerder.

De Babboe-bakfietsen mogen pas worden verkocht wanneer het bedrijf heeft aangetoond dat de fietsen veilig zijn. “Het kwalijke is dat ze grote risico’s hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen, maar ook van kinderen. Dat had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico’s genomen.”

De NVWA adviseert ook om niet langer de fietsen te gebruiken. Babboe moet de meeste modellen ook terugroepen. Het gaat volgens de NVWA “om bakfietsen met ernstige risico’s”. Concreet gaat het om de volgende modellen: Babboe City, City-E, City Mountain, Babboe Curve, Curve-E, Curve Mountain, Babboe Big, Big-E, Babboe Dog, Dog-E, Babboe Max-E, Babboe Mini-E, Mini Mountain, Babboe Pro Trike, Trike-E, Trike XL, Babboe Carve-E en Carve Mountain.

Het fietsmerk zegt in een verklaring met de NVWA te overleggen “om te zorgen dat de gevraagde informatie alsnog zo snel mogelijk wordt aangeleverd, zodat de verkoop hervat kan worden”.

Alternatief

Babboe werd bijna twintig jaar geleden opgericht door ouders die een betaalbaar alternatief zochten om kinderen meer naar school te voeren. Sinds 2018 is het onderdeel van het concern Accell, dat ook merken als Batavus, Koga en Sparta in huis heeft.

Ook in ons land zijn de fietsen populair, maar volgens de FOD Economie zijn er in ons land geen klachten gesignaleerd. In principe is het aan Babboe zelf om ervoor te zorgen dat zijn product niet meer verkocht wordt en indien nodig teruggeroepen. De Belgische overheden hebben die melding nog niet gekregen.

De NVWA kondigde al wel aan andere EU-lidstaten te informeren over de kwestie. Er bestaat inderdaad een communicatiekanaal tussen de verschillende EU-lidstaten om elkaar snel te waarschuwen als een product uit de handel wordt genomen. Maar tot nu toe heeft België ook van de Nederlandse autoriteiten geen melding gekregen.

“We zullen contact met de NVWA opnemen over dit dossier”, klinkt het bij de overheidsdienst economie. “We bekijken dit dossier met de nodige prioriteit.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAyMTVfOTM1ODk5MDHSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿