2024年2月15日木曜日

Staatsbons, premies voor elektrische wagens: de fiscale cadeautjes zullen u de volgende maanden om de oren vliegen - De Morgen

NieuwsbriefOns geld

null Beeld Eva Beeusaert - Getty Images
Beeld Eva Beeusaert - Getty Images

Onze De Morgen-journalisten schrijven wekelijks deze ‘Ons geld’-nieuwsbrief. Laat uw e-mailadres hieronder achter om hem in uw mailbox te krijgen.

Beste lezer,

Dat het over enkele maanden verkiezingen zijn, zullen we geweten hebben. De regeringspartijen strooien gul met cadeautjes, of ze proberen dat tenminste. Een van de beste voorbeelden is de discussie over de uitgifte van nieuwe staatsbons. In maart komen er twee exemplaren op de markt, een met een looptijd van drie jaar en een andere van één jaar. Binnen de regering wordt nu druk onderhandeld of deze laatste met een gunstige roerende voorheffing van 15 in plaats van 30 procent wordt aangeboden.

En dan is het tijd voor politieke spelletjes. Zo vlak voor de verkiezingen gunnen de liberalen minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) geen gratis publiciteit. Het is maar de vraag wat uiteindelijk uit de politieke worstenmachine zal rollen. Sowieso is al afgesproken dat er niet meer dan zes miljard mag opgehaald worden, om de banken niet al te veel pijn te doen. Aan de andere kant vindt Open Vld wel dat er meer transparantie moet komen voor spaarders en investeerders: het wil een ruimere basisrente en een brede algemene belastingvrijstelling, in ruil voor de afschaffing van de getrouwheidspremie op spaarrekeningen.

Betaalbaar wonen is een ander thema waarop de politieke partijen zich volop profileren. Open Vld pleit voor ‘wijkvergunningen’ om het papierwerk bij verbouwingen te beperken en voor een verdere verlaging van de registratierechten. De socialisten gaan voor geplafonneerde huurprijzen, lagere notariskosten en een korting op de registratierechten. Cd&v vindt dan weer dat Vlamingen te veel spaargeld moeten inbrengen om een woonlening te krijgen: leningen die tot 100 procent van het aankoopbedrag van een woning dekken, moeten voor hen mogelijk worden.

De nervositeit bij jonge potentiële kopers is dan ook zeer groot. Wij willen u alvast een duwtje in de rug geven met onze negen manieren om betaalbaar te wonen. Huren is een optie, maar in steden als Leuven is ook dat stilaan onbetaalbaar. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedroeg er vorig jaar 1.013 euro per maand. Begin daar maar eens aan als alleenstaande met een beperkt startersloon.

Over fiscale cadeautjes gesproken: ook de premie van 5.000 euro voor de aankoop van een elektrische wagen werd nog de inzet van een politiek spelletje. De premie zal er na heel wat duw-en-trekwerk komen, maar alleen dit jaar. Die kan overigens op veel belangstelling rekenen: drie uur na de opening van het loket waren er al aanvragen voor 1.423 wagens, vooral van gewone burgers. Elektrische wagens zitten in de lift, waarbij vooral BYD hoge ogen gooit. Het Chinese merk groeide uit van kneusje van de sector tot ware Tesla-killer.

De Waalse socialisten gaan met het meest ambitieuze voorstel naar de kiezer: de PS wil het minimumloon in ons land verhogen van 2.070 naar 2.800 euro bruto. Momenteel bedraagt het minimumuurloon 13,27 euro, dat zou dan stijgen naar 17 euro. Het is duidelijk: de strijd om uw stem op 9 juni is helemaal losgebarsten.

Tot volgende week,

Dimitri Thijskens
Economiejournalist

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimwFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9vbnMtZ2VsZC9zdGFhdHNib25zLXByZW1pZXMtdm9vci1lbGVrdHJpc2NoZS13YWdlbnMtZGUtZmlzY2FsZS1jYWRlYXV0amVzLXp1bGxlbi11LWRlLXZvbGdlbmRlLW1hYW5kZW4tb20tZGUtb3Jlbi12bGllZ2VufmJjZDRmMDZlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿