2024年2月28日水曜日

Inflatie stijgt (sneller dan verwacht) naar 3,2 procent: vooral voeding duurder in vergelijking met vorig jaar - VRT.be

De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, is in februari verder gestegen naar 3,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Een hoog cijfer, dat er sneller komt dan verwacht, maar ook (deels) een technische verklaring heeft. 

Na 7 maanden van daling is de inflatie sinds november vorig jaar weer beginnen te stijgen. Waar het in oktober om 0,36 procent ging, stijgt het cijfer deze maand tot 3,2 procent. Het leven is dus 3,2 procent duurder dan exact een jaar geleden. Wat vorig jaar 100 euro kostte, kost nu een dikke 103 euro. 

Die 3,2 procent is opvallend, aangezien het Planbureau voor deze maand een inflatie van 2,8 procent verwachtte. "Over de 3 procent zouden we volgens het Planbureau pas in april springen", zegt econoom Stijn Baert. "Het gaat dus sneller dan verwacht."

De Europese Centrale Bank heeft als doelstelling om de inflatie rond de 2 procent te houden. "Dat we nu alweer fel boven die 2 procent zitten, is slecht nieuws", zegt Baert. 

Technische verklaring

Al heeft het hoge cijfer ook een technische verklaring. In het najaar van 2022 kenden we (zeer) hoge energieprijzen, die mee de forse inflatiecijfers toen bepaalden. Pas vorig jaar begonnen die prijzen weer te dalen.

Omdat het inflatiecijfer de situatie van nu vergelijkt met exact een jaar geleden, is het dus belangrijk om ook naar de situatie van een jaar geleden te kijken. Het effect van de dalende energieprijzen is stilaan uitgewerkt in de huidige inflatiecijfers. 

Daarnaast spelen ook andere zaken een rol, zegt Baert. "Vele economen wijzen naar tweede-ronde-effecten: de naweeën van de energie- en inflatiecrisis. In andere landen zijn bijvoorbeeld de lonen recenter aangepast, wat nu kan doorgerekend worden in de (buitenlandse) producten die we kopen."

Voeding

Van alle productgroepen blijkt voeding nog steeds de grootste "boosdoener" te zijn in de inflatiecijfers. De prijzen van (sommige) voedingsproducten zijn dus gestegen in vergelijking met een jaar geleden, al gaat het minder fors. 

De inflatie voor voeding en  alcoholische dranken daalt voor de 11e maand op rij en komt deze maand uit op 4,65 procent, tegenover 6,58 procent in januari. In maart vorig jaar was dat zelfs ruim 17 procent.

Wat werd duurder en goedkoper?

Spilindex niet overschreden

De spilindex, die bepaalt of de uitkeringen en de lonen bij de overheid stijgen, is momenteel nog niet overschreden. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMi8yOC9pbmZsYXRpZS1mZWJydWFyaS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿