2020年6月7日日曜日

OPEC draait oliekraan ook deze zomer dicht - De Tijd

Nu vooral Saoedi-Arabië de olieproductie meer in lijn gebracht heeft met de ineengestorte vraag, is de olieprijs deels hersteld van de mokerslag in april.

Bijeenkomsten van OPEC+, het oliekartel aangevuld met Rusland, zijn zelden vlotte en transparante aangelegenheden, maar zaterdag vormde een regelbevestigende uitzondering. Na luttele uren zoomen konden de olieministers een mededeling de wereld insturen: de in april overeengekomen recordknip van bijna 10 miljoen vaten per dag in de productie wordt met zeker één maand verlengd, tot eind juli. 

De oliekraan dichtdraaien was hoog nodig, na een hels voorjaar voor de sector. Begin maart lanceerde Saoedi-Arabië een prijzenoorlog, uit frustratie met de Russische weigering de olieproductie te temperen.

Het gevolg was spectaculair: de wereld werd overspoeld met olie, net op het ogenblik dat de vraag in elkaar stortte. Net na de Saoedische beslissing bereikte de covid-19 pandemie ook Europa en later Noord-Amerika. Om die gezondheidscrisis beheersbaar te houden ging het gros van de wereldeconomie in 'lockdown', waardoor het auto- en vliegverkeer tot een fractie van het precoronapeil zakte. 

Sinds dat dieptepunt is de olieprijs enigszins hersteld (zie grafiek). Dat is deels te danken aan de herwonnen productiediscipline. Maar ook de gunstige evolutie van de coronastatistieken en bijhorende sneller dan verhoopte versoepeling van de lockdown in veel landen, voedt het optimisme. 

Toch onderstreept de mededeling dat productiediscipline nodig blijft. OPEC verwacht dat de gemiddelde vraag over 2020 9 miljoen vaten per dag lager zal liggen dan in 2019. Met andere woorden: de recordknip brengt de productie louter in lijn met de lagere vraag. 

Bovendien zit er nog een angel in het persbericht. De verlenging komt er alleen al als de leden die zich in mei en juni niet aan de afgesproken knip hielden, dat wél beginnen doen.

Ze worden niet bij naam genoemd, maar vooral Irak en Nigeria blijven te veel olie naar boven pompen en beloven nu deze zomer 'compensatie' door minder dan hun quota te produceren. Een belofte die zeker Saoedi-Arabië, dat in maart bewezen heeft nultolerantie te hanteren voor wie geen discipline toont, zonder twijfel nauwgelet in de gaten zal houden. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9vcGVjLWRyYWFpdC1vbGlla3JhYW4tb29rLWRlemUtem9tZXItZGljaHQvMTAyMzE1NjQuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿