LiveblogBoerenprotest
Het boerenprotest verspreidt zich over ons land. Op meerdere plaatsen veroorzaken acties van landbouwers verkeershinder. Daarmee willen ze hun onvrede uiten over onder meer dalende inkomsten en steeds strengere Europese milieunormen. Lees alle ontwikkelingen in de liveblog hieronder. Download de app van De Morgen om meteen bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.
Lees ook
• Achtergrond. Wil je als burger de boeren echt helpen? Dan moet je meer betalen voor hun producten
• Getuigenissen. Deze boeren doen niet mee aan het boerenprotest: ‘Ik vrees dat ze zich te veel laten leiden’
• Interview. Landbouweconome: ‘We hebben ervoor gezorgd dat de landbouw in Europa fel is gegroeid. Maar we hebben zo ons eigen kerkhof gecreëerd’
• Lezersreacties. ‘Alsof een werkgever zou zeggen: meer uren kloppen aan hetzelfde loon’: lezers over boerenprotest
-
Landbouwers bezetten zaterdagavond even stoep van woning premier De Croo
Landbouwers hebben zaterdagavond voor korte tijd de stoep van de woning van premier Alexander De Croo (Open VLD) in zijn thuisbasis Brakel bezet. Dat is vernomen bij het kabinet van de premier.
Volgens de woordvoerder van de premier, Barend Leyts, blokkeerden de boeren tijdelijk de woning van de premier met tractoren. Het was dan al na 22 uur. De premier zou in gesprek gegaan zijn met de landbouwers, een gesprek dat "goed verlopen" is. De boeren kregen een uitnodiging voor een nieuw gesprek later volgende week op zijn kabinet in Brussel.
Uit online berichtgeving van de kranten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad blijkt dat politie ter plaatse was, maar niet moest ingrijpen. "De premier was zeer vriendelijk", verklaarden de boeren aan Het Laatste Nieuws. "Hij heeft ons ontvangen voor een open en constructief gesprek. We vertrekken hier dus tevreden. Maar dit betekent niet dat onze acties nu voorbij zijn."
De Croo had eerder deze week al verschillende ontmoetingen met landbouworganisaties en landbouwers. Zo zag hij dinsdag een delegatie in de Wetstraat 16. Donderdag, na de Europese top, ontving hij samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Nederlandse minister-president Mark Rutte ook een delegatie.
-
Ook blokkade aan distributiecentrum Aldi in Turnhout wordt opgeheven
Alle blokkades aan het distributiecentrum van Aldi in Turnhout worden uiterlijk morgen om 12 uur opgeheven. De directie van de warenhuisketen engageert zich naar eigen zeggen om zich in te zetten voor een gezonde toekomst voor onze landbouwers. Dat meldt Aldi zaterdagavond.
Het distributiecentrum in Turnhout was sinds donderdagavond geblokkeerd door enkele tientallen landbouwers. Alles verliep volgens Aldi vreedzaam, maar de impact was groot. "Tientallen leveringen naar de Aldi-winkels in de regio werden verhinderd, wat in sommige winkels tekorten aan bepaalde producten veroorzaakte", zegt Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck.
Sinds de start van de actie hebben de directie van Aldi en de actievoerders meerdere keren met elkaar gesproken. Vandaag bereikte de directie een akkoord met de landbouwers.
Aldi heeft naar eigen zeggen begrip voor de Belgische landbouwers, erkent hun noden en wil zich inzetten voor een gezonde toekomst voor onze landbouwers. Aldi dringt er ook sterk op aan om het overleg in de taskforce volgende week vrijdag zo breed mogelijk te organiseren, met alle representatieve organisaties.
-
Boeren vertrokken aan grensovergang in Postel
Aan de grensovergang met Nederland in Postel (Mol) zijn de laatste Belgische boeren iets voor 18 uur vertrokken. De E34 is terug open in beide richtingen. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. Zaterdagmiddag werd de blokkade van de A67 door Nederlandse boeren, iets verderop, ook reeds opgeheven.
De grensovergang bij Postel is sinds donderdag een verzamelpunt voor protesterende boeren. Daardoor was de snelweg geruime tijd afgesloten vanaf Oud-Turnhout tot Eersel. Of de boeren nog terugkomen, is niet duidelijk.
-
Blokkade aan distributiecentrum van Aldi in Zemst opgeheven
De blokkade aan het distributiecentrum van Aldi in Zemst is opgeheven. Het distributiecentrum in Turnhout blijft wel geblokkeerd door boeren. Dat laat de supermarktketen weten.
De boeren beslisten om de blokkade in Zemst op te heffen na dialoog met de supermarktketen. Ze vroegen aan Aldi om een "faciliterende rol te spelen voor een gesprek met de sectorfederatie", legt een woordvoerder van de supermarktketen uit.
Dat de blokkade is opgeheven, betekent niet dat de winkelrekken vandaag nog gevuld zullen geraken, klinkt het nog. "De situatie zal per winkel en regio verschillen", aldus Aldi.
Het distributiecentrum van Turnhout blijft voorlopig wel nog geblokkeerd.
Eerder op de namiddag maakte Delhaize bekend dat zijn distributiecentra in Ninove en Zellik ook gedeblokkeerd zijn.
-
Delhaize bereikt overeenkomst met boeren: 'We engageren ons om hun zaak te bepleiten bij politici'
Delhaize laat weten dat het met de boeren een overeenkomst heeft bereikt. "Zo hebben we ons geëngageerd om hun zaak te bepleiten bij stakeholders, zoals politici", legt woordvoerder Roel Dekelver uit.
De boeren bevestigen van hun kant dat de blokkade is opgeheven en dat de onderhandelingen met Delhaize "goed" zijn verlopen. "Delhaize zal een brief met onze eisen voorleggen aan de verschillende overheden", zegt een van de betrokkenen boeren. "Maar als er binnen twee weken niets veranderd is, zetten we opnieuw een blokkade op."
-
Blokkades aan distributiecentra van Delhaize in Ninove en Zellik opgeheven
De blokkades aan de distributiecentra van Delhaize in Ninove en Zellik zijn opgeheven. Dat meldt een woordvoerder van de supermarktketen. Het zal wel nog even duren voordat de winkelrekken opnieuw allemaal gevuld zijn.
De vrachtwagens die in de distributiecentra klaarstaan om te vertrekken, zullen dat zo snel mogelijk doen en ook de inkomende vrachtwagens zullen zo snel mogelijk binnengetrokken worden, klinkt het.
"De tekorten zullen niet meteen aangevuld zijn, maar we doen er alles aan om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken", klinkt het.
-
Nederlandse boeren kramen op bij grensovergang
De blokkade van de A67 door Nederlandse boeren, aan de grensovergang tussen het Vlaamse Postel (Mol) en het Nederlandse Eersel, is opgeheven. De E34 is wel nog steeds door Belgische boeren versperd in beide richtingen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum zaterdagmiddag.
Een woordvoerder van de Nederlandse boeren zei dat sommige actievoerders al veertig uur niet meer hadden geslapen. De actie aan de grens was donderdag begonnen. Boeren uit de Nederlandse provincie Limburg kwamen er zo hun solidariteit tonen met Vlaamse collega's.
Aan Belgische kant van de grens zouden er nog slechts een half dozijn tractoren aanwezig zijn, al is de actie nog niet volledig gedaan. De A67 is nog niet volledig vrijgegeven.
-
Boeren protesteren aan luchthaven van Frankfurt, tot 2.000 tractoren verwacht
Landbouwers met tractoren voeren zaterdag actie aan de luchthaven van Frankfurt. Een politiewoordvoerder zegt dat de boeren 's ochtends om 6 uur richting luchthaven trokken.
Er is een protestrit gepland rond de luchthaven. Passagiers moeten zich daarom verwachten aan hinder, klinkt het. De politie verwacht straatblokkades tot in de namiddag. De uitbater van de luchthaven, Fraport, vraagt daarom met het openbaar vervoer naar de luchtvaart te reizen of meer tijd uit te trekken voor een eventuele autorit. Er worden tot 2.000 tractoren verwacht.
De boeren protesteren tegen het aflopen van belastingvoordelen voor landbouwdiesel.
-
Gestrande vrachtwagens in Zeebrugge zijn weg, situatie normaliseert
De duizenden gestrande vrachtwagens in Zeebrugge zijn kunnen vertrekken. Dat meldt de lokale politie van Brugge. Nadat de boeren vrijdag hun blokkades hadden opgeheven, trad het exitplan in werking om de vrachtwagens uit Zeebrugge te loodsen.
Vrijdagavond werden de blokkades aan de haven van Zeebrugge opgeheven. Daarop konden de ruim 2.000 gestrande vrachtwagens terug in en uit de haven rijden. De politie organiseerde een triage richting de haven. Er werden ook extra politiemensen ingezet om alles in goede banen te leiden.
Chauffeurs die het weekend moeten overbruggen, konden terecht op de parking aan de luchthaven van Oostende. Daar staan momenteel nog een honderdtal vrachtwagens. Ook op de brexitparking in Zeebrugge staan nog enkele wachtenden.
Verder is de situatie in Zeebrugge weer normaal. De Brugse politie schaalt intussen af op operationeel vlak en de extra inzet die was voorzien, wordt teruggedraaid.
De gouverneur meldt dat het provinciaal rampenplan wel nog tot zondagavond van kracht blijft, voor moesten er nog ergens problemen opduiken.
-
Boeren ruimen blokkade aan Aldi-depot in Heusden-Zolder op
Aan het distributiecentrum van Aldi in Heusden-Zolder zijn de boeren begonnen met het opruimen van hun blokkade. De bedoeling is dat rond de middag de bezetting van het depot, dat sinds donderdagavond geblokkeerd werd, wordt opgeheven.
Enkele tientallen boeren bezochten donderdag na de blokkade van het klaverblad in Lummen verschillende vestigingen en depots van de warenhuisketens in de buurt. Zo gingen ze langs bij het distributiecentrum van Lidl in Genk. Daar vertrokken de boeren na een gesprek met de directie. Die beloofde hen in de komende dagen opnieuw uit te nodigen voor een diepgaander gesprek.
Ook het distributiecentrum van Aldi werd met tractoren geblokkeerd zodat er geen vrachtwagen meer binnen of buiten kon. In tegenstelling tot de actie in Genk bleef het depot daar geblokkeerd tot vandaag (zaterdag). Vrijdag zat een delegatie van de misnoegde boeren wel samen met de directie en werd er overeengekomen dat de boeren zaterdagmiddag de opgeworpen blokkade met tractoren en brandende tonnen zouden opheffen.
Zaterdagmorgen begonnen de boeren dan ook met het opruimen en de schoonmaak van de straat voor het depot met de bedoeling om het rond de middag vrij te geven. Voor de warenhuisketen komt het einde van de actie niets te vroeg. Door het boerenprotest zijn er in heel wat winkels van Aldi bevoorradingsproblemen en zijn verschillende producten niet meer te koop.
-
Nog steeds meerdere warenhuisdepots geblokkeerd
De boeren hebben nog niet alle blokkades aan warenhuisdepots opgeheven. Dat blijkt uit een rondvraag bij de supermarktketens zaterdagochtend.
Lidl heeft enkel nog problemen in Marche-en-Famenne. Bij Aldi zijn er nog blokkades aan magazijnen in Zemst en Turnhout. Delhaize kan niet leveren vanuit zijn distributiecentra in Ninove en Zellik. Bij Colruyt zijn alle distributiecentra weer beschikbaar.
Handelsfederatie Comeos eiste dat de blokkades gisteren/vrijdag zouden worden stopgezet. Zo niet, zouden juridische acties volgen. Daar lijkt zaterdagochtend nog geen sprake van. Zowel Aldi, Lidl als Delhaize zegt in te zetten op dialoog met de actievoerders.
-
Crevits wil landbouwgrond betaalbaar houden
Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) begrijpt de vraag van de boeren om landbouwgrond betaalbaar te houden. "Het is belangrijk dat we bekijken wat we op korte termijn kunnen doen", zei ze in De Ochtend op Radio 1.
Crevits ziet de strijd om grond als een van de grote problemen van de landbouwers. "Het is iets waar ik vaak over wordt aangesproken. Boeren moeten nog de kans krijgen om grond die te koop komt, te kopen. "
Ze legde uit dat bij grote infrastructuurwerken als compensatiegrond voor bebossing ook wordt gekeken naar landbouwgrond. "Ook minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft daarbij een grote verantwoordelijkheid", aldus Crevits.
Crevits wil de boeren kunnen geruststellen. "Het is van belang dat onze boeren de kans krijgen om grond te kopen als er vrijkomt en dat het landbouwareaal gevrijwaard blijft voor de activiteit waarvoor het bestemd is."
-
Boeren blokkeren nog steeds E34
De autosnelweg E34 is ter hoogte van Postel aan de grens met Nederland nog steeds versperd in beide richtingen door boerenprotesten. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.
Boeren blokkeren de snelweg sinds de nacht van donderdag op vrijdag. Ook Nederlandse boeren hebben zich bij de protesten aangesloten.
Het Verkeerscentrum meldt dat de E34 is afgesloten vanaf Oud-Turnhout tot Retie, richting Eindhoven. De actievoerders staan ter hoogte van parking Postel.
-
200 boeren 'bezoeken' N-VA-receptie in Herentals
Zowat 200 boeren hebben vrijdagavond halt gehouden op een nieuwjaarsreceptie van N-VA in Herentals. Eregast minister-president Jan Jambon ging kort in gesprek met een delegatie Kempische landbouwers. Dat bevestigt de commissaris van politiezone Neteland.
Iets voor 20 uur reden de 200 tractoren Herentals binnen. Alles verliep vrij rustig en Jambon ging kort nadien onder politiebescherming binnen. In de loop van de avond ging de minister-president kort in gesprek met enkele boeren. Volgens Gazet Van Antwerpen pareerde Jambon de argumenten van de delegatie landbouwers redelijk kortaf, al herhaalde de minister-president wel dat de dialoog verder gaat.
Politiezone Neteland zag rond 23 uur de laatste boeren verdwijnen uit het centrum van Herentals.
-
E34 ter hoogte van Maldegem in beide richtingen geblokkeerd
De E34 is vrijdagavond ter hoogte van Maldegem in beide richtingen geblokkeerd, zowel richting Antwerpen als richting Knokke dus. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat opnieuw om een protestactie van landbouwers.
-
Demir reageert voor het eerst op blokkades: 'Ik vind het niet kunnen dat men heel wat mensen en de economie gijzelt'
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft begrip voor de problemen waarmee de boeren te maken hebben, maar vindt de blokkades van de landbouwers te ver gaan. "Ik vind het niet kunnen dat men heel wat mensen en de economie gijzelt", zegt ze in De afspraak op vrijdag op VRT Canvas, waar ze voor het eerst reageert op het boerenprotest.
Dat zij nu pas reageert op de acties, heeft ook te maken met een sterfgeval in haar familie, zo legt Demir uit. Dinsdag is haar tante overleden, het enige familielid dat ze in België nog had.
Demir haalt uit naar de Europese Commissie en premier Alexander De Croo (Open Vld). Deze week besliste de Commissie, op vraag van onder meer De Croo, om enkele tegemoetkomingen aan de boeren te doen. Zo is de regel om 4 procent van je landbouwgrond braak te laten liggen, uitgesteld. "Met een jaar uitstel, daar kopen die landbouwers niks mee", vindt Demir. "Daarover gaat het debat ook niet, en dan vind ik dat ook niet correct. Want de landbouwers gaan alleen maar kwader worden. Dat verwijt ik aan de politiek."
De minister waarschuwt de landbouwers om niet naar het Grondwettelijk Hof te stappen om het pas goedgekeurde stikstofdecreet aan te vechten. "Als het Grondwettelijk Hof dat vernietigt, zal dat niet in het voordeel van de landbouwers zijn", aldus Demir, die erop wijst dat de Raad van State heeft geadviseerd om nog strenger dan het stikstofdecreet te zijn.
-
Boeren na dagenlang protest vertrokken van snelweg in Halle
Op de Brusselse buitenring ter hoogte van Halle zijn betogende boeren na een dagenlange blokkade vertrokken, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Vooral Franstalige boeren protesteerden daar al sinds zondagavond, maar de rijbaan is nu opnieuw vrijgegeven.
-
Temsebrug weer open voor stapvoets verkeer, boeren delen groenten uit
De Temsebrug op de N16 tussen Bornem en Temse is om 18 uur weer gedeeltelijk vrijgegeven. Dat zegt de lokale politiezone Rivierenland. De protesterende boeren hebben één rijstrook in elke richting vrijgemaakt voor stapvoets verkeer, en delen groenten uit aan de langsrijdende bestuurders.
-
Distributiecentra van Delhaize in Ninove en Zellik nog geblokkeerd
Het distributiecentrum van Delhaize in Ninove is nog altijd geblokkeerd door een actie van boze boeren. Sinds 18.00 uur is ook aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik opnieuw een blokkade opgetrokken. Dat meldt een woordvoerder van de supermarktketen.
Er zijn gesprekken aan de gang met de landbouwers en Delhaize hoopt dat ze in de komende uren hun acties zullen stopzetten.
Het is moeilijk te zeggen of er grote gaten in de rekken zijn bij de Delhaize-supermarkten, maar de woordvoerder geeft wel aan dat de acties van de voorbije week "een effect" hebben.
-
Verkeershinder door blokkades: hier verloopt het moeizaam
Het boerenprotest zorgt ook deze avond nog her en der voor verkeershinder. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.
In West-Vlaanderen is de E40 in Oostduinkerke vrijgegeven. Ook de uitritten van de A11 in Brugge zijn vrij. In Ruddervoorde zijn de op- en afritten wel nog ingenomen door actievoerders, maar dat leidt tot weinig hinder.
In Oost-Vlaanderen is er een actie op de Scheldebrug, waar de N16 in Temse in beide richtingen is geblokkeerd.
In Vlaams-Brabant is de N19 in Aarschot in beide richtingen geblokkeerd. En in Halle blijft de binnen- en buitenring versperd.
In Antwerpen is de grensovergang op de E19 in Meer opnieuw dicht. Het is er een uur file. Wegen en Verkeer vraagt de omgeving te vermijden. Ook de E34 in Postel is er in beide richtingen versperd, maar met weinig hinder. Ook de A12 in Zandvliet richting Nederland is versperd.
-
Distributiecentra van Colruyt worden vrijgegeven
De distributiecentra van Colruyt die nog door acties van landbouwers geblokkeerd waren, in Gellingen (Ghislenghien) en Woelingen (Ollignies), worden deze avond vrijgegeven. Dat meldt een woordvoerster van de supermarktketen. In Halle was de blokkade bij Colruyt eerder al opgeheven.
Colruyt had vrijdag nog constructieve gesprekken met de boeren en er is afgesproken om de dialoog open te houden.
De supermarktketen zal nu "alles op alles zetten" om de vrachtwagens vanuit de distributiecentra zo snel mogelijk te laten vertrekken naar de winkels. Door de blokkades van de boeren zijn hier en daar wat gaten in de rekken van de winkels, die nu "zo snel als mogelijk" aangevuld zullen worden, aldus de woordvoerster.
Door de acties van de voorbije week werd er op een aantal plaatsen ook materiële schade veroorzaakt bij Colruyt.
-
Eerste vrachtwagens rijden haven van Zeebrugge binnen, exitplan treedt in werking
De eerste vrachtwagens kunnen de haven van Zeebrugge weer inrijden na het meerdaagse boerenprotest. Dat meldt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé na overleg met de initiatiefnemers, de havenkapitein en de politie. De 2.000 gestrande vrachtwagens worden door de politie in en uit de haven geleid.
Om de uittocht in goede banen te leiden, is een exitplan opgestart. Daarbij worden vrachtwagens die naar de haven moeten naar de juiste terminals geleid door de politie.
Truckchauffeurs die het weekend nog even moeten overbruggen, kunnen terecht op de parking aan de luchthaven van Oostende. Er is in een omleiding voorzien. Tot maandag is er op de parking nog catering en sanitair voor de chauffeurs.
De gouverneur roept intussen op om de omgeving voorlopig zo veel mogelijk te vermijden. "Er komen plots heel wat vrachtwagens in beweging en dat kan voor hinder zorgen. De operatie zal vermoedelijk nog het hele weekend duren. Hou daar rekening mee", zegt Decaluwé.
De politie raadt bewoners aan om de landelijke wegen van en naar Zeebrugge te nemen, gezien de N31 het triagepunt voor vrachtwagens vormt.
-
Temsebrug afgesloten door tractoren aan beide zijden
De Temsebrug op de N16 over de Schelde tussen Temse en Bornem is sinds 17.15 uur afgesloten door tractoren aan beide zijden. Dat bevestigt de lokale politiezone Rivierenland. Hoe lang de protestactie zal duren, is nog niet duidelijk.
De actie veroorzaakt meteen al heel wat verkeershinder op de N16 tussen Willebroek en Temse. De twee politiezones aan beide zijden van de brug zijn ter plaatse om het verkeer om te leiden. "Dat zal al in de diepte gebeuren", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de zone Rivierenland. "Dat betekent dat we bestuurders al op een eerder punt duidelijk maken dat de brug niet toegankelijk is. Bestemmingsverkeer kan natuurlijk wel nog door. We willen vooral vermijden dat doorgaand verkeer zich een weg begint te zoeken in de woonwijken rond de brug."
De dichtstbijzijnde Scheldekruisingen zijn die in Dendermonde en Antwerpen (Kennedytunnel).
-
Eén rijstrook vrij in grenszone E19, nog niet op E34
Aan de grensovergangen met Nederland in de provincie Antwerpen is er ook bij de start van de avondspits nog grote verkeershinder. Dat bevestigt de federale politie. Op de E19 in Meer is er intussen wel een rijstrook vrij in beide richtingen, maar op de E34 in Postel blijft alles geblokkeerd door boerenprotest.
Eerder was ook op de A12 ter hoogte van Zandvliet en Berendrecht al een opening gecreëerd, zij het op een parallelweg, in beide richtingen. De doorstroming gaat er wel nog moeizaam.
Op de E19 staat richting Nederland om 17 uur een file vanaf Loenhout. Op de E34 sta je stil ter hoogte van Oud-Turnhout, waar het meeste verkeer de snelweg verlaat om via lokale wegen om te rijden. Ook in het nabije Retie is het daarom erg druk.
-
Politie waarschuwt voor boerenprotest rond Sint-Katelijne-Waver
De lokale politie waarschuwt voor verkeershinder rond Sint-Katelijne-Waver. Landbouwers plannen een protestactie aan de veiling van BelOrta, en willen daarna naar de R6 trekken.
De politie vraagt om de ruime omgeving van de R6, de noordelijke ringweg rond de regio Mechelen, tijdens de avondspits te vermijden. Waar de actie precies zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.
-
Boerenblokkades hebben 'beperkte effecten' in Albert Heijn-winkels
De protestacties van boeren aan de grensovergangen tussen Nederland en België veroorzaken problemen met de bevoorrading van Belgische winkels van supermarktketen Albert Heijn. Vrachtwagens van de supermarktketen worden op de Belgische wegen soms gehinderd waardoor ze hun bestemming moeilijker bereiken, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Hiervan ziet de supermarktketen "beperkte effecten" terug in de Belgische winkels.
De minstens 75 winkels van Albert Heijn in België worden bevoorraad vanuit Nederland. Vrijdagochtend zijn meerdere snelwegen door protesterende boeren aan de Belgische kant afgesloten. Boeren blokkeerden donderdagavond ook korte tijd de distributiecentra van andere grote supermarktketens. Bij een distributiecentrum van Jumbo in Woerden en ALDI in Groningen stonden boeren met trekkers voor de poorten. Dat leverde geen problemen voor de bevoorrading in de winkels op, meldden woordvoerders van die bedrijven.
Jumbo laat weten ruim dertig winkels te hebben in Vlaanderen die allemaal uit Nederland worden bevoorraad. "Dat is nu wat lastiger door de blokkades. We kunnen de winkels nog wel bereiken en bevoorraden, maar vaak met enige vertraging", zegt een woordvoerder van het supermarktconcern.
-
Extra politie ingezet in Zeebrugge om gestrande vrachtwagens te begeleiden
Er worden extra politiemensen ingezet om alle gestrande vrachtwagens weer uit Zeebrugge te loodsen. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé nadat de initiatiefnemers van de protesten daar hun blokkades hebben opgeheven. Er wordt een groot actieplan op poten gezet om alle vrachtwagens veilig de haven binnen te laten rijden. Andere vrachtwagens worden nog naar de noodparking aan de luchthaven van Oostende geleid.
Na overleg met de Boerenbond, ABS en de Groene Kring schorten de initiatiefnemers hun blokkades rond de haven van Zeebrugge op. De 2.000 gestrande vrachtwagens moeten daarop uit de omgeving worden geloodst. Dat wordt volgens Decaluwé een werk van meerdere dagen. "Er liggen scenario's klaar en die zullen stilaan in werking treden. Het zal heel wat tijd kosten om al die vrachtwagens daar ordelijk weg te krijgen. De procedure kan zeker heel het weekend in beslag nemen", klinkt het.
De gouverneur zit vrijdagnamiddag nog samen met de initiatiefnemers om te luisteren naar wat hun behoeften zijn, en te bekijken hoe alles aan hun kant moet worden georganiseerd.
-
Actievoerders roepen op blokkades in Zeebrugge op te heffen
De actievoerders willen de blokkades in Zeebrugge opheffen. Dat bevestigen gouverneur Carl Decaluwé en de Boerenbond. De organisatoren van het protest roepen in WhatsApp-groepen op om vandaag nog het protest stil te leggen. Volgens de gouverneur is het afwachten of alle actievoerders ter plaatse dat plan zullen volgen.
De voorzitters van de Boerenbond en de Groene Kring zijn vrijdag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers in Zeebrugge over wat er op Vlaams niveau is overlegd. Daarom hebben de initiatiefnemers besloten hun actie in Zeebrugge stil te leggen. Intussen roepen zij in groepen op WhatsApp op om de blokkades op te heffen. De organisatoren vragen naderende colonnes dan ook om rechtsomkeer te maken.
-
Blokkade aan distributiecentrum Colruyt in Halle opgeheven
De blokkade aan distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle is sinds 13 uur opgeheven. Dat meldt landbouwer Koen De Sutter vrijdagmiddag.
Vrijdagvoormiddag was de blokkade aan Dassenveld al verzacht: leveranciers van Belgische producten werden doorgelaten. Na een nieuw overleg met de retailer hebben de boeren zich geëngageerd om ook de resterende blokkades op te heffen. "Alles is vrij", zegt De Sutter. "Iedereen kan opnieuw passeren zoals gewoonlijk."
"We hebben een constructief gesprek gehad met Colruyt", voegt de landbouwer er nog aan toe. "Beide partijen stelden zich open op. Colruyt heeft zich van zijn kant geëngageerd om te bekijken wat ze kunnen doen voor de toekomst van de jonge landbouwers."
De Sutter heeft samen met andere boeren een brief gestuurd naar verschillende overheidsinstanties, met een eisenpakket. "Als er op korte termijn geen antwoord komt, en daarmee bedoelen we tien tot veertien dagen, sluiten we niet uit dat de acties heropstarten", zegt hij.
-
Organisatoren schorten blokkades Zeebrugge op
De organisatoren van de blokkades in Zeebrugge kondigen het einde van hun actie in het havengebied aan. Dat schrijven verschillende media. De toegangswegen naar de haven van Zeebrugge zijn al enkele dagen versperd door een boerenprotest.
“Het overleg met de Vlaamse regering bleek hoopvol. Daarom nemen we die beslissing”, zegt Nick Van Doorne, één van de initiatiefnemers van de blokkade in Zeebrugge, aan HLN. "Indien het alsnog op niks uitdraait, kunnen we nog altijd terugkeren."
“Het is nu aan de politie om alles verder te regelen, maar in principe zal de haven weer toegankelijk zijn eens wij vertrekken."
-
Verkeer komt terug op gang op A12 in Berendrecht
Op de A12, ter hoogte van Zandvliet en Berendrecht, is er momenteel richting Nederland één rijstrook vrij voor het verkeer. In de omgekeerde richting zit alles wel nog vast. Dat bevestigt de federale politie vrijdagmiddag.
Iets verderop in het noorden van de Antwerpse haven, werd de afgelopen dagen ook de toegang tot de site van chemiereus BASF geblokkeerd. Vrijdagmiddag kan het verkeer daar opnieuw met mondjesmaat passeren, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
BASF liet eerder een deurwaarder komen, al moest die uiteindelijk niet worden ingeschakeld omdat de boeren zelf een blokkade verplaatsten in overleg met de politie. "We blijven de situatie monitoren", klinkt het bij BASF. "We hebben begrip voor de zorgen van de boeren, maar niet voor deze actie."
Bij BASF werken zowat 3.700 mensen. De productie zou voorlopig niet in het gedrang komen.
-
Schade bij Port of Antwerp-Bruges bedraagt miljoenen euro's
De aanhoudende blokkades in de gefuseerde havens van Zeebrugge en Antwerpen zorgen voor miljoenen euro's aan schade. Dat heeft havenschepen Annick De Ridder (N-VA) vrijdag gezegd.
Volgens het havenbedrijf is de situatie in Antwerpen nu wel iets beter dan in Zeebrugge, waar het nog steeds erg onrustig is. De Ridder stelt dat naast economische schade ook internationale reputatieschade om de hoek loert.
"Als rederijen en andere klanten onze haven niet langer als een betrouwbare schakel in de hele keten zien, zullen ze hun activiteiten naar havens in de buurlanden verplaatsen", weet De Ridder. "De schade van deze acties kan kwalijke gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en loopt al snel in de miljoenen euro's."
Vrijdag werd in het noorden van de provincie Antwerpen de grens met Nederland voor een stuk afgesloten. Woensdag werd een deel van de Waaslandhaven en de Noordzee Terminal geblokkeerd. Donderdag lag de focus van de boeren op de Europa Terminal van PSA en de site rond de Duitse chemiereus BASF. Ook vrijdag blijft de toegang tot BASF problematisch.
-
Supermarkten willen met dwangbevelen blokkades opheffen
Handelsfederatie Comeos eist dat de boeren hun blokkades aan de distributiecentra van verschillende warenhuisketens vandaag nog stopzetten. Als ze niet op die eis ingaan, "zullen juridische acties volgen".
"De supermarkten zijn intussen naar de rechtbank gestapt en we hebben dwangbevelen tot ontruiming", zegt Comeos-topman Dominique Michel. "Als er geen verbetering komt in de komende uren gaan de supermarkten daar effectief gebruik van maken."
Michel zegt dat hij begrip heeft voor de moeilijke situatie van de boeren. De situatie wordt echter precair als de magazijnen geblokkeerd blijven, klinkt het. "Onze essentiële job, namelijk het bevoorraden van onze klanten komt nu in het gedrang. En dus moeten de blokkades opgeheven worden."
-
Distributiecentrum Aldi in Turnhout nog steeds geblokkeerd
Sinds donderdagavond blokkeren boeren het distributiecentrum van Aldi in Turnhout. Ook vrijdag zal het distributiecentrum wellicht nog de hele dag moeilijk toegankelijk zijn. Dat meldt woordvoerder Rudy Remijsen van Politie Regio Turnhout.
Vrachtwagens met producten uit het buitenland zouden niet worden doorgelaten in Turnhout. De politie vraagt aan lokaal verkeer om afrit 23 in plaats van afrit 24 te nemen op de E34. Werknemers van de supermarkt kunnen wel gewoon passeren.
-
In beeld: bier, vuur en picknickbanken op boerenprotest E34
-
Boeren sluiten R34 af in Torhout
Enkele honderden landbouwers blokkeren momenteel de R34 ter hoogte van Torhout. Zo bevestigt de politiezone Kouter. De boeren houden er speeches en blijven vermoedelijk nog de hele dag staan.
De politie is ter plaatse en leidt het verkeer om. Zo wordt file grotendeels vermeden. De boeren blokkeren twee rotondes, waarvan een belangrijke route naar het op- en afrittencomplex van de autostrade.
-
Overzicht: nog steeds problemen aan Nederlandse grens
De ochtendspits op de Vlaamse snelwegen viel vrijdag mee. Door het boerenprotest waren er vooral in de provincie Antwerpen problemen aan de drie grensovergangen met Nederland. Dat heeft het Vlaamse Verkeerscentrum gemeld.
Op de Vlaamse snelwegen stond er vrijdag rond 8 uur in totaal zo'n 85 kilometer file. "Dat viel dus best mee. Bovendien is het op vrijdagochtend normaal wel rustig in Vlaanderen", meldt Wegen en Verkeer.
De grootste verkeersproblemen waren te vinden aan de grenzen met Nederland op de A12, E19 en E34. De blokkades stonden er sinds iets voor middernacht in Zandvliet (A12), Meer (E19) en Postel (E34). En vrijdag tegen de middag is het nog steeds onmogelijk of moeilijk om vanuit België Nederland binnen te rijden en vice versa.
Op de E19 werd de snelweg rond 9 uur opnieuw deels vrijgegeven: een rijstrook was beschikbaar in beide richtingen. Iets voor de middag werd de snelweg weer afgesloten richting Nederland. Richting Antwerpen kan het verkeer over de pechstrook rijden.
In West-Vlaanderen is er vrijdag nog hinder op de E40. Daar staat ter hoogte van Oostduinkerke een blokkade van landbouwers. Het verkeer moet er de snelweg verlaten via de afrit en kan er weer op via de oprit. Ook op de A11 Brugge-Zeebrugge zijn er nog veel problemen door blokkades.
In Vlaams-Brabant lijkt de hinder af te nemen. De Brusselse ring is in Halle nog altijd afgesloten.
In de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen waren er vrijdagochtend nagenoeg geen problemen.
-
Blokkades worden op meeste plaatsen in Frankrijk opgeheven na toegevingen premier
Op heel wat plaatsen in Frankrijk worden de blokkades van de protesterende landbouwers vrijdag opgeheven. De twee grootste landbouworganisaties van het land, FNSEA en Jeunes Agriculteurs, hadden daartoe opgeroepen na de maatregelen die premier Gabriel Attal had aangekondigd. Een minderheid wil het protest wel voortzetten.
Er staat nog altijd een versperring op de N12 in het departement Yvelines, ten westen van Parijs, maar het aantal boeren dat de weg blokkeert neemt af. Donderdagavond stond er nog een twintigtal tractoren, vrijdag zijn het er zeven.
Ten oosten van Parijs zijn de wegversperringen van de A4 en A5 in Seine-et-Marne opgeheven. Ten noorden van de hoofdstad, in het departement Val-d'Oise, zal de blokkade van de A15 wellicht tegen de middag worden opgeheven.
Ook in de rest van Frankrijk lijkt de spanning af te nemen. De blokkades van bruggen en snelwegen in Nantes, Villefranche-sur-Saône en tussen Le Mans en Bretagne is beëindigd. Volgens de landbouworganisatie FNSEA zullen rond 14.00 uur ook alle versperringen rond de stad Lyon worden opgeheven.
"Het meest zichtbare moment van de crisis ligt achter ons", zegt minister van Landbouw Marc Fesneau vrijdagmorgen op Europe 1-CNews. Volgens de politie zijn er nog enkele "zeldzame" plaatsen waar de blokkades tot zaterdag zullen duren en zijn er nog enkele "geïsoleerde groepen" die de actie willen voortzetten tot de landbouwbeurs, die van 24 februari tot 3 maart plaatsvindt in Parijs.
De druk werd van de ketel gehaald toen de Franse premier Gabriel Attal donderdag een nieuwe reeks maatregelen voor de landbouwsector aankondigde. Hij beloofde het inkomen van de landbouwers te beschermen en om ook geld vrij te maken voor de ondersteuning van veehouders. Andere aangekondigde maatregelen hebben onder meer betrekkingen op 'voedelsoevereiniteit' en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Voor de belangrijkste landbouworganisaties was dit voldoende om de pauzeknop in te drukken, al blijven ze wel dreigen met nieuwe acties. FNSEA en Jeunes Agriculteurs willen de "eerste resultaten" zien tegen de landbouwbeurs van 24 februari tot 3 maart en de goedkeuring van een wet over de richting en toekomst van de landbouw en Europese maatregelen tegen juni. De kleinere organisatie Confédération Paysanne roept volgens Franse media wel nog altijd op tot mobilisatie.
-
Landbouworganisaties voorzichtig tevreden na overleg met Vlaamse regering
De Vlaamse regering en de landbouworganisaties starten de komende dagen een overleg op over het strategische belang en de toekomst van de landbouw.
Daarbij zal er gesproken worden over een aantal concrete zaken, zoals de betere bescherming van landbouwgrond, maar ook over rechtszekerheid, een vermindering van de administratieve last en de eerlijke prijs voor landbouwproducten. Wat het stikstofakkoord betreft, is afgesproken dat er versneld zal gekeken worden naar de overstap van het depositiemodel naar een emissiemodel.
"We gaan hiermee van een conflictmodel naar een overlegmodel", zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na het overleg met de landbouworganisaties.
De landbouworganisaties reageren voorzichtig tevreden op de opstart van het strategische overleg en op de afgesproken gesprekspunten. "Maar dat overleg moet concreet gemaakt worden en leiden tot resultaten", zei Boerenbond-topman Lode Ceyssens. "Het mag niet verzanden in een praatbarak". De Boerenbond-voorzitter spreekt van "een eerste signaal" dat ervoor kan zorgen dat de gemoederen bedaren. "Laat ons de uitgestoken hand van de regering aanvaarden", aldus Ceyssens.
"De woorden moeten op korte termijn wel resulteren in daden, zodat de rust op het terrein kan terugkeren", vulde ABS-voorzitter Hendrik Vandamme aan.
Ook Maarten Moermans van Groene Kring is tevreden dat er geluisterd is naar de bezorgdheden van de (jonge) boeren. "Maar het is nu belangrijk dat de mooie woorden gevolgd worden door daden", aldus Moermans.
Einde van protesten?
Komt er nu een einde aan de protesten en de blokkades? Dat is moeilijk te zeggen, maar de landbouworganisaties lijken alvast het sein te geven om stilaan een einde te maken aan de protesten en om het overleg een kans te geven. Alleen gaat het op het terrein vaak om spontane en niet om georganiseerde acties.
Minister-president Jan Jambon wilde over de protesten en blokkades enkel kwijt dat er "vrijheid van actie bestaat", maar de regeringsleider deed wel een oproep om de acties "proportioneel en veilig" te houden.
-
De Lijn ondervindt vooral hinder in provincies Antwerpen en West-Vlaanderen
Door het boerenprotest is er vrijdagochtend vooral hinder bij De Lijn in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. Dat meldt de vervoersmaatschappij vrijdag in een update van 10 uur.
In de provincie Antwerpen loopt lijn 70 (Antwerpen-Zandvliet) vertraging op in de richting van Nederland door de geblokkeerde afritten Stabroek en Zandvliet. Snelbus X71 volgt, door hinder op de Noorderlaan, de reisweg van lijn 70. Ook op lijn 72 (Antwerpen-Putte) is er vertraging in de richting van Nederland.
In de provincie West-Vlaanderen ondervinden lijn 51 (Torhout-Oostende Station) en lijn 55 (Torhout-Diksmuide) hinder omdat het kruispunt Vredelaan-Oostendestraat-Noordlaan in Torhout is afgesloten.
In de provincies Waals-Brabant, Oost-Vlaanderen en Limburg is er vrijdagochtend geen hinder bij De Lijn.
-
In beeld: het boerenprotest op de E19 in Meer
-
Boerenprotest E19: in beide richtingen één rijstrook beschikbaar
De snelweg E19/A16 van Antwerpen naar Breda is weer beschikbaar voor het verkeer. Door een boerenbetoging was de snelweg vrijdagvoormiddag volledig afgesloten in Meer en dat in beide richtingen.
Op dit moment is er in beide richtingen één rijstrook beschikbaar. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor sterk vertraagd verkeer.
-
▶ Politie begeleidt tractoren op A12: ook E34 nog steeds in beide richtingen afgesloten
De A12 van Antwerpen naar Bergen-op-Zoom is nog steeds in beide richtingen afgesloten in Zandvliet. Zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het verkeer richting Nederland moet de snelweg verlaten in Stabroek.
Sinds deze nacht blokkeren boeren de A12. Ze werden deze ochtend door collega's afgelost. Om die wissel veilig te laten verlopen, kregen de boeren politiebegeleiding. Daar zijn beelden van gemaakt.
Ook de E34 is nog steeds afgesloten voor het verkeer. Richting Nederland moet u de snelweg verlaten in Oud-Turnhout.
-
Boeren blokkeren nog steeds distributiecentrum van Aldi in Heusden-Zolder
Na het boerenprotest en de zeven uur durende blokkade van het Klaverblad in Lummen is het momenteel rustig in de provincie Limburg. Enkel in Heusden-Zolder wordt momenteel nog het distributiecentrum van Aldi geblokkeerd.
In tegenstelling tot de andere grensovergangen met Nederland is er momenteel geen blokkade aan de grensovergang van de E314 in Maasmechelen. Donderdag zag het ernaar uit dat ook daar een blokkade zou worden opgezet na de oproep van de Nederlandse belangenorganisatie Farmers Defence Force. De boeren die donderdagavond kwamen opdagen, vertrokken na enige tijd.
Aan het distributiecentrum van Aldi in Heusden-Zolder is er wel nog protest. Na de blokkade van het Klaverblad in Lummen trokken verschillende boeren naar de distributiecentra en winkels van de warenhuisketens in de omgeving. Onder meer in Genk en Heusden-Zolder kregen respectievelijk de distributiecentra van Lidl en Aldi boze boeren over de vloer.
De boeren vertrokken vrij snel na een gesprek met de directie van Lidl maar een groep van een tiental boeren bracht de nacht door aan het distributiecentrum van Aldi. Zij willen de blokkade zeker nog de hele dag en eventueel het hele weekend volhouden en verhinderen dat vrachtwagens producten kunnen lossen.
-
Ochtendploeg Volvo Car Gent volledig aan het werk na leveringsproblemen via Zeebrugge
De productie bij de autofabriek Volvo Car Gent in de Gentse haven verloopt vrijdagmorgen opnieuw normaal. In de nacht van donderdag op vrijdag konden ongeveer 1.500 mensen niet aan het werk omwille van het ontbreken van cruciale stukken. De stukken zaten in geblokkeerde vrachtwagens in de haven van Zeebrugge.
"De onderdelen zijn op een andere manier tot op onze site gebracht", zegt woordvoerster Barbara Blomme van Volvo Car Gent. "Er staan nog stukken vast in Zeebrugge maar de ochtendploeg is gewoon aan het werk kunnen gaan. De namiddagploeg zal dat ook kunnen doen."
Volvo Car Gent heeft in totaal 7.000 medewerkers en werkt via een drieploegensysteem.
-
▶ Drone filmt boerenblokkade op E34 in Postel
-
Gouverneur gaat in gesprek met landbouwers in Zeebrugge
De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé gaat vrijdag in gesprek met landbouwers die de haven van Zeebrugge blokkeren. In West-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan afgekondigd omdat er te veel vrachtwagens vast staan aan de haven. Intussen blijven de blokkades ook vrijdag nog stand houden. Er kwam afgelopen nacht zelfs een extra blokkade bij.
Momenteel zijn er blokkades aan de Kustlaan, Koffieweg, de afrit A11 Alfred Ronsestraat en de Minervarotonde. Personenwagens worden doorgelaten, maar de politie waarschuwt voor hinder en vertragingen en roept op om de omgeving van Zeebrugge te vermijden. "Het havengebied is volledig verzadigd door wachtend zwaar vervoer. Wees dus bijzonder voorzichtig als je daar voorbijkomt", klinkt het.
Op verschillende punten worden vandaag flesjes water en koffiekoeken uitgedeeld aan gestrande vrachtwagenchauffeurs door stad Brugge en het Rode Kruis West-Vlaanderen. Er zijn ook 40 extra toiletten geplaatst.
-
Landbouworganisaties leggen bezorgdheden en eisen voor aan Vlaamse regering
De Vlaamse regering zit samen met vertegenwoordigers van landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring. De landbouworganisaties willen dat de regering-Jambon maatregelen neemt voor de boeren.
Volgens Boerenbond-topman Lode Ceyssens gaat het om een "hele lijst" aan bezorgdheden en vragen, gaande van "het stopzetten van de administratieve betutteling" tot "meer rechtszekerheid" en "de bescherming van landbouwgrond".
Maarten Moermans, interim-voorzitter van de Groene Kring, verwacht van de regering "een duidelijk signaal dat er zaken zullen veranderen". "Het gaat om het overaanbod aan regels, om de administratieve lasten en om inkomens- en rechtsonzekerheid van de boeren", aldus Moermans.
ABS-voorzitter Hendrik Vandamme sloot zich aan bij die klachten over "regelneverij", maar hij vroeg tegelijk dat de Vlaamse regering een einde maakt aan "het aankoopbeleid waarbij bos- en natuurgebieden worden uitgebreid ten nadele van de landbouw".
Ook het ongenoegen over het Vlaamse stikstofdecreet blijft bij de landbouworganisaties opborrelen.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet voor de start van de vergadering optekenen dat hij "veel begrip heeft voor de verzuchtingen van de landbouwers". "We gaan luisteren naar wat we concreet kunnen doen", aldus Jambon. Of hij hoopt dat de landbouwers hun blokkades stoppen? "Ik denk dat iedereen graag heeft dat die blokkades stoppen. Maar daarvoor moet je eerst een constructieve dialoog voeren."
-
Blokkade aan distributiecentrum Colruyt in Halle wordt verzacht
De blokkade aan distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle wordt verzacht. Dat meldt Koen De Sutter, een van de deelnemende landbouwers, vrijdagochtend. Een overleg met Colruyt donderdagavond heeft tot die beslissing geleid.
De blokkade aan de Zinkstraat, de toegangsweg tot Dassenveld, wordt niet helemaal opgeheven. "Vrachtwagens met Belgische producten laten we door, andere niet", vertelt de 38-jarige boer uit Pepingen. "Aan Dassenveld komt veel vers voedsel toe: we willen ook niet dat dat voedsel bederft. Dat is tegen onze principes als landbouwers."
De versoepeling komt er na een overleg met Colruyt. Daarin heeft de retailer enkele engagementen beloofd, om de boeren te steunen. "Colruyt heeft aangegeven dat ze onze bezorgdheden gaat meenemen, dat we mee aan tafel kunnen zitten in vergaderingen met Comeos, en dat er in de toekomst regelmatig overleg zal plaatsvinden", vertelt De Sutter. "We voelen dat Colruyt ook wil dat er een toekomst is voor de boeren."
Aan het overleg namen zowel Vlaamse boeren, vooral vanuit het Pajottenland en Zuid-West-Vlaanderen, als Waalse landbouwers deel.
Ook in Gellingen en Woelingen, in Henegouwen, zijn nog depots van Colruyt geblokkeerd. Daar voeren de boeren al vier dagen actie. Ze houden er enkel vrachtwagens tegen, auto's laten ze door.
-
Distributiecentra van Delhaize hele nacht geblokkeerd
Boeren hebben de voorbije nacht het grootste distributiecentrum van warenhuisketen Delhaize, in het Vlaams-Brabantse Zellik, geblokkeerd. Ook de blokkade bij het depot in Ninove, die dinsdagavond was begonnen, is er nog steeds.
De boeren arriveerden volgens Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver donderdagavond rond 18 uur in Zellik en maakten dat er geen vrachtwagens meer konden binnenrijden of vertrekken. Pas 's ochtends vertrokken ze weer. "We hopen de achterstand in de loop van de dag in te halen", zegt Dekelver.
Ook het depot van Delhaize in Ninove is nog steeds geblokkeerd. De supermarktketen levert van daaruit dranken en droge voeding aan zijn winkels. Het magazijn ligt sinds dinsdagavond zo goed als plat. De winkels hebben wel een buffervoorraad, maar die is niet overal even groot. Lege rekken lijken onvermijdelijk.
Ook distributiecentra van andere supermarkten worden geblokkeerd. Zo ook dat van Aldi in Turnhout en dat van Lidl in Marche-en-Famenne. In Henegouwen worden enkele Colruyt-depots geviseerd door de boeren.
-
De Croo: ‘Het moment om de blokkeringen op te heffen’
"Ik denk dat nu het moment is om de blokkeringen op te heffen", dat zegt eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) in De ochtend op Radio 1. "Het signaal is gegeven. Ze zijn op federaal en Europees niveau ontvangen. Ik zie dat Vlaanderen dat vandaag ook zal doen."
De Croo is niet van mening dat de ordediensten in ons land proactief hadden moeten optreden. In Frankrijk werden bijvoorbeeld pantserwagens ingezet om bepaalde wegen te vrijwaren van blokkades. "Onze aanpak is om met mensen in overleg te gaan. We zien dat er blokkeringen opgeheven worden op basis van goede discussies."
De eerste minister zegt dat landbouwers "voor een lasagne aan regels staan" met onder andere wetgeving rond pesticide, stikstof en de natuurherstelwet. "Er komt nog heel veel aan, misschien moeten we dat iets beter in de tijd spreiden. Bepaalde zaken, zoals de natuurherstelwet, zijn fors bijgestuurd en dan moeten we kijken hoe die exact geïmplementeerd worden."
"Ik ken geen enkele landbouwer die geen natuurliefhebber is. Ze willen rechtszekerheid en een verdienmodel. De opgekropte woede is naar buiten gekomen. Voor heel veel van hun bezorgdheden, die legitiem zijn, proberen we een oplossing te vinden."
-
Overzicht: hier is op dit moment verkeershinder
Het boerenprotest veroorzaakt ook op vrijdag op verschillende plaatsen verkeershinder. Vooral op de snelwegen tussen België en Nederland is het lang aanschuiven. De grensovergangen in Zandvliet, Meer en Postel zijn momenteel afgesloten. Een overzicht met de meest recente verkeersinformatie:
• Een blokkade op de A12 (Antwerpen - Bergen-op-Zoom) in Zandvliet veroorzaakt verkeershinder in beide richtingen. De weg is afgesloten in Stabroek. Hou rekening met forse vertragingen.
• Ook op de E19 (Antwerpen - Breda) vindt een boerenbetoging plaats. De weg is in beide richtingen versperd in Meer, waar je de snelweg moet verlaten. Het is er, richting Nederland, zo'n twee uur aanschuiven vanaf Loenhout.
• De E34 (Turnhout - Nederland) is versperd ter hoogte van de parking in Postel. De weg is er afgesloten.
• Er is nog steeds hinder door een blokkade op de E40 (Veurne - Jabbeke) in Oostduinkerke.
• Op de Brusselse buitenring is de weg weer vrij in Huizingen, maar wel afgesloten in Halle. De E429 in Halle is opnieuw vrij.
• De toegangswegen naar de haven van Zeebrugge zijn nog steeds versperd.
• In Henegouwen is de A7/E19 nog steeds afgesloten ter hoogte van Houdeng-Goegnies.
-
Bijna 2.000 vrachtwagens vast rond haven van Zeebrugge
Momenteel staan zo'n 2.000 vrachtwagens vast in en rond de haven van Zeebrugge en er komen er nog steeds bij. Gisteren werd het provinciaal rampenplan afgekondigd omdat het niet duidelijk is hoelang de boeren de invalswegen naar de haven nog zullen blokkeren. Dankzij het rampenplan kunnen gestrande chauffeurs worden opgevangen. Zo komen er foodtrucks te staan en wordt er extra sanitair voorzien.
Vrachtwagens die nog onderweg zijn naar de haven van Zeebrugge, worden omgeleid naar de luchthaven van Oostende, waar nog 1.000 vrachtwagens terechtkunnen. In de omgeving van de A11 zullen ook signalisatiewagens geplaatst worden om de situatie veiliger te maken.
De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, roept bestuurders op om de haven van Zeebrugge en de omgeving zoveel mogelijk te vermijden. Hij hoopt dat de blokkades snel worden beëindigd.
-
Enkel nog lichte verkeersproblemen door boerenprotest in Wallonië
Vrijdagochtend wordt het verkeer in drie provincies in het zuiden van het land nog steeds (licht) verstoord door betogingen van boeren. Dat meldt de federale politie. Het verkeer op de grote Waalse wegen en in Brussel lijkt echter relatief vlot te verlopen.
De snelweg A7/E19 naar Brussel blijft afgesloten ter hoogte van Hoog-Itter en er is een omleiding via de Ring naar Zaventem, zo meldde de federale politie rond 05.30 uur. Dezelfde route is afgesloten bij Nijvel richting Bergen, met een omleiding via de A54 richting Charleroi.
In de provincie Luxemburg is de toegang tot de Lidl-opslagplaats nog steeds geblokkeerd op het domein Aye, in de buurt van Marche-en-Famenne.
In Henegouwen zijn de Colruyt-depots geblokkeerd op de N57. Blokkades en vertragingen blijven ook mogelijk in de buurt van de Colruyt-vestiging in Halle en op de nabijgelegen A8.
Wat de door de betogers verstoorde wegen betreft, is de autosnelweg A7/E19 nog steeds afgesloten ter hoogte van Houdeng-Goegnies, met een omleiding naar de A15/E42 richting Luik. De federale verkeerspolitie adviseert automobilisten in de richting van Brussel om bij Charleroi de A54 te nemen.
Op de A501 bij Familleureux rijden voertuigen op een vrije rijstrook in beide richtingen.
Tot slot hebben boeren een wegblokkade opgeworpen bij Quiévrain op de N51.
-
Verschillende blokkades aan Nederlandse grens
Protesterende boeren blokkeren in de nacht van donderdag op vrijdag verschillende snelwegen in de buurt van de Nederlandse grens. Dat staat op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.
Zo is de A12 tussen Antwerpen en Bergen-op-Zoom in beide richtingen versperd in Zandvliet. De E19, die Antwerpen met onder meer Breda verbindt, is dan weer versperd ter hoogte van Meer in de richting van Antwerpen. De E34 tussen Turnhout en Eindhoven is tot slot geblokkeerd richting Turnhout ter hoogte van de parking van Postel.
Een fotograaf van het Nederlandse persagentschap ANP, die aan de grensovergang van de E34 staat, meldde dat meer dan vijftig tractoren rond 23.30 uur vanaf een parkeerplaats aan de Belgische kant de E34 opreden. De meeste actievoerders komen uit België, maar er zijn ook enkele Nederlandse boeren bij.
Vanuit Bergeijk zijn bovendien Nederlandse boeren met tractors naar de grensovergang gereden om zich bij de Belgen aan te sluiten. Volgens de initiatiefnemer gaat het om zo'n 30 à 35 sympathisanten van de Belgische boeren.
De Nederlandse Rijkswaterstaat meldt nog dat de A76 tussen de Belgische grens en Geleen, in Nederlands-Limburg, afgesloten is. Bij die grensovergang tussen Maasmechelen en Stein waren eerder al boerenprotesten aangekondigd.
-
Blokkade aan ArcelorMittal Gent opgeheven
De blokkade van de toegangswegen naar het bedrijf ArcelorMittal in Gent is opgeheven. Dat bevestigt de politiezone Puyenbroeck.
Donderdagavond hebben boze boeren de verschillende toegangswegen van ArcelorMittal Gent geblokkeerd. Een tijdlang kon niemand meer binnen of buiten. Maar de blokkade is opgeheven, klinkt het bij de politie.
Op de R4 ter hoogte van Zelzate-Oost is de weg wel nog versperd. "Er zijn nog een honderdtal personen aanwezig en er staan daar nog ongeveer 50 tractoren op het rondpunt", zegt een woordvoerder bij de politiezone Puyenbroeck.
Sinds donderdagmorgen 11.00 uur ongeveer blokkeren de boeren het rondpunt aan ArcelorMittal Gent. In de Gentse haven was er donderdag ook al protest aan de turborotonde aan de Euro-Silo. Die is sinds donderdagnamiddag opnieuw vrij voor alle verkeer.
-
Beverentunnel weer vrijgegeven, tractoren trekken weg langs E34
De R2 in het Antwerpse havengebied is donderdagavond weer vrijgegeven richting Nederland. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De landbouwers die er protesteerden, zijn met hun tractoren weggetrokken langs de E34.
-
Productie Volvo Cars Gent ligt gedeeltelijk stil door boerenprotest
De productie in Volvo Cars Gent ligt gedeeltelijk stil omdat bepaalde stukken ontbreken. Die stukken liggen op vrachtwagens die vaststaan door boerenprotest in Zeebrugge, klinkt het bij Volvo Cars Gent.
Door de boerenprotesten staan duizenden vrachtwagens vast in de regio van Zeebrugge. Dat heeft gevolgen voor onder andere de productie bij Volvo Cars in Gent. De nachtploeg kan daar gedeeltelijk niet aan het werk omdat cruciale stukken ontbreken.
In Oost-Vlaanderen is er nu enkel nog hinder op de R4 ter hoogte van Zelzate-Oost. Aan Arcelor Mittal is de weg nog volledig versperd. De Gentse turborotonde aan Euro-Silo is sinds donderdagnamiddag opnieuw vrij voor alle verkeer.
-
Toegang ArcelorMittal Gent geblokkeerd door boerenprotest
Protesterende boeren willen alle wegen naar ArcelorMittal in Gent versperren. Dat bevestigt de politiezone Puyenbroeck.
Sinds donderdagmorgen 11.00 uur ongeveer blokkeren de boeren het rondpunt aan ArcelorMittal Gent. Nu lijken ze van plan alle toegangswegen naar het bedrijf te versperren. "We hebben alle toegangen naar de site geblokkeerd", klinkt het bij de protesterende boeren. "Niemand kan meer binnen en buiten."
Dat is inderdaad hun bedoeling, zegt een woordvoerder bij de Politiezone Puyenbroeck. "Maar het blijft een individueel optreden. Het is niet duidelijk wat ze van plan zijn. Dat maakt het moeilijk werken voor ons."
-
Meeste verkeershinder afgelopen
Op de meeste plaatsen in Vlaanderen en Brussel verloopt het verkeer ondertussen weer vlot. Veel landbouwers zijn ondertussen terug naar huis gekeerd en hebben hun blokkades opgeheven. Waar er nog colonnes tractoren op de snelwegen rijden is er wel nog traag verkeer.
-
Antwerpse ring volledig afgesloten
Op de R2 door het Antwerpse havengebied hebben protesterende landbouwers de Beverentunnel richting Nederland versperd. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat om de colonne tractoren die eerder op de avond vanuit Lummen over de E313 naar Antwerpen trok en de hele Antwerpse ring overstak naar de Waaslandhaven.
Het Verkeerscentrum raadt bestuurders aan om de omgeving van de R2 richting Nederland te vermijden. Vanuit het Waasland rij je beter om via de Antwerpse ring (R1) door de Kennedytunnel.
Ook op de E40 van Brussel naar Leuven is er nog sterke hinder, daar verloopt het verkeer stapvoets tot stilstaand door een colonne tractoren richting Luik.
Qua filezwaarte viel het donderdagavond mee, met rond 17.30 uur zowat 120 kilometer file, wat gemiddeld was voor een donderdagavond. Maar toch zijn er heel wat plaatsen waar grote problemen zijn door het boerenprotest.
In Oost-Vlaanderen zijn de boeren vertrokken aan de Gentse turborotonde, maar is de R4 ter hoogte van Zelzate-Oost wel volledig versperd. In Limburg is er geen hinder.
In West-Vlaanderen is de E40 richting Oostduinkerke versperd, maar bestuurders kunnen daar wel de op- en afrit nemen om voorbij de blokkades te komen. Ook de E17 richting Frankrijk ter hoogte van Moeskroen is versperd, net zoals de afritten Brugge-Noord en Brugge-Zeehaven op de A11.
De hinder is het grootst in Vlaams-Brabant. In Jette is de binnenring vrijgemaakt, maar de problemen doen er zich nu voor op de buitenring ter hoogte van Groot-Bijgaarden. Ook de bestaande blokkade op de binnen- en buitenring in Halle is nog steeds aan de gang. Er is intussen ook een nieuwe blokkade richting de E411 Namen ter hoogte van Leonard, waardoor het verkeer daar ook versperd is.
-
Boeren duiken nu op bij depot Aldi in Heusden-Zolder
Bij het distributiecentrum van Aldi in Heusden-Zolder, in de provincie Limburg, zijn donderdagavond actievoerende boeren opgedoken. Eerder op de dag waren er in de provincie al acties bij een winkel van Colruyt in Hasselt en een depot van Lidl in Genk.
De boeren viseren de laatste dagen verschillende magazijnen van warenhuisketens. Op sommige plaatsen duurt de blokkade al vier dagen. Hoe langer de blokkades duren, hoe meer kans op lege rekken.
Vandaag kondigde ook de Franstalige federatie voor jonge landbouwers - FJA - nog aan dat ze haar acties zal voortzetten en zich zal richten op de distributiecentra van warenhuisketens. Dat zei voorzitter Florian Poncelet na een ontmoeting met Europese functionarissen die werd omschreven als "teleurstellend".
"Ze hebben 50 miljard euro voor Oekraïne gevonden, maar niet één miljard voor landbouw", klaagde de jonge boer.
-
Politie ontruimt Luxemburgplein Brussel met waterkanon
De politie heeft vanavond op het Luxemburgplein in Brussel het waterkanon ingezet om de laatste landbouwers op het plein aan te manen te vertrekken.
De meeste boeren hebben Brussel ondertussen verlaten, en op de meeste plaatsen is de rust weergekeerd.
-
Bestuurder overleden bij nieuw ongeval op E40: 'Politie onderzoekt verband met boerenprotest'
Op de E40 richting Brussel is ter hoogte van Ternat een bestuurder overleden toen hij rond 16.30 uur met zijn bestelwagen inreed op de staart van een file tussen Ternat en Groot-Bijgaarden. Dat meldt Het Nieuwsblad. "De file die er stond is vermoedelijk een gevolg van de protestactie van de landbouwers op de R0 in Zellik", zegt de federale politie.
Het parket heeft een verkeersdeskundige en een wetsdokter aangesteld, schrijft ook Het Laatste Nieuws. De cabine van de bestelwagen is volledig onder de vrachtwagen terechtgekomen, zegt Ingrid Moriau van het parket Halle-Vilvoorde.
-
Franstalige federatie voor jonge landbouwers zet door en richt zich op distributiecentra
De Franstalige federatie voor jonge landbouwers FJA zal haar acties voortzetten en zich richten op de distributiecentra van warenhuisketens. Dat heeft voorzitter Florian Poncelet donderdag gezegd na een actiedag in Brussel en een ontmoeting met Europese functionarissen die werd omschreven als "teleurstellend".
"We zijn erg teleurgesteld. Er is naar ons geluisterd, maar we hebben geen enkele reactie gekregen. Niets", zei Poncelet na een vergadering op het kabinet van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad.
"Ze hebben 50 miljard euro voor Oekraïne gevonden, maar niet één miljard voor landbouw", klaagde de jonge boer.
Ongeveer 1.300 tractoren en enkele duizenden boeren verzamelden zich donderdag in de hoofdstad en de Europese wijk om hun eisen te laten horen, zoals eerlijke prijzen voor boeren, minder bureaucratie en meer flexibiliteit bij het toepassen van milieunormen, een einde aan vrijhandelsovereenkomsten zoals Mercosur.
Toen honderden tractoren aan het eind van de middag Brussel verlieten, zei Poncelet dat de demonstratie "goed was verlopen", zonder noemenswaardige incidenten.
"Onze vastberadenheid is vanavond nog groter dan vanochtend", besluit Poncelet.
-
▶ Na de betoging, de uittocht: boeren verlaten Brussel
-
Vrachtwagens richting haven Zeebrugge worden omgeleid naar parking luchthaven Oostende
De vrachtwagens die nog richting de haven van Zeebrugge moeten, zullen worden omgeleid naar de parking van de luchthaven van Oostende. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé donderdagavond gemeld na overleg over het provinciaal rampenplan. Verder worden ook maatregelen genomen rond catering en sanitair in de omgeving van de Zeebrugse haven.
Door de boerenprotesten staan duizenden vrachtwagens vast in de regio van Zeebrugge. Intussen raken de standplaatsen voor vrachtwagens stilaan vol, daarom werd donderdag het provinciaal rampenplan afgekondigd. Na overleg met de betrokken diensten zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo zullen vrachtwagens die nog richting de haven van Zeebrugge moeten, worden omgeleid naar de luchthaven van Oostende. Daar is nog ruimte voor 1.000 vrachtwagens.
Verder wordt de omgeving van de A11 veiliger gemaakt met signalisatiewagens. In de buurt van de haven zullen foodtrucks worden ingelegd die voor catering voor gestrande vrachtwagenchauffeurs moet zorgen. Verder wordt ook voorzien in extra sanitair. Verder zullen ook de dynamische verkeersborden worden ingezet om de situatie veiliger te maken.
De gouverneur roept bestuurders intussen op om de omgeving van de haven te vermijden.
-
Verkeer stilgelegd op Brusselse buitenring
Op de Brusselse buitenring ter hoogte van Jette wordt het verkeer volledig stilgelegd door tractoren op de snelweg. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.
Ook op de ring richting de E411 naar Namen "n is er geen doorkomen aan", klinkt het. "Al het verkeer is stilgelegd ter hoogte van het Leonard-kruispunt."
Op de Antwerpse ring is er vooral hinder in de richting van Gent door een colonne tractoren. Ook op de E313 staat er daardoor een lange file vanaf Massenhoven.
-
De Croo vraagt om 'boerenverstand' te gebruiken
Premier Alexander De Croo heeft donderdag na afloop van de Europese top bij de protesterende landbouwers aangedrongen om hun "boerenverstand" te gebruiken en af te zien van geweld tegen de politie en van vandalisme.
"Ik vraag aan iedereen om zijn boerenverstand te gebruiken en te stoppen met onze hoofdstad op stelten te zetten, en vooral om de brede steun die vandaag bij de bevolking bestaat niet te verliezen", verklaarde De Croo.
De Croo beklemtoonde dat een groot deel van de bezorgdheden van de landbouwers "absoluut legitiem" zijn en dat de Europese en nationale beleidsmakers ook bereid zijn om te luisteren en om maatregelen te nemen. Zo heeft de premier, samen met de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en met zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte, na de top een ontmoeting met een Europese landbouwersdelegatie.
-
Partijen spelen elkaar zwartepiet toe in de Kamer
Verschillende partijen in de Kamer wijzen elkaar met de beschuldigende vinger aan voor de problemen waar de boeren vandaag mee kampen. Minister van Landbouw David Clarinval (MR) kondigde enkele initiatieven aan om aan een aantal grieven van de boeren tegemoet te komen, maar die werden niet altijd met veel enthousiasme onthaald in het halfrond.
Kim Buyst (Groen) verweet cd&v, Open Vld en Vlaams Belang dat ze voor het Europees landbouwbeleid hebben gestemd. Marianne Verhaert (Open Vld) kaatste de bal terug: "Wie altijd de natuur blind op de eerste plaats zet, moet niet verwonderd zijn dat de landbouwers zich misdeeld voelen", luidde het.
Barbara Pas (Vlaams Belang) wreef alle andere partijen aan dat ze voor de Green Deal hebben gestemd, terwijl Raoul Hedebouw (PVDA) vond dat de liberalen zich te veel voor de kar van de monopolisten laten spannen. "Veel gehakketak", oordeelde Peter De Roover (N-VA). Hij riep op tot maatregelen om de positie van de boeren tegenover de andere spelers te versterken.
Veel aandacht ging naar het Mercosur-akkoord. Dat is het handelsakkoord met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay waarover Europa al lang onderhandelt. De Waalse regering verklaarde woensdag carrément tegen dat akkoord te zijn. In de Kamer willen de groenen het ook liever in de vuilbak zien belanden, terwijl Wouter Beke (cd&v) en Vicky Reynaert (Vooruit) een lans breken voor duidelijke aanpassingen aan de tekst. Die moeten gaan over sociale normen, landbouwvoorwaarden en klimaatnormen.
In zijn antwoord plaatste minister Clarinval een werkgroep in het verschiet die werk moet maken van minder administratieve procedures, net als een taskforce die zich moet buigen over de eerlijke verloning - naar het beeld van de "taskforce Oekraïne". "Zonder ernstige spiegelclausule om het landbouwluik te beschermen, zie ik geen akkoord komen over het vrijhandelsakkoord", aldus nog de minister over het Mercosur-akkoord.
"Wij willen een politiek antwoord, en u gaf een bureaucratisch antwoord", reageerde Christophe Lacroix (PS). Kim Buyst had het over "een beetje gemorrel in de marge."
-
Overzicht: waar is er nu hinder?
Het Klaverblad van Lummen is weer vrij, nadat boeren het vanochtend sinds 7 uur blokkeerden. Een colonne tractoren is nu onderweg naar Antwerpen via de E313 en bevindt zich ter hoogte van de parking van Ranst, met lange files tot gevolg. Mogelijk zal er actie gevoerd worden op de Antwerpse ring tijdens de avondspits.
Ook op de Brusselse buitenring is het verkeer verstoord door landbouwers die het centrum van Brussel momenteel verlaten. Daardoor is er hinder ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde.
Het Verkeerscentrum waarschuwt ook voor hinder richting Leuven. Daar rijdt eveneens een traagrijdende colonne, op dit moment ter hoogte van St-Stevens-Woluwe.
In Rekkem blokkeren landbouwers intussen de grensovergang met Frankrijk. Dat bevestigt de federale politie. De E17 is er in beide richtingen afgesloten. De politie waarschuwt voor hinder en mogelijke files.
-
Boeren op bezoek bij De Croo, Von der Leyen en Rutte
De Belgische premier Alexander De Croo (Open Vld) is samen met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Nederlands demissionair premier Mark Rutte begonnen aan een gesprek met onder meer de Belgische boerenbond.
Von der Leyen verklaarde voor aanvang van het gesprek dat Europa vastbesloten is de "administratieve last" voor landbouwers te verminderen. "We gaan samen met het Belgische voorzitterschap een voorstel uitwerken", aldus de Commissievoorzitter.
-
Boeren vertrekken bij Lidl-distributiecentrum Genk
De protesterende boeren bij het distributiecentrum van Lidl in Genk zijn er weer vertrokken. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Volgens Lidl heeft er "een constructief gesprek" plaatsgevonden met de actievoerders.
De boeren viseren de laatste dagen verschillende depots van warenhuisketens. Op sommige plaatsen duurt de blokkade al vier dagen. Zo is het distributiecentrum van Lidl in Marche-en-Famenne intussen al vier dagen geblokkeerd. Woensdag was er ook een actie bij het depot van Lidl in Wevelgem.
-
West-Vlaanderen kondigt provinciaal rampenplan af voor gestrande vrachtwagens in Zeebrugge
In West-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan afgekondigd naar aanleiding van het boerenprotest in Zeebrugge. Dat heeft gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé donderdag gemeld.
In Zeebrugge stranden steeds meer vrachtwagens en daar is bijna geen ruimte meer voor. De gouverneur zit donderdag nog samen met de betrokken diensten om een actieplan uit te werken met alternatieven rond stelplaatsen en voedselbedeling.
-
Twee grootste Franse boerenorganisaties roepen leden op blokkades op te heffen
De leider van een van de belangrijkste Franse boerenorganisaties heeft donderdag een oproep gedaan om de wegversperringen in alle landen op te heffen. Dat gebeurde nadat de Franse regering een nieuwe bundel maatregelen had aangekondigd om de grievendie door boeren waren geuit tijdens twee weken van protesten, aan te pakken (zie bericht hieronder).
Tijdens een persconferentie in Parijs zei Arnaud Gaillot van de Jonge Boeren (Jeunes Agriculteurs) dat hij voorstander is van andere vormen van protesten. Samen met de voorzitter van de organisatie FNSEA riep hij "de leden op om de blokkades op te heffen". Volgens Gaillot heeft de regering naar de boeren geluisterd en moeten er nu daden volgen op de aankondigingen.
Het is voorlopig onduidelijk of boeren die tientallen snelwegen en logistieke knooppunten in het hele land blokkeren, gehoor zullen geven aan de oproep.
-
Opnieuw ernstig ongeval in file door blokkade
Op de E17 richting Frankrijk is donderdag rond 14 uur een zwaar ongeval gebeurd in de staart van de file ten gevolge van het boerenprotest. Dat bevestigt de federale politie. Een bestelwagen reed er in op een vrachtwagen die in de file stond. Het verkeer moet er over de parallelbaan.
De bestuurder van de bestelwagen reed vermoedelijk in op de staart van de file en zat gekneld in zijn wagen. Hij werd bevrijd door de hulpdiensten en is in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis.
Voor zover bekend, gaat het om het derde ongeval bij de verschillende boerenprotesten donderdag.
-
Franse premier wil 'voedselsoevereiniteit' in wet vastleggen
De Franse premier Gabriel Attal heeft donderdag een reeks maatregelen voor de landbouwsector aangekondigd. Hij reageert daarmee op het aanhoudende boerenprotest in het land. Attal wil onder meer 'voedselsoevereniteit' in de wetgeving laten vastleggen, zo heeft hij meegedeeld op een persconferentie.
Attal wil ook maatregelen nemen om het inkomen van de landbouwers te beschermen. Er wordt daarbovenop ook een bedrag van 150 miljoen euro voorzien om veehouders op fiscaal en sociaal vlak te steunen.
Voorts wil hij de import van fruit en groenten verhinderen, indien die producten behandeld zijn met het in Europa verboden bestrijdingsmiddel thiacloprid. Het Franse programma dat het gebruik van pesticiden moet terugdringen, zal dan weer on hold worden gezet.
Attal wil ook dat er op Europees niveau een duidelijke wetgeving komt om vast te leggen wat 'laboratoriumvlees' is. "Dat stemt niet overeen met onze opvatting van voedsel."
-
Zes mensen opgepakt in Brussel, eerste tractoren vertrekken van Luxemburgplein
In Brussel zijn al zes personen opgepakt tijdens het boerenprotest. "Het gaat om vier administratieve aanhoudingen en twee gerechtelijke", zegt commissaris Christophe Servais. "Voor welke feiten, kunnen we voorlopig niet meegeven. De situatie op het terrein is momenteel rustig en enkele tractoren zijn al vertrokken uit de Europese wijk. Het is niet duidelijk of ze huiswaarts keren of zich naar elders in de hoofdstad verplaatsen."
-
In beeld: Minstens 1.300 tractoren in Brussel, enkele schermutselingen met politie
De boeren zijn sinds woensdagavond in groten getale afgezakt naar Brussel om er hun eisen kracht bij te zetten in de marge van een Europese top. De politie telde tot nog toe minstens 1.300 tractoren in de Europese wijk en omgeving. Het kwam ook tot enkele schermutselingen met de politie, maar rond de middag was de rust weergekeerd.
-
Boeren dringen distributiecentrum Lidl in Genk binnen
Boeren zijn het distributiecentrum van Lidl in Genk binnengedrongen, zegt het bedrijf. Colruyt heeft ondertussen uit veiligheidsoverwegingen beslist twee winkels te sluiten, in Hasselt en Marche-en-Famenne.
Volgens een woordvoerster van Colruyt doken bij de winkel in Hasselt een vijftiental tractoren op. De toestand dreigde te escaleren en de politie kwam ter plaatse. De directie besloot daarop om de winkel te sluiten voor de rest van de dag.
Sectorfederatie Comeos vraagt dat de overheid optreedt tegen de actievoerders.
-
Minister Brouns na vijf minuten al vertrokken in Lummen
Een deel van de boeren op het klaverblad in Lummen is – zoals ze hadden gezegd – om 14 uur vertrokken. Het grootste deel van de tractoren staat er nog. Dat zegt de Lokale Politie Limburg Regio Hoofdstad.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is inmiddels alweer vertrokken. Hij zou er een vijftal minuten geweest zijn en heeft kort gezegd dat hij de landbouw blijft steunen.
-
Algemeen Boerensyndicaat blijft 'zolang als nodig' actievoeren
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is niet van plan de protestacties te stoppen zonder resultaat. Als er vrijdag niets uit het overleg met de Vlaamse regering komt, gaan de acties volgende week door. Dat heeft ABS-voorzitter Hendrik Vandamme woensdagvoormiddag gezegd tijdens de boerenblokkade in Gent.
De Vlaamse regering zit vrijdagochtend samen met een delegatie van de boerenorganisaties. Tegen de achtergrond van blokkades en protesten gingen verschillende landbouworganisaties (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Groene Kring en Jong ABS) woensdag al langs bij het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). De land- en tuinbouwers zijn teleurgesteld en vragen rechtszekerheid en toekomstperspectief. "Als er geen antwoord komt, gaan we verder", aldus Vandamme.
-
Tijsmanstunnel op Antwerpse R2 geblokkeerd richting Gent
In het Antwerpse havengebied is de Tijsmanstunnel op de R2 versperd richting Gent. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat opnieuw om een protestactie van landbouwers. Ook woensdag was er al heel wat hinder door het boerenprotest.
Wie vanuit het noorden van Antwerpen in de richting van Gent wil, moet nu omrijden via de Antwerpse ring (R1).
-
Brouns naar het klaverblad van Lummen voor gesprek met boeren: verkeerswisselaar wellicht langer gesloten
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is zonet aangekomen in Lummen waar hij een ontmoeting zal hebben met de boeren die daar het klaverblad bezetten. Dat is nog steeds afgesloten voor al het verkeer.
Het is niet de eerste keer dat Jo Brouns met de misnoegde landbouwers praat. Dat deed hij ook donderdagochtend tijdens een protestactie op de Gentse binnenring waarbij het Europees landbouwbeleid op de korrel werd genomen. "Er is nood aan meer waardering voor en vertrouwen in landbouwers", zo liet Brouns daarbij optekenen.
De boeren bezetten momenteel de vier armen van de verkeerswisselaar in Lummen. De politie sloot dat na de ochtendspits volledig af voor het verkeer. Normaal zouden de boeren de verkeerswisselaar omstreeks 14.00 uur opnieuw vrijgeven. Door het bezoek van Brouns, die rond 13.50 uur in Lummen arriveerde, zal dat wellicht later het geval zijn.
-
Nu u hier toch bent...
Elke dag opnieuw staat De Morgen voor u klaar. Met een abonnement krijgt u niet alleen toegang tot al onze onderscheidende verhalen, natuurlijk ook die over het boerenprotest, maar steunt u ook onze prijswinnende journalistiek. Word daarom nu lid van De Morgen, al vanaf 2 euro per week.
-
In beeld: een halve dag boerenprotest in de Europese wijk
-
Vrachtwagen rijdt in op staart van file aan klaverblad Lummen, chauffeur in levensgevaar
Een vrachtwagen is donderdagmiddag ingereden op een andere truck in de staart van de file op de E313 die ontstaan is na het afsluiten het klaverblad in Lummen door het boerenprotest. De chauffeur raakte ernstig gewond en is in levensgevaar. Dat heeft de federale politie gemeld.
Het ongeval vond plaats op de E313 richting Antwerpen ter hoogte van de afrit 26 bis Industrie Zolder-Lummen. De federale politie maant aan tot voorzichtigheid in de buurt van de protesten.
-
Boeren blijven supermarktdepots blokkeren
Op verschillende plaatsen in België blijven boeren distributiecentra van supermarkten blokkeren, soms al voor de vierde dag op rij.
Bij Colruyt zijn er problemen bij centra in Woelingen, Gellingen en Halle. De supermarktketen kampt er met aanzienlijke verstoringen in de verdeling van producten naar de winkels. "De actievoerders laten geen vrachtwagens binnen of vertrekken van de site. We hebben geen zicht op hoe lang deze acties zullen aanhouden", zegt het bedrijf.
Lege winkelrekken
Er is wel nog voorraad in de winkels, maar na een tijdje wordt het onvermijdbaar dat er gaten vallen in de rekken. Wanneer dat zal gebeuren, is volgens Colruyt moeilijk te zeggen omdat voorraden verschillen van winkel tot winkel. Colruyt zegt de bezorgdheden van de boeren te begrijpen, maar vindt de blokkades geen oplossing.
Bij Lidl blijft het distributiecentrum in Marche-en-Famenne, in de provincie Luxemburg, geblokkeerd. Net als woensdag staan de boeren wel toe dat een vrachtwagen goederen komt halen voor de Voedselbanken. Toch dreigen volgens woordvoerster Isabelle Colbrandt grote volumes voedsel in de vuilnisbak te belanden.
Bij Aldi blokkeren boeren al sinds de nacht van zondag op maandag een depot in Vaux-sur-Sûre, ook in de provincie Luxemburg. Ook in Gembloers in Namen staan boeren aan een Aldi-depot. Woordvoerder Jason Sevestre zegt dat er een impact is op de winkels. "In sommige winkels kan het zijn dat er tekorten zijn van bepaalde producten. Hoe langer de blokkade duurt, hoe groter de impact."
Bij Delhaize blokkeren de boeren al sinds dinsdagavond een distributiecentrum in Ninove, van waaruit vooral dranken naar de winkels worden vervoerd. Woensdagavond was ook het grootste depot van Delhaize, in Zellik, gedurende enkele uren geblokkeerd. Rond middernacht vertrokken de boeren er zelf weer.
-
Vlaamse kermis in Europese wijk: broodjes, bier en muziek
De rust op het Luxemburgplein is donderdagmiddag enigszins teruggekeerd. Broodjes worden bovengehaald, bakken bier aangesleept. Het bekogelen van de politie is gestaakt. De muziek wordt opgezet en speeches worden gehouden.
Intussen duiken ook Palestijnse vlaggen op. Het plein zelf is veranderd in een puinhoop. Paletten en banden worden nog steeds opgestookt. Op beelden is te zien hoe rook boven het plein hangt.
-
Boeren blokkeren omgeving van BASF in Antwerpse haven
Verschillende tractoren blijven donderdagmiddag de omgeving van het Duitse chemiebedrijf BASF in het noorden van de Antwerpse haven blokkeren. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Ook woensdag waren er in de haven al diverse blokkades.
De boeren focussen donderdag niet meer op de Waaslandhaven zoals woensdag, maar op de omgeving van de Noordlandbrug, de Berendrechtsluis en de Zandvlietsluis. Dat zijn belangrijke knoopunten vlak bij de grens met Nederland. Personenwagens worden met mondjesmaat doorgelaten, vrachtwagens niet.
"Een deel van ons personeel kan niet komen", klinkt het bij BASF. "Vooral het niet doorlaten van de vrachtwagens is een probleem. We hebben begrip voor de zorgen van de boeren, maar niet voor deze actie."
-
In beeld: het boerenprotest in de Europese wijk
-
Landbouwers viseren Gentse haven met blokkade op twee plaatsen aan R4
In de Gentse haven hebben protesterende boeren zowel de turborotonde aan de R4 in het zuiden van het havengebied en de rotonde in Zelzate ter hoogte van ArcelorMittal geblokkeerd. Dat melden de lokale politie en het Vlaams Verkeerscentrum.
Er staan rond 11.30 uur files in beide richtingen op de R4 (John F. Kennedylaan) en ook op de E34 ter hoogte van Zelzate is er verkeershinder. Aan de turborotonde is de doorgang volledig geblokkeerd. De hulpdiensten vragen om de omgeving te vermijden.
Eerder raakte bekend dat het boerenprotest op de Gentse stadsring R40 stilaan ten einde loopt (zie vorig bericht). De eerste tractoren hebben de stadsring verlaten, schrijft de lokale politie op X.
-
Uittocht tractoren in Gent begonnen: 'Er zal veel verkeershinder zijn op de gehele R40'
Op de Gentse stadsring R40 loopt het boerenprotest op zijn einde. Volgens de lokale politie zijn de boeren aan de uittocht begonnen. Op dit moment is de R40-Godshuizenlaan en R40-IJzerlaan opnieuw vrij. De politie waarschuwt voor verkeershinder op de gehele R40.
-
Metrostation Park in Brussel afgesloten
Door het boerenprotest is het metrostation Park in Brussel afgesloten. Dat meldt de MIVB op X. De toegang is afgesloten op politiebevel. Het station ligt aan de Wetstraat, op een honderdtal meter van het federale Parlement.
De MIVB had eerder opgeroepen om zo veel mogelijk het (pre)metronetwerk te gebruiken voor verplaatsingen in de hoofdstad.
-
Premier De Croo: 'Boeren moeten deel uitmaken van de discussie'
In de marge van de Europese top in Brussel heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) steun uitgesproken voor de Europese boeren. "Ze hebben ongelofelijke inspanningen geleverd de afgelopen jaren. Ze hebben zich aangepast aan de nieuwe standaarden die we hebben", citeert nieuwssite Politico De Croo. "We moeten ervoor zorgen dat ze deel uitmaken van de discussie."
De Franse president Emmanuel Macron heeft, volgens Politico, voor de start van de Europese Raad dan weer een gesprek met Ursula von der Leyden, de voorzitter van de Europese Commissie. Zij zorgde woensdag al voor een eerste versoepelingen van de EU-landbouwregels. Macron wil dat de EU hem helpt om boze boeren in zijn land te kalmeren.
-
Zwaargewonde bij aanrijding in Brugge in file boerenprotest
In Brugge is donderdagochtend een verkeersongeval gebeurd op de Expresweg. Een wagen reed daar in op een file die was ontstaan door het boerenprotest. Bij de politie bevestigen ze dat er twee gewonden vielen, waaronder één iemand zwaargewond was.
-
Blokkades rond Zeebrugse haven houden stand
De blokkades in Zeebrugge blijven dezelfde als de afgelopen dagen. Er staan tractoren opgesteld aan de Koffieweg, het afrittencomplex van de A11 aan de Alfred Ronsestraat en de Kustlaan. Ook de afritten Zeebrugge en Brugge-Zeehaven op de A11 blijven afgesloten.
Het is volgens de politie voorlopig onduidelijk hoe lang de blokkades aan Zeebrugge zullen blijven staan. "Veel zal afhangen van wat er in Brussel op de Europese top en in Gent op het symposium over de Europese landbouw wordt besproken", klinkt het. Vrachtwagens die vast staan richting de haven worden opgelijnd op pechstroken en op enkele rijstroken. Ook in Blankenberge en richting Knokke-Heist worden al vrachtwagens opgelijnd.
-
Boeren zullen geen LEZ-boete krijgen in Gent
De boeren die in Gent de binnenring blokkeren, zullen geen boete krijgen omdat ze de lage-emissiezone zijn ingereden. Ook niet indien hun tractor erg vervuilend is. Bij omleidingen geldt een uitzonderingsregime, geeft burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) mee.
"Boeren zullen geen LEZ-boete krijgen, de tractoren zijn immers onder politiebegeleiding naar het Sint-Pietersplein geleid. Wanneer de politie een omleiding beveelt, dan gaat dat boven autovrij gebied en de LEZ. Er zullen voor die situaties dus geen boetes gegeven worden. De boeren hoeven zich hierover dus geen zorgen te maken."
-
Boeren proberen politieversperring Europees Parlement te doorbreken
Betogende boeren proberen rond 10.30 uur de politieversperring te doorbreken aan het Europees Parlement, zo meldt persagentschap Belga. De politie antwoordt met de brandslang. Er worden ook weer projectielen naar de politie gegooid.
Betogers gooiden met allerhande straatmeubilair. Een enkeling probeert de versperring van de politie weg te trekken. Daarbij zette de politie even traangas in. De politie houdt betogers momenteel op veilige afstand met brandslangen.
-
Verschillende tunnels afgesloten in hoofdstad
Omstreeks 10.00 uur is er nog steeds hinder op verschillende plaatsen in de hoofdstad.
Naast de Europese wijk die ontoegankelijk is vanaf de Wetstraat tot de Belliardtunnel, is ook de Tervurentunnel in de richting van het centrum gesloten. Hetzelfde geldt voor de Belliardtunnel in de richting van de E40. Brussel Mobiliteit meldt verder omstreeks 10.50 uur ook hinder ter hoogte van het Troonplein.
Daarnaast is er ook hinder op de E411 tussen Overijse en Oudergem, vooral rond het Leonardkruispunt, en is de E19 richting Brussel afgesloten ter hoogte van Hoog-Itter, en in Nijvel richting Bergen.
-
Politie bekogeld met eieren en bierflesjes, standbeeld gedeeltelijk vernield
Op het Luxemburgplein in Brussel blijven boze boeren de toegang tot het Europees Parlement bekogelen met eieren en lege bierflesjes. De grond ligt bezaaid met stro en mest.
De brandjes die worden gesticht veroorzaken grote rookwolken, maar worden snel geblust door de politie. Die blijft vooralsnog op de achtergrond.
Eerder deze ochtend staken boeren vuurwerk af op het plein. Ook hebben actievoerders een standbeeld op het Luxemburgplein gedeeltelijk vernield (zie vorige berichtgeving). Volgens Het Laatste Nieuws hebben actievoerders ook nog een boom in brand gestoken.
-
Politie telt 1.300 tractoren in Brussel, ruim 400 tractoren op Gentse stadsring
In de straten rond het Europees Parlement hebben zich omstreeks 10 uur 1.300 tractoren verzameld. Dat meldt de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene op X. Het gaat voornamelijk om boeren uit het zuiden van het land, maar ook uit Vlaanderen en het buitenland.
In Gent zijn dan weer meer dan 400 tractoren geteld op de Gentse stadsring. Dat meldt de lokale politie. "Met de hulp van de politiehelikopter hebben we momenteel (9.30 uur, red.) 412 tractoren geteld", zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.
"De actie verloopt rustig. Er zijn vooraf afspraken gemaakt en de boeren houden zich daaraan. Ze volgen zeer gedisciplineerd de richtlijnen op. Ze tonen ook respect voor andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers." Er worden geen vuren gestookt en er staat net als op de E40 woensdag een mobiel frietkraam.
De stadsring blijft versperd in beide richtingen vanaf het kruispunt IJzerlaan-Kortrijksesesteenweg tot aan het kruispunt Maartelaarslaan-Groot-Brittanniëlaan.
-
In beeld: boerenprotest in de Europese wijk
-
Europese wijk: deel monument op Luxemburgplein van sokkel gehaald
Een deel van het monument ter ere van John Cockerill op het Luxemburgplein in Elsene is van zijn sokkel gehaald. Dat heeft een fotograaf van Belga ter plaatse vastgesteld. Het gaat om het standbeeld van de mecanicien Beaufort, een van de vier arbeiders die zijn afgebeeld rond het monument van de voormalige Belgisch-Britse industrieel.
Het standbeeld werd op de grond achtergelaten, omringd door brandende pallets, zo stelde persagentschap Belga vast.
Het Luxemburgplein, in de omgeving van het Europees Parlement, vormt donderdag het hart van de boerenbetoging. Duizend tractoren zijn vanuit alle hoeken van het land en het buitenland naar de hoofdstad afgezakt. De landbouwers willen daarmee hun ongenoegen uiten over onder meer de vrijhandelsakkoorden, de administratieve rompslomp, te strenge Europese normen en te lage prijzen.
Het monument ter ere van John Cockerill werd in 1872 gemaakt door beeldhouwer Armand Cattier en brengt hulde aan een van de pioniers van de staalindustrie in België, net als aan de arbeiders van de sector. Die worden vertegenwoordigd door de vier bronzen beelden die rond de industrieel werden geplaatst.
De schepen van Erfgoed van Elsene, Yves Rouyet, zal ter plaatse gaan om de schade vast te stellen, meldt hij aan Belga.
-
Overzicht: hier is op dit moment verkeershinder
Ondanks de (filter)blokkades van de boeren blijft het aantal filekilometers op de Vlaamse snelwegen donderdagochtend beperkt. Rond 8.15 uur meldde het Vlaams Verkeerscentrum 54 kilometer file.
Op normale weekdagen is volgens de statistieken van het Verkeerscentrum rond die tijd gemiddeld 110 tot 200 kilometer file te verwachten. In uitzonderlijke gevallen kan dat zelfs oplopen tot 250 kilometer. Volgens Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn als gevolg van het boerenprotest donderdagochtend mogelijk minder mensen met de wagen vertrokken.
Een overzicht met de meest recente verkeersinformatie:
• Het blijft aanschuiven op de Brusselse binnenring. Betogers hebben ter hoogte van Zellik de weg versperd. Er is één rijstrook beschikbaar, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het is er een uur filerijden. Door de blokkade op de binnenring is er ook hinder op de E40 vanaf Ternat.
• In de Brusselse binnenstad is er vooral in de Europese wijk hinder. Verschillende wegen zijn eveneens afgesloten door een Europese top. Wie naar de hoofdstad moet, maakt beter gebruik van het openbaar vervoer.
• Op de Brusselse ring is er nog steeds verkeershinder ter hoogte van Halle. De weg is er versperd.
• Sinds 7 uur is er grote verkeershinder op het klaverblad in Lummen (Limburg) door een boerenprotest. De wisselaar is afgesloten voor alle verkeer. Je moet de snelweg verlaten en lokale omleidingen volgen. Het is aanschuiven in alle richtingen.
• Ook in Gent veroorzaakt een boerenbetoging hinder. De stadsring R40 is versperd in de omgeving van De Bijloke.
• Verkeershinder in de Antwerpse haven aan de Zandvliet- en Berendrechtsluis.
• Op de E40/A18 is de weg versperd ter hoogte van Oostduinkerke.
• Op de A11 maakt het Vlaams Verkeerscentrum melding van verkeershinder aan de haven van Zeebrugge.
-
Gentse stadsring volledig versperd door tractoren bij start symposium landbouwtoekomst
In Gent is de stadsring R40 donderdagmorgen volledig versperd door tractoren bij de start van het symposium over de toekomst van de landbouw. Dat meldt de Gentse lokale politie.
"Vanaf het kruispunt R40-IJzerlaan-Kortrijksesesteenweg tot aan het kruispunt R40-Maartelaarslaan-Groot-Brittanniëlaan is er geen doorkomen meer aan. Beide richtingen zijn afgesloten", meldt de lokale politie op X. Het gaat om een afstand van een vijfhonderdtal meter die volledig ingenomen is door landbouwvoertuigen ter hoogte van de Bijloke, waar een symposium start over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) geeft rond 9 uur de openingstoespraak en spreekt momenteel met de actievoerders. "Ik vind het belangrijk om bij deze actie te zijn, om met de boeren te praten en niet alleen over de boeren in Brussel", zei de minister voor de start van het symposium.
-
Sfeer slaat om in Europese wijk: brandjes, eieren en vuurwerk
Op het Brusselse Luxemburgplein hebben actievoerders met rookbommen naar de politie gegooid, zo meldt Het Laatste Nieuws. Ook werd er vuurwerk afgestoken.
Actievoerende boeren hebben bovendien afval in brand gestoken. Daardoor hangt een zwarte rookwolk boven het plein. Boze boeren bekogelen de gebouwen rond het plein met eieren. De politie grijpt voorlopig niet in.
Ook zouden actievoerende boeren hun mestkar opengezet hebben, meldt VRT NWS.
-
Boeren verzamelen in Brussel
In de straten rond het Europees Parlement hebben zich donderdag in de vroege ochtend honderden tractoren verzameld. Om iets voor 8 uur telde de politie al duizend tractoren. Het centrum van de Europese wijk is door de politie afgesloten. Op het Luxemburgplein verzamelen de boeren zelf.
Het gaat veelal om jonge landbouwers uit het zuiden van het land, zoals Seneffe en Doornik, maar ook uit het buitenland, onder meer Italië. Ook boeren uit Leuven tekenen present. Op het plein zelf branden twee grote vuren. Ook werden mestkarren leeggekieperd.
Voorlopig blijft het rustig, al worden er wel lege bierflesjes in de richting van de politie gegooid. In de omliggende straten is de politie massaal present.
-
Busverkeer MIVB verstoord
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB maakt melding van verstoringen op verschillende buslijnen in de hoofdstad door het boerenprotest. Ze vragen om gebruik te maken van het (pre)metronetwerk.
-
Boeren schieten vuurwerk af op klaverblad in Lummen
-
Brusselse politie telt 1.000 tractoren in hoofdstad
Brussel is donderdagochtend wakker geworden met het getoeter van tractoren. De boeren hebben het gebied rond het Europees Parlement ingenomen. Om iets voor 8 uur telde de politie 1.000 tractoren. Wie toch in Brussel moet zijn, kiest het best voor het openbaar vervoer.
Naar aanleiding van de Europese top hebben de landbouwers verzamelen geblazen in de hoofdstad. De nodige verkeershinder was aangekondigd, en die is er al van donderdag in de vroege ochtend.
De Reyers-Centrumtunnel is afgesloten voor het verkeer komende van de E40-A3. De Belliardstraat en de omliggende straten zijn volledig ingenomen door de betogers en zijn ook afgesloten.
-
Grote verkeershinder op knooppunt Lummen
Op het klaverblad van Lummen, de verkeerswisselaar tussen de E314 en de E313, is er grote hinder door een blokkade. Zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Dit is de meest recente verkeersinformatie:
• De E314 is afgesloten richting Leuven, wel kan je de aansluiting met de E313 richting Antwerpen en Hasselt nemen. Op de E314 richting Nederland is de weg eveneens dicht. Het verkeer moet de snelweg verlaten aan de afrit Lummen Centrum.
• De E313 richting Hasselt is afgesloten, wel is het mogelijk om de aansluiting met de E314 richting Nederland en Brussel te nemen. De E313 richting in Antwerpen is afgesloten. Het verkeer moet de snelweg verlaten aan de afrit Industrie Zolder-Lummen.
-
Tractoren rijden Gent binnen
Ook in Gent wordt er verkeershinder verwacht door een boerenprotest. Op dit moment rijden de eerste tractoren de stad binnen, zo schrijft de lokale politie op X. De politie vraagt om de omgeving van de R40-Godshuizenlaan en R40-IJzerlaan te vermijden. Het verkeer staat er in beide richtingen stil.
-
Overzicht: hier is op dit moment hinder
Het boerenprotest veroorzaakt donderdagochtend op verschillende plaatsen verkeershinder. Een overzicht:
• In de loop van de nacht reden de eerste tractoren de Brusselse binnenring op. Op dit moment staan ze ter hoogte van Zellik. Er is slechts een rijstrook vrij. De file bouwt snel op. Op de E40 staat file vanaf Ternat. Het Verkeerscentrum vraagt op zijn website aan de automobilisten die van Gent naar Brussel willen, om te rijden via Antwerpen (A12 of E19) of via de E17, N16 (Temsebrug) en A12. Ook verkeer van Gent naar Hasselt wordt aangeraden om via Antwerpen te rijden.
• Ook ten zuiden van Brussel is er verkeershinder door een boerenprotest. Op de buitenring ter hoogte van Leonard is het filerijden door een betoging.
• In de Brusselse binnenstad is er op verschillende plaatsen hinder. Het zwaartepunt van de verkeershinder bevind zich in de Europese wijk. Wie naar de hoofdstad moet, maakt beter gebruik van het openbaar vervoer.
• Sinds 7 uur is er verkeershinder op het klaverblad in Lummen (Limburg) door een boerenprotest. Het Agentschap Wegen en Verkeer verwacht grote problemen in de omgeving.
• Ook in Gent wordt er actie gevoerd. De Gentse politie vraagt om de omgeving van de R40-Godshuizenlaan en R40-IJzerlaan te vermijden.
• Verkeershinder in de Antwerpse haven aan de Zandvliet- en Berendrechtsluis.
• Op de A11 (West-Vlaanderen) maakt het Vlaams Verkeerscentrum melding van verkeershinder aan de haven van Zeebrugge.
• De A7/E19 richting Brussel is afgesloten in Haut-Ittre (Waals-Brabant). Er is een omleiding voorzien richting Zaventem. De snelweg richting Bergen is eveneens afgesloten in Nijvel, met een omleiding richting de A54 richting Charleroi.
• In de provincie Namen is er eveneens een filterblokkade in Philippeville, aan de op- en afritten van de N5 richting de N97 en op de N5.
-
Eerste tractoren komen aan op Klaverblad Lummen
Op het klaverblad van Lummen zijn de eerste tractoren aangekomen. Zo is te zien op beelden van het Vlaams Verkeerscentrum. Op dit moment is het al aanschuiven op de E314 tussen Houthalen en Lummen.
-
Madoutunnel afgesloten
In Brussel is door een boerenprotest de Madoutunnel richting Zuid afgesloten, zo meldt Brussel Mobiliteit.
-
Boerenprotest vertrekt richting verkeerswisselaar Lummen
In de loop van de ochtend wordt verkeershinder verwacht op het klaverblad van Lummen, de verkeerswisselaar tussen de E313 en de E314. Daar zullen ze een flinterblokkade opzetten op de pech- en de rechterrijstrook. Het Agentschap Wegen en Verkeer verwacht grote problemen in de omgeving.
Intussen zijn de eerste tractoren vertrokken richting Lummen, zo is te zien op beelden van VTM Nieuws.
-
Verkeershinder op A18 (West-Vlaanderen)
Het zwaartepunt van het boerenprotest ligt donderdagochtend in Brussel. Maar ook elders wordt er actie gevoerd. Het Vlaams Verkeerscentrum maakt melding van een blokkade op de A18 ter hoogte van Nieuwpoort en Oostduinkerke.
-
Waar wordt er vandaag hinder verwacht?
• In Brussel gaan de Reyerstunnel en de Jubelparktunnel dicht. De politie verwacht dat de volledige Kleine Ring rond Brussel geblokkeerd wordt. Er zullen dus heel wat problemen zijn in de hoofdstad. De politie raadt dan ook af om met de auto naar de stad te komen.
• In Gent trekken de boze boeren naar het Sint-Pietersplein. Ze vertrekken vanaf verschillende plaatsen buiten de stad: onder andere vanaf het Daknamstadion in Lokeren en vanaf de N60 in Oudenaarde. Er worden ook blokkades verwacht op de Kleine Ring rond Gent. De boeren in en rond Gent zouden vertrekken tussen 6.00 uur en 6.30 uur.
• Ook het klaverblad in Lummen zal versperd worden. De tractors vertrekken vanuit Ham, Bekkevoort, Zwartberg en Hasselt.
-
Situatie aan Luikse luchthaven opnieuw normaal na blokkade van 4 uur met 200 tractoren
In de provincie Luik hebben 200 tractoren de toegang naar de luchthaven van Bierset (Liege Airport) woensdagavond geblokkeerd. De actie had geen impact op het vliegverkeer. Donderdagochtend is de situatie weer normaal, meldt woordvoerder van de luchthaven Christian Delcourt.
"We hebben een blokkade gehad vanaf 20.30 uur woensdag, aan rotondes die naar het noorden van de site leiden, waar de logistiek gevestigd is", aldus de woordvoerder. "Ongeveer 200 tractors hebben tot 00.30 uur de toegang onmogelijk gemaakt."
Delcourt voegt nog toe dat de actie van de boeren geen problemen heeft veroorzaakt voor de luchtoperaties, maar wel voor de arbeiders en de vrachtwagens die de luchthaven wilden bereiken. "Alles is opnieuw normaal", aldus de woordvoerder nog rond 5.20 uur donderdagochtend.
0 件のコメント:
コメントを投稿